Ultimele stiri

Reacția ministrului de Interne după decesul lui Rareș, în urma unei supradoze: Sunt profund afectat. Combaterea traficului de droguri este o prioritate clară a MAI

Sursă foto: Ministerul de Interne

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, reacţionează după moartea tânărului Rareş Ion în urma unei supradoze cu droguri şi, în acelaşi timp, răspunde acuzaţiilor lansate de George Simion în ceea ce priveşte responsabilitatea ministerului condus de el în combaterea traficului de stupefiante.

Deși nu am vorbit public până acum despre această tragedie, sunt profund afectat de drama tânărului de 20 de ani care și-a pierdut viața în urma unei supradoze. Este un eveniment care ne răscolește și ne amintește cât de gravă și prezentă este amenințarea consumului de droguri, mai ales în rândul tinerilor.

Totodată, am luat notă de intervenția domnului Simion, presărată cu neadevăruri și accente politice nepotrivite într-un moment de asemenea încărcătură emoțională. Nu îi voi răspunde pe aceeași lungime de undă, dar consider necesar să reafirm lucruri pe care le-am spus și demonstrat deja: combaterea traficului de droguri este o prioritate clară a Ministerului Afacerilor Interne, iar lupta este dusă cu fermitate și rezultate concrete”, a transmis Cătălin Predoiu într-un comunicat de presă.

Totodată, ministrul de Interne a punctat faptul că, în prezent, consumul de droguri, mai ales în rândul tinerilor, este un fenomen global şi a expus mpăsurile pe care le-a luat de la preluarea mandatului său la conducerea acestui minister.

Încă de la preluarea mandatului, am spus că sunt conștient de riscul reprezentat de consumul şi traficul de droguri, în special în rândul tinerilor. Problematica drogurilor reprezintă o prioritate nu numai în România, ci în întreaga lume. Aşa cum ştim, drogurile sunt peste tot, atât în viața reală, cât și în mediul online, pot afecta pe oricine, oricând.

În ultimii doi ani:

  1. Am suplimentat cu peste 300 de funcții structurile antidrog, am dezvoltat laboratoare specializate, am crescut numărul echipelor canine și am dotat forțele operative cu scannere mobile pentru detectarea drogurilor.
  2. Am intensificat acțiunile operative: 279 de grupuri infracționale au fost destructurate, cantități impresionante de droguri de mare risc au fost scoase din circuit – vorbim de peste 2.300 de kilograme de substanțe periculoase, milioane de comprimate, tone de precursori, de substanțe dopante și alte produse disimulate, toate având potențialul de a distruge vieți.
  3. Am consolidat cooperarea internațională, pentru că fenomenul are o dimensiune globală și doar prin parteneriate putem fi eficienți.
  4. Am lansat și susținem Planul Național pentru Siguranță Școlară – un mecanism integrat care implică, alături de MAI, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și alte structuri.

Zilnic, patrule de poliție și jandarmerie acționează în zonele unităților de învățământ preuniversitar pentru a descuraja orice fapte care pun în pericol societatea.

Ca și repere statistice, vă informez că în anul 2024 au fost au organizate și desfășurate, în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ: 33.388 (+55,85% față de anul 2023) de acțiuni specifice, din care 3.331 pentru prevenirea și combaterea consumului de substanțe interzise”, a explicatministrul de Interne măsurile luate în ceea ce priveşte combaterea traficului de droguri.

De asemenea, Cătălin Predoiu avertizează asupra faptului că acţiunile forţelor de ordine nu pot avea afecte pozitive pe termen lungă fără un parteneriat cu societatea civilă.

Aceste acțiuni confirmă direcția corectă. Dar știm cu toții că problema nu dispare de la o zi la alta. Traficul și consumul de droguri sunt provocări globale, iar răspunsul pe termen lung nu poate fi exclusiv polițienesc. Este nevoie de un parteneriat real între familie, școală, medici, psihologi și societate. MAI va continua să își facă datoria, dar succesul nostru colectiv depinde de implicarea tuturor.

În fața unei asemenea tragedii, consider că este esențial să dăm dovadă de decență, empatie și responsabilitate. În astfel de momente, nu e vorba de confruntări politice, ci de conștientizarea gravității unui fenomen care afectează profund societatea și de nevoia unui efort susținut, concret, din partea tuturor”, mai spune Cătălin Predoiu.

Lasati un comentariu

Alte articole

19 dec. 2024 3.10 pm

Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate a articolului 101 din Codul fiscal, ce constituie temeiul legal pentru impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu ale judecătorilor…

29 sept. 2024 9.14 am

 Patriarhia Română îndeamnă clericii și credincioșii din toate eparhiile la rugăciune și solidaritate după avertizările meteorologice de furtuni și ploi abundente, care vor cuprinde mai multe…

11 iun. 2024 10.11 pm

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a marcat, marţi, la Baza 57 Aeriană ”Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu începerea lucrărilor de construcţie…

17 sept. 2024 2.46 pm

Un incident de securitate s-a produs marți la Palatul Parlamentului, când o persoană a aruncat cu benzină în zona intrării vizitatorilor de la Camera Deputaților. Incidentul a avut loc la intrarea…

10 sept. 2024 9.38 am

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă, luni seară, după ce Greenpeace a cerut anularea Acordului de mediu pentru Neptun Deep, că a mai văzut acest film, unele organizaţii contestând sistematic…

02 nov. 2023 7.00 pm

Accident cumplit pe o stradă din Brăila. Un copil de un an și cinci luni a fost lovit joi de o mașină condusă de un polițist, iar, la scurt timp, micuțul a murit. Inspectoratul de Poliție Județean…