Ultimele stiri
-
Președintele american Donald Trump a declarat vineri că Statele Unite s-ar putea retrage din eforturile de mediere a unui acord de pace între Rusia și Ucraina dacă nu vor exista semne clare de progres în zilele următoare. Declarațiile liderului american confirmă mesajele transmise anterior de secretarul de stat Marco Rubio, aflat într-o vizită oficială la Paris. Rapid, vrem să rezolvăm”, a declarat Trump într-un schimb de replici cu jurnaliștii la Casa Albă. „Dacă, din anumite motive, una dintre cele două părți îngreunează foarte mult situația, vom spune pur și simplu: ‘Sunteți proști, sunteți nebuni, sunteți niște oameni oribili’, și vom…
-
Sfânta Lumină este adusă de la Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, sâmbătă seară şi este oferită tuturor delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”. Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2009, este continuată şi în Anul Centenar al Patriarhiei Române. Sfânta Lumină va fi oferită tuturor delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la Aeroportul Internaţional „Otopeni”. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii din cadrul lor. Şi în acest an, Lumina Sfântă va fi dusă, prin…
-
Sâmbăta Mare, ziua care precede marea sărbătoare a Paștelui, este marcată de o profundă liniște și reculegere. Este ultima zi din Săptămâna Patimilor, o perioadă care amintește de suferințele Mântuitorului Iisus Hristos, și totodată momentul în care credincioșii așteaptă cu sufletul curat venirea Luminii Învierii. Semnificația Sâmbetei Mari: între moarte și viață În tradiția creștin-ortodoxă, Sâmbăta Mare este ziua în care trupul lui Hristos se afla în mormânt, iar sufletul Său coboară în iad pentru a aduce vestea mântuirii celor drepți adormiți. Acest moment, cunoscut în teologie drept „Pogorârea la iad”, este esențial în iconomia mântuirii. Imnografia bisericească descrie această…
-
Paștele este sărbătorit cu multă bucurie și tradiție în întreaga lume, însă în fiecare țară, obiceiurile variază, uneori chiar uimind prin originalitatea lor. De la micile vrăjitoare din nordul Europei, la procesiunile solemne din Spania sau la cursele cu ouă din Italia, fiecare cultură aduce o notă unică la sărbătoarea Învierii. Iată câteva dintre cele mai neobișnuite și amuzante tradiții pascale din diferite colțuri ale lumii: 1. Finlanda și Suedia – Micile vrăjitoare de Paști În aceste două țări nordice, Paștele are un caracter mai jucăuș: copiii se costumează în vrăjitoare, cu baticuri colorate și fețe pictate, mergând din casă…
-
Sărbătoarea Paștelui, simbol al Învierii și al speranței, este un prilej de regăsire sufletească, dar și de împărtășire a celor mai calde urări. De la cuvinte pline de credință, până la gânduri personale adresate familiei, prietenilor sau colegilor, mesajele de Paște au puterea de a aduce liniște și zâmbete în viețile celor dragi. Pentru cei care caută inspirație, iată o selecție cu cele mai frumoase, emoționante și potrivite mesaje de transmis în această perioadă specială. „Hristos a înviat!” Sărbătoarea Învierii Domnului să vă aducă lumină în suflet, sănătate și puterea de a merge mai departe cu credință și iubire. Fie…
-
Filmările pentru cel de-al cincilea sezon al îndrăgitului serial „Emily in Paris” vor debuta în luna mai în capitala Italiei, înainte ca echipa să revină în Franța în cursul verii, informează The Hollywood Reporter. Majoritatea actorilor principali își vor relua rolurile, printre care Lily Collins (Emily), Ashley Park (Mindy Chen) și Philippine Leroy-Beaulieu (Sylvie Grateau). O revenire mai puțin așteptată este cea a actorului francez Lucas Bravo, interpretul lui Gabriel, care își exprimase anterior rezervele cu privire la viitorul său în serial. Personajul meu se transformă în guacamole. (...) Trei sezoane de Gabriel melancolic, deprimat, pierdut… nu mă mai atrag”,…
-
Mihai Copăceanu, psiholog specializat în adicții, le recomandă preoților să vorbească de Paște despre pericolul care îi pândește pe tineri. Moartea șocantă a lui Rareș Ion, tânărul de 20 de ani filmat în timp ce agoniza după ce a consumat o cantitate mare de droguri, a atras reacția dură a psihologului specializat în adicții Mihai Copăceanu: În zilele în care noi depunem eforturi și suntem agitați și fugim dintr-o parte în alta, blocându-ne ore la rând prin supermarketuri, înjurându-ne în trafic, să ce? Să ne cumpărăm miel și alte cărnuri și cozonaci și alcool alte produse pentru a ne bucura…
-
Reteta de cozonac moldovenesc, veche de 100 de ani, mai este păstrată doar de câteva gospodine din Moldova. Deși este mai migăloasă, cozonacul este un deliciu: are umplutură bogată în miez de nucă, cacao şi rahat. Rețeta cozonacului moldovenesc este prezentată de adevarul.ro, după un interviu cu Ecaterina Hulea, o iubitoare de folclor şi tradiţii, fosta educatoare a satului Odaia Manolachi, judeţul Galaţi. În fiecare an, de sărbători gospodina prepară deliciosul cozonac cu umplutură bogată de miez de nucă, cacao şi rahat. Pentru un kilogram de cozonac este nevoie de 600 de grame de făină, 40 grame de drojdie de…
-
Ministrul Educaţiei, Daniel David, avertizează că sistemul de învăţământ preuniversitar din România se confruntă cu probleme grave, printre care o rată ridicată a abandonului şcolar, un nivel scăzut al competenţelor dobândite de elevi și un analfabetism funcțional alarmant. Văd un sistem educaţional preuniversitar care pierde pe parcurs foarte mulţi copii, rata abandonului este foarte mare…Vorbim de sute de mii de copii care nu au ajuns în sistemul educaţional. Văd copii care, deşi au fost prinşi în şcoală, la sfârşitul ciclurilor cheie nu au competenţe suficient de dezvoltate pentru a face faţă vieţii”, a declarat ministrul Educaţiei la Prima News, citat…
-
Kremlinul a confirmat vineri că moratoriul de 30 de zile privind oprirea loviturilor asupra infrastructurii energetice ucrainene, ordonat de președintele rus Vladimir Putin pe 18 martie, a expirat oficial, fără să fie reînnoit. Moratoriul de o lună a expirat de fapt. Deocamdată, nu a mai existat nicio altă instrucţiune din partea comandantului suprem, preşedintele Putin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului zilnic de presă. Măsura de suspendare temporară a atacurilor fusese anunțată de Vladimir Putin după o convorbire telefonică cu președintele american Donald Trump, în contextul unui acord informal între Moscova, Washington și Kiev…