Ultimele stiri

Comisia Europeană aprobă „Plăcinta dobrogeană” din România ca indicație geografică

Sursa foto: Comisia Europeană în România

Plăcinta Dobrogeană a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP) ieri, 30 martie 2023, potrivit unui comunicat remis de Comisia Europeană în România.

Produsul se adaugă în „meniul” produselor românești protejate în Uniunea Europeană, format din: Telemeaua de Sibiu, Cârnații de Pleșcoi, Scrumbia de Dunăre afumată, Novacul afumat din Țara Bârsei, Telemeaua de Ibănești, Salamul de Sibiu, Magiunul de prune de Topoloveni, Cașcavalul de Săveni, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Salata tradițională cu icre de crap.

Plăcinta dobrogeană a primit numărul PGI-RO-02510 – 16.5.2019 iar rețeta sa și mai multe detalii despre consistența acestia au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene astfel:

„Plăcintă dobrogeană” este un produs de patiserie copt, precopt congelat sau crud congelat, făcut din foi de aluat umplute cu brânză sărată (telemea) amestecată cu caș și ouă. Foile se obțin prin întinderea și tragerea aluatului. Foile umplute sunt rulate, încrețite și aranjate în formă de spirală în tăvi rotunde. Greutatea produsului este cuprinsă între 500 g și 2 000 g. Produsul are un gust sărat datorat amestecului de brânză telemea, caș, ouă și iaurt, copt împreună cu foile de aluat nedospit.

În secțiune se observă straturile alternative de umplutură de brânză de culoare alb-gălbuie și foile de aluat.

Plăcinta dobrogeană se comercializează în trei moduri:

— coaptă, întreagă sau tăiată în bucăți și cântărită în momentul vânzării;
— precoaptă congelată;
— crudă congelată.

Plăcinta dobrogeană are o consistență moale și fragedă datorată amestecului de iaurt și de ouă folosit, spre deosebire de alte produse de același tip, care au o textură crocantă, cu o suprafață deseori friabilă. Cealaltă diferență față de produsele similare este utilizarea de foi de aluat necongelate, făcute din aluat preparat proaspăt pentru fiecare lot de produse finite.

Aromele dominante sunt de brânză coaptă, de aluat și de ou.

Această nouă denumire va fi adăugată în lista celor 1 621 de produse agricole deja protejate. Lista tuturor indicațiilor geografice protejate se găsește în baza de date eAmbrosia.

Alte articole

08 ian. 2024 9.58 am

În perioada 6-8 ianuarie 2024, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța au executat 169 misiuni, cele mai multe dintre ele –…

28 iun. 2024 9.19 am

Au mai rămas doar câteva zile până la cel mai aşteptat festival al verii – NEVERSEA, la care sunt aşteptaţi zeci de mii de turişti. Pentru ca circulaţia în oraş să nu se blocheze, Primăria…

20 apr. 2024 7.36 pm

Polițiștii au desfășurat, în perioada 18-19 aprilie ,acțiuni de amploare în județul Constanța, scopul acestora fiind menținerea ordinii și liniștii publice, creșterea gradului de siguranță…

20 sept. 2023 5.52 pm

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Tulcea au anunţat că poliţiştii au fost sesizaţi, duminică, 17 septembrie, despre producerea unui accident naval la intrarea Canalelor Şontea…

26 oct. 2022 8.21 pm

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat miercuri, 26 octombrie, reabilitarea parcului din zona Gării Constanța, prin intermediul unui comunicat publicat pe pagina sa de Facebook. Chițac a…

08 iun. 2021 5.06 pm

  A trecut mai bine de o săptămână de când Consiliul Local Constanța a adoptat proiectul de hotărâre, care prevede instituirea unei zone de promenadă pe bulevardul Tomis, pe tronsonul cuprins…