Ultimele stiri

Primăria a anunțat amplasarea unor noi monumente în municipiul Constanța

Lupa Capitolina. Sursa foto: Primăria Constanţa

Primăria orașului Constanța a adus în dezbatere publică ideea amplasării unor monumente și, pe această cale, a organizat o dezbatere publică, prin intermediul căreia s-a dorit să să afle opiniile constănțenilor.

Tinând cont de opiniile exprimate ale părților interesate referitoare la proiectului menționat și de diversele puncte de vedere susținute în cadrul dezbaterii publice, vă prezentăm în continuare propunerile de amplasare urbanistică și estetică a monumentelor selectate de comisia de specialitate.

Statuia ecvestră a Regelui Carol I va fi amplasată în fața Palatului Regal pe un spațiu dislocat din domeniul public. Argumente principale privind locația: vecinătatea unui edificiu reprezentativ din epocă legat în mod profund de familia regală, Palatul Regal și efectul de fundal oferit de prezența acestei clădiri.

Statuia Împăratului Constantin cel Mare va fi amplasată în Parcul Arheologic de la Termenele Romane, în vecinătatea Edificiului Roman cu Mozaic. Argumente principale privind locația: vecinătatea unui edificiu de epocă, cel mai reprezentativ, efectul de incintă al fundalului, pontențialul de evoluție a locului într-un parc arheologic.

Statuia scriitoarei Cella Serghi va fi amplasată în mărime naturală pe esplanadă în zona de promenadă în apropierea aripii de nord-est a clădirii Cazinolui. Argumente principale privind locația: efectul oferit de prezența Cazinoului, clădire simbol pentru peisajul marin local cu o arhitectură bogată în elemente artistice, vizibilitatea și accesibilitatea locului pentru public, potențialul de imagine ale unei sculpturi de maniera descrisă pe un asemenea amplasament, ținând cont de popularitatea în social media, valoarea și semnificația peisajului date de prezența imediată a Mării Negre, de existența unei case memoriale “Cella Serghi” pe strada Krikor H Zambaccian (fostă strada Mării) care ar realiza o conexiune firească între două repere turistice menite să valorifice memoria culturală a Constanței.

Grupul statuar cuprinzându-i pe I.C.Brătianu, Mihail Kogălniceanu și Remus Opreanu va fi amplasat în mărime naturală în zona de bifurcație a bulevardului Tomis la intrarea în Peninsulă, în vecinătatea străzii Vasile Alecsandri. Argumente principale privind locația: deschiderea zonei peninsulare cu un grup de personalități care au avut o contribuție esențială la dezvoltarea zonei și a orașului modern; așezarea strategică într-un punct de intersecție și joncțiune a vechiului Tomis cu orașul nou, un punct de maximă vizibilitate turistică.

La acestea se adaugă:

Relocarea statuii „Lupoica”, replică a statuii Lupa Capitolina de la Roma lângă Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se va reamplasa pe aleea cu sarcofage romane care duce la Edificiul Roman cu Mozaic în Piața Ovidius. Argument principale privind locația: realizarea unei configurații monumentale legate de moștenirea istorică romană în Dobrogea care cuprinde statuia poetului Ovidius Publius Naso, Edificiul roman cu Mozaic și sarcofag (expuse pe o altă alee lângă muzeu ) și nu în cele din urmă Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța; o mai bună echilibrare arhitectonică în spațiul cuprins între muzeu, edificiu și blocurile de pe latura opusă muzeului.

Personalitățile propuse și aduse în atentia publicului s-au evidentiat prin importante contributii politice, militare, administrative si artistice.

Pentru stabilirea amplasamentelor s-a tinut cont de zona istorică, fezabilitate, semnificație și prezența în vecinatate a unor obiective turistice, edificii sau împrejurimi care să poată contribui semnificativ la obținerea unei imagini valoroase.

La dezbatere au participat reprezentanți ai instituțiilor publice din domeniile culturii, artelor și istoriei, reprezentanți ai societății civile și toate persoanele interesate de aspectul orașului în care trăiesc și care și-au dorit să aducă aportul la amplasarea unor monumente noi în municipiul Constanța.

Citește mai mult despre acest subiect – DEZBATERE PUBLICĂ. Are orașul Constanța nevoie de statui?

Alte articole

07 iul. 2023 2.20 pm

Începând cu ora 18:00 ConstanțaTV va transmite LIVE evenimentul de inaugurare al Castrului Roman de la Ovidiu. În cadrul transmisiei, va avea loc proiecția filmului documentar “Ovidiu 2023…

27 iul. 2022 12.19 pm

  Primăria Constanța își dorește să achiziționeze servicii de organizare de evenimente culturale, cu ocazia sărbătorii Sfintei Fecioare Maria și Ziua Marinei. Este vorba despre spectacolul…

03 iul. 2023 12.39 pm

În această săptămână, Teatrul Național de Operă și Balet vă invită la patru spectacole în aer liber. Trei dintre ele sunt prezentate în cadrul Stagiunii Estivale 2023, în Parcul Teatrului,…

21 mart. 2021 11.22 am

În primul rând vreau să vă semnalez faptul că acest text nu este o cronică, ci povestirea unui simplu spectator care a avut şansa să vadă şi munca din culisele acestui spectacol. Aș putea începe…

25 aug. 2023 1.18 am

Proiectul cultural-educativ ,,Muzica între cunoaștere și dezvoltare personală’’ se înscrie în lista evenimentelor curente pe anul 2023 din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor…

16 iul. 2023 10.03 am

Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, vă invită să luați parte la evenimentul cultural-educativ Tur Cultural „Case celebre din Constanța…