În India, sistemul juridic se confruntă cu o supracriminalizare incredibilă, care afectează viața de zi cu zi a cetățenilor. Peste 300 de infracțiuni pot atrage pedeapsa cu moartea, iar alte acte precum legarea unui animal pe stradă, neplimbarea unui câine sau nerespectarea unui ordin de prezență școlară, pot duce la acuzații penale.
De la reglementări ciudate, precum interzicerea ofertei de biberon mamelor care nu pot alăpta, până la infracțiuni grave, ca deținerea ilegală de arme sau crimă, sistemul legal indian pare să abordeze orice aspect al vieții prin prisma dreptului penal.
Un raport recent realizat de Vidhi Centre for Legal Policy evidențiază problemele unui sistem în care legea pare să intervină în fiecare detaliu al vieții cotidiene, generând o multitudine de sancțiuni, inclusiv amenzi și închisoare. Multe dintre aceste infracțiuni nu sunt aplicate în mod strict, dar se creează un cadru care permite abuzuri și face ca cetățenii să fie vulnerabili la sancțiuni disproporționate pentru acte care nu pun în pericol valorile fundamentale ale societății.
Supracriminalizarea: O problemă sistemică
India dispune de 882 de legi federale în vigoare, dintre care 370 includ sancțiuni penale care incriminează 7.305 acte și omisiuni. Cele mai bizare infracțiuni includ acțiuni cotidiene precum repararea unui robinet fără licență sau neoferirea unui nume de proprietar atunci când ți se cere. Însă și infracțiuni grave, precum obstrucționarea unui funcționar public sau întârzierile în depunerea documentelor fiscale, sunt tratate cu pedepse care variază de la amenzi modeste la închisoare.
În acest context, raportul arată că India se confruntă cu o suprasolicitare a sistemului judiciar și al forțelor de poliție, iar închisorile sunt supraaglomerate, cu funcționarea la o capacitate de 131%. Cu toate acestea, autoritățile nu abordează corect această problemă, continuând să aplice sancțiuni penale excesive pentru încălcări minore.
Pedeapsa cu moartea pentru infracțiuni minore
Una dintre cele mai șocante constatări ale raportului este faptul că în India există 301 infracțiuni care pot duce la pedeapsa cu moartea. Aceste infracțiuni includ nu doar crime grave, cum ar fi omorul sau răzvrătirea, dar și fapte mai puțin grave, cum ar fi deteriorarea unei conducte de petrol sau gaz sau somnul unei santinele în timpul serviciului. Această utilizare extremă a pedepselor capitale este un semn al unui sistem care nu face distincție între infracțiuni de gravitate diferită și care pune o presiune imensă pe resursele limitate ale statului.
Închisoarea este pedeapsa obişnuită în India – 73% dintre infracţiuni sunt pedepsite cu închisoare de la o singură zi la 20 de ani.
În ciuda numărului mare de infracțiuni care sunt incriminate, birourile de evidență ale infracțiunilor urmăresc doar aproximativ 50 de legi, chiar dacă există 370 de legi federale care prevăd sancțiuni penale. De asemenea, aproximativ 34 de milioane de cauze penale sunt pe rol în instanțele din India, iar majoritatea acestora sunt blocate de mai mult de un an. În timp ce autoritățile încearcă să reducă numărul de infracțiuni penale prin eliminarea unor sancțiuni, procesul este încă în stadiu incipient.
Raportul vorbeşte, de asemenea, despre unele inconsecvenţe flagrante în materie de infracţiuni şi pedepse.
Revoltele – folosirea forţei sau a violenţei de către o adunare ilegală – se pedepsesc cu până la doi ani de închisoare. În acelaşi timp, raportarea falsă a unei naşteri sau a unui deces pentru înregistrările oficiale poate duce la trei ani de închisoare.
Ironia sorţii? Violenţa în public primeşte o pedeapsă mai uşoară decât o minciună pe hârtie.
Şi mai surprinzător: infracţiuni de gravitate foarte diferită sunt pedepsite cu aceeaşi pedeapsă – cum ar fi practicarea homeopatiei fără licenţă, trecerea pe roşu sau forțarea unei persoane să muncească
Promovarea substituenţilor de lapte pentru sugari sau a biberonelor pentru femei însărcinate sau mame poate duce la până la trei ani de închisoare sau o amendă de 5.000 de rupii. Sancţiunea a fost menită să limiteze marketingul agresiv al companiilor producătoare de formule alimentare, dar legea se aplică şi persoanelor fizice, ceea ce o face controversată.
Lasă-ţi porcii să se rătăcească pe un câmp sau pe un drum şi poţi fi amendat cu 10 rupii (12 cenţi). Deranjaţi un animal sau o iesle dintr-o grădină zoologică? Şase luni de închisoare sau o amendă de 2.000 de rupii. Iar dacă nu vă plimbaţi câinele, vă puteţi alege cu până la 100 de rupii şi trei luni de închisoare.
Raportul sugerează că dreptul penal ar trebui să se aplice doar în cazurile care amenință siguranța publică, securitatea națională și valorile fundamentale ale societății. În acest sens, autoritățile indiene au început să elimine sancțiunile penale din mai mult de 100 de dispoziții legale și se concentrează pe regândirea modului în care legea tratează cetățenii. Aceasta este o oportunitate de a crea un sistem juridic mai echitabil, mai puțin represiv și mai încrezător în cetățenii săi.
Chiar şi mecanismele de menţinere a ordinii publice sunt întinse. La 1 ianuarie 2023, India avea doar 154 de poliţişti la 100.000 de locuitori – cu mult sub numărul sancţionat de 195. La nivel naţional, există 581.000 de posturi vacante faţă de un efectiv aprobat de 2,72 milioane.