Ultimele stiri
-
Sărbătoarea de Paște este una dintre cele mai importante praznice din calendarul bisericesc. Este celebrată pentru a marca Învierea lui Iisus Hristos din morți, după răstignirea Sa pe cruce, și simbolizează victoria vieții asupra morții, a binelui asupra răului și speranța mântuirii. Care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri în ziua de Paște. Cea mai veche celebrare documentată a Paștelui datează din secolul al II-lea, deși comemorarea Învierii Domnului a avut loc cel mai probabil mult mai devreme. Denumirea de Paște provine din latinescul pascha și pessach în limba ebraică. Învierea Domnului este sărbătoarea sărbătorilor, este bucuria cea mai…
-
Polițiști din cadrul Serviciului Siguranță Școlară și Prevenirea Criminalității au desfășurat astăzi, 19 aprilie, o acțiune în zona Casei de Cultură din municipiul Constanța, în cadrul căreia au transmis recomandări importante pentru petrecerea vacanței de Paște în siguranță. Vacanța este întotdeauna un prilej de relaxare și distracție pentru cei mici, însă este esențial ca aceștia să fie protejați, mai ales în locuri aglomerate sau în timp ce se află la joacă, cumpărături sau în alte locuri publice. Recomandări pentru copii: nu vă îndepărtați de părinți sau de persoanele care vă însoțesc, mai ales în locuri aglomerate (piețe, biserici, magazine, parcuri).…
-
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția 3 Poliție au desfășurat, ieri, 18 aprilie, activități, cu forțe mărite, în cadrul acțiunii Blocada, pentru menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică, prevenirea faptelor comise cu violență și creșterea gradului de siguranță rutieră. În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate, prin aplicația eDAC, peste 70 de persoane. În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 35 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproape 19.000 de lei. De asemenea, au fost retrase un certificat de înmatriculare și un set de plăcuțe cu numere de înmatriculare.
-
În inima Ierusalimului, ascunsă între zidurile seculare ale orașului vechi, se află una dintre cele mai sfinte și venerate locații ale creștinismului: Biserica Sfântului Mormânt. Aici, în acest loc de o importanță incomensurabilă pentru credincioșii din întreaga lume, are loc an de an o minune care nu poate fi explicată prin legile fizicii sau prin instrumentele științei moderne: aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini în Sâmbăta Mare, deasupra Mormântului Domnului. Unde se află Sfântul Mormânt Sfântul Mormânt al Mântuitorului este situat chiar în centrul rotondei din Biserica Sfântului Mormânt. El este alcătuit din două încăperi distincte: vestibulul numit Paraclisul Îngerului –…
-
Românii vor avea parte de o zi de Paște însorită și deosebit de plăcută, potrivit prognozelor transmise de meteorologi. Totuși, ANM anunță şi ploi torenţiale în mai multe localităţi din Oltenia, vestul Munteniei şi Transilvania. Sâmbătă, 19 aprilie Meteorologii prognozează pentru sâmbătă, 19 aprilie, temperaturi mai ridicate decât cele obişnuite pentru această perioadă a anului, aceastea situându-se în intervalul 13-22 de grade. Pe de altă parte însă, în Oltenia, vestul Munteniei şi Transilvania, cerul va fi mai mult acoperit de nori pe parcursul zilei şi se vor înregistra local averse însoţite de descărcări electrice, mai ales în zonele montane și…
-
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia au desfășurat, ieri, 18 aprilie, acțiuni, cu forțe mărite, pentru menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică, prevenirea faptelor comise cu violență și creșterea gradului de siguranță rutieră. Astfel, polițiștii au acționat cu aparatele radar pe principalele artere de circulație din orașul Medgidia, pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză. În cadrul activităților derulate au fost legitimate 130 de persoane și au fost verificate peste 100 de vehicule. În urma neregulilor constatate au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 5.400 de lei. De asemenea,…
-
Președintele american Donald Trump a declarat vineri că Statele Unite s-ar putea retrage din eforturile de mediere a unui acord de pace între Rusia și Ucraina dacă nu vor exista semne clare de progres în zilele următoare. Declarațiile liderului american confirmă mesajele transmise anterior de secretarul de stat Marco Rubio, aflat într-o vizită oficială la Paris. Rapid, vrem să rezolvăm”, a declarat Trump într-un schimb de replici cu jurnaliștii la Casa Albă. „Dacă, din anumite motive, una dintre cele două părți îngreunează foarte mult situația, vom spune pur și simplu: ‘Sunteți proști, sunteți nebuni, sunteți niște oameni oribili’, și vom…
-
Sfânta Lumină este adusă de la Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, sâmbătă seară şi este oferită tuturor delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”. Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2009, este continuată şi în Anul Centenar al Patriarhiei Române. Sfânta Lumină va fi oferită tuturor delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la Aeroportul Internaţional „Otopeni”. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii din cadrul lor. Şi în acest an, Lumina Sfântă va fi dusă, prin…
-
Sâmbăta Mare, ziua care precede marea sărbătoare a Paștelui, este marcată de o profundă liniște și reculegere. Este ultima zi din Săptămâna Patimilor, o perioadă care amintește de suferințele Mântuitorului Iisus Hristos, și totodată momentul în care credincioșii așteaptă cu sufletul curat venirea Luminii Învierii. Semnificația Sâmbetei Mari: între moarte și viață În tradiția creștin-ortodoxă, Sâmbăta Mare este ziua în care trupul lui Hristos se afla în mormânt, iar sufletul Său coboară în iad pentru a aduce vestea mântuirii celor drepți adormiți. Acest moment, cunoscut în teologie drept „Pogorârea la iad”, este esențial în iconomia mântuirii. Imnografia bisericească descrie această…
-
Paștele este sărbătorit cu multă bucurie și tradiție în întreaga lume, însă în fiecare țară, obiceiurile variază, uneori chiar uimind prin originalitatea lor. De la micile vrăjitoare din nordul Europei, la procesiunile solemne din Spania sau la cursele cu ouă din Italia, fiecare cultură aduce o notă unică la sărbătoarea Învierii. Iată câteva dintre cele mai neobișnuite și amuzante tradiții pascale din diferite colțuri ale lumii: 1. Finlanda și Suedia – Micile vrăjitoare de Paști În aceste două țări nordice, Paștele are un caracter mai jucăuș: copiii se costumează în vrăjitoare, cu baticuri colorate și fețe pictate, mergând din casă…