Guvernul renunță la compensarea de 50 de bani pe litru la carburanți, de la 1 ianuarie 2023, transmite Mediafax.
„Preţurile sunt în scădere şi sunt stabilizate, deci compensarea nu prea îşi mai are rostul”, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice.
Potrivit surselor citate, măsura este susţinută de liberali, însă social-democraţii nu sunt de acord cu renunţarea la compensare.
Premierul Nicolae Ciucă anunţa pe 29 septembrie faptul că Guvernul prelungeşte perioada în care preţurile la carburanţi sunt compensate cu 50 de bani până la sfârşitul anului.
„Menţionez decizia prin care vom prelungi ordonanţa de urgenţă prin care compensăm preţul la carburanţi. A fost o decizie care a produs efecte. Am reuşit să stabilizăm şi chiar să scadă preţul la combustibil, preţ care produce efecte pe întreg lanţul. În felul acesta, până la sfârşitul anului vom beneficia de aceeaşi măsură de compensare”, declara Premierul României la acel moment.
Care va fi noul preț al carburanților?
Odată cu eliminarea compensării la carburanți, va fi observată o ușoară scumpire a acestora, de 22 – 24 de bani pe litru, în urma unei ieftiniri de aproape un leu pe litru ce a fost înregistrată în ultima lună, conform Economica.net.
Noile niveluri ale accizelor pentru carburanți, aplicabile pentru anul 2023, sunt de 1.656 de lei pentru 1.000 de litri, la benzină, și de 1.518 de lei pentru 1.000 de litri, la motorină. Accizele în vigoare până la sfârșitul acestui an sunt de 1.893 de lei pentru 1.000 de litri la benzină și 1.735 de lei pentru 1.000 de litri la motorină.
Anterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a susținut că se va lua în considerare renunțarea la compensarea de 50 de bani
“Ca și în cazul altor măsuri implementate de Guvern pentru protejarea cetățenilor și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, compensarea la pompă cu 50 de bani a prețurilor la carburanți va continua pe întreaga perioadă anunțată, urmând ca la finalul analizei să fie luate noi decizii”, a spus Dan Cărbunaru.
Vor avea loc discuții în cadrul coaliției de guvernare. “Vom vedea ce se va întâmpla. Suntem abia la începutul lunii august, vom vedea cum evoluează piața. Am văzut că sunt perioade în care prețul carburantului scade. Există și un apel pe care premierul l-a făcut către instituțiile statului să verifice elementele de cost și ce se întâmplă într-adevăr la benzinării. Și este o preocupare, am văzut, la nivel global. Și secretarul general ONU, zilele trecute, a făcut un apel în acest sens către cei care comercializează carburant. Deci, trebuie să înțelegem că e o perioadă extrem de delicată” a spus Cărbunaru.