Brăila devine în fiecare an, de Izvorul Tămăduirii, loc de pelerinaj pentru mii de credincioși care vin să ia apă dintr-un izvor considerat făcător de minuni, aflat sub altarul Bisericii Grecești „Buna Vestire” din centrul orașului.
Legenda spune că, în timpul lucrărilor de construcție a lăcașului de cult, în anul 1863, unul dintre ctitori a avut un vis ce a condus la descoperirea unui izvor natural. Se spune că apa acestuia capătă proprietăți tămăduitoare o singură dată pe an, în ziua în care Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii, adică în Vinerea Luminată, imediat după Paști – anul acesta, pe 25 aprilie.
Apa este extrasă de la o adâncime de 15 metri, iar accesul la izvor este permis doar în această zi specială. Preoții deschid fântâna, iar sute de bolnavi vin din toată țara pentru a primi aghiasmă. În 2025, parohia „Buna Vestire” a anunțat că va oferi pelerinilor peste 26.000 de sticle cu apă sfințită.
„Această biserică brăileană este reprezentativă pentru întreaga eparhie. În fiecare an, la Izvorul Tămăduirii, devine loc de pelerinaj pentru foarte mulți credincioși care vin cu credință pentru a primi din apa sfințită izvorâtă din izvorul aflat sub Sfântul Altar”, a declarat preotul Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
O biserică încărcată de istorie și spiritualitate
Biserica „Buna Vestire” este considerată cel mai frumos monument istoric din Brăila. Construită cu sprijinul comunității elene și cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, piatra de temelie a fost pusă în 1863. Lăcașul a fost sfințit în 1872 de episcopul Melchisedec al Dunării de Jos.
De-a lungul timpului, biserica a trecut prin mai multe momente grele, inclusiv prăbușirea cupolei în 1868, reconstruită de arhitectul german Oscar Schwab. De asemenea, clopotnița, dotată cu un ceas elvețian, a fost afectată de cutremurul din 1940, fiind ulterior consolidată.
Interiorul a fost ornat de meșterul italian Fernando Iacevoli, iar tâmplăria a fost realizată de artizani din Constantinopol, în stil neoclasic, cu decorațiuni aurite în basorelief.
Biserica are trei altare – principalul cu hramul „Buna Vestire”, cel de Nord dedicat Sfântului Gherasim și cel de Sud, Sfântului Nicolae. Stilul arhitectural este predominant bizantin, cu influențe elene, gotice și renascentiste.
Vizite regale și diplomatice
Lăcașul a fost vizitat, de-a lungul vremii, de personalități marcante. În 1998, regele Mihai și regina Ana au venit la biserica brăileană, iar un an mai târziu, în 1999, ambasadorul SUA în România, James Rosapepe, a vizitat lăcașul împreună cu soția sa.