Telescopul spațial “Hubble” de la NASA își arată capacitățile extraordinare. A surpins cum o stea este înghițită de o gaură neagră. Hubble a surprins o gaură neagră care răsuceşte o stea într-o formă de “gogoaşă”, potrivit NASA.
Găurile negre reprezintă exemplul perfect de prădători. Ele stau la pândă până când o stea nefericită trece pe lângă ele. Atunci când steaua se apropie suficient de mult, gravitația găurii negre o sfâșie violent și îi devorează cu ușurință gazele, emițând în același timp radiații intense.
Acestea sunt denumite “evenimente de perturbare a mareelor”. Dar formularea ascunde violența complexă și brută a unei întâlniri cu o gaură neagră. Există un echilibru între gravitația găurii negre, care atrage înăuntru materie stelară, și radiația care aruncă în exterior. Cu alte cuvinte, găurile negre sunt mâncătoare de mizerie. Astronomii se folosesc de Hubble pentru a afla detaliile a ceea ce se întâmplă atunci când o stea rebelă plonjează în abisul gravitațional.
Astronomii au detectat aproximativ 100 de evenimente de întrerupere a mareelor în jurul găurilor negre, cu ajutorul diferitelor telescoape. NASA a raportat recent că mai multe dintre observatoarele sale spațiale de înaltă energie au observat un alt eveniment de întrerupere a mareelor în jurul găurilor negre la 1 martie 2021, iar acesta s-a produs într-o altă galaxie. Spre deosebire de observațiile Hubble, datele au fost colectate în raze X de la o coroană extrem de fierbinte din jurul găurii negre, care s-a format după ce steaua fusese deja sfâșiată.
“Cu toate acestea, există încă foarte puține evenimente de maree care sunt observate în lumina ultravioletă, având în vedere timpul de observare. Acest lucru este cu adevărat regretabil, deoarece există o mulțime de informații pe care le poți obține din spectrele ultraviolete“, a declarat Emily Engelthaler de la Centrul pentru Astrofizică | Harvard & Smithsonian (CfA) din Cambridge, Massachusetts.
“Suntem entuziasmați pentru că putem obține aceste detalii despre ceea ce fac resturile. Evenimentul de maree ne poate spune multe despre o gaură neagră”, a adăugat aceasta.
Pentru orice galaxie cu o gaură neagră supermasivă în centru, se estimează că distrugerea stelară are loc doar de câteva ori la fiecare 100.000 de ani.
Telescopul spațial Hubble este un proiect de cooperare internațională între NASA și ESA. Centrul Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland, administrează telescopul. Institutul de Știință al Telescopului Spațial (STScI) din Baltimore, Maryland, conduce operațiunile științifice ale Hubble și Webb. STScI este operat pentru NASA de către Asociația Universităților pentru Cercetare în Astronomie, din Washington, D.C.