Ultimele stiri

Specialiştii au încheiat campania de repopulare cu șalău a Complexului lagunar Razim-Sinoe. Peste o mie de cuiburi cu câte 30.000 de icre embrionate au fost lansate la apă

Specialiştii de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) anunţă că au încheiat campania de repopulare a Complexului lagunar Razim-Sinoe cu icre embrionate de şalău. În cadrul a şase acţiuni, peste o mie de cuiburi cu câte 30.000 de icre embrionate au fost lansate la apă. Acestea ajung la maturitate în trei ani, fiind o modalitate eficientă de menţinere a speciei.

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a desfășurat și în acest an o nouă serie de acțiuni de repopulare a Complexului lagunar Razim-Sinoe cu icre embrionate de șalău (S𝑎𝑛𝑑𝑒𝑟 𝑙𝑢𝑐𝑖𝑜𝑝𝑒𝑟𝑐𝑎), în cadrul cărora au fost lansate peste 1000 de cuiburi. Conform tehnologiei brevetate, fiecare cuib are 30.000 de icre embrionate, care ajung la maturitate în circa 3 ani și la o greutate de 1,5 -2 kg”, transmite ARBDD.

Reprezentanţi ai ARBDD împreună cu specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) au participat la şase acţiuni de repopulare a Complexului lagunar Razim-Sinoe cu icre embrionate de şalău desfăşurate şi în acest an la Baza de Cercetare de la Enisala.

”Procesul de reproducere natural dirijată realizat în perioada martie-aprilie 2025 este parte a contractului pentru Refacerea stocurilor de şalău din Complexul natural Razim-Sinoie, încheiat între ARBDD şi INCDDD. Lansarea celor peste 1.000 cuiburi embrionate din anul acesta a fost finanţată de ARBDD din venituri proprii constituite din sumele aferente permiselor de acces în RBDD”, a mai transmis instituţia.

Potrivit specialiştilor, şalăul este printre singurele specii care îşi păzesc ponta de răpitori, iar cu aripile înotătoare se asigură că nămolul şi impurităţile nu afectează cuibul.

Având în vedere anii cu reproducere naturală redusă, procedeul de reproducere natural dirijată prin popularea cu icre embrionate de şalău s-a demonstrat a fi o modalitate eficientă de susţinere a acestei specii.

Lasati un comentariu

Alte articole

18 ian. 2022 5.14 pm

  Reprezentanții Primăriei Constanța și operatorii rețelelor de comunicații au avut o primă întâlnire pe acest an pentru a stabili măsurile ce trebuie luate pentru a rezova problema atât…

10 sept. 2022 11.28 am

  Continuă avariile în rețeaua de transport, astfel că acestea s-au produs și pe strada Traian și cauzează asigurarea cu energie termică pentru prepararea apei calde de consum în zonele…

04 mart. 2024 8.56 pm

Echipele RAJA execută lucrări de sectorizare și montare a unor debitmetre la nivelul rețelelor stradale, în cadrul contractului -“Realizare cămine și instalație mecano hidraulică pentru modernizare…

03 iul. 2023 1.44 pm

Serviciul de urgență 112 se va moderniza și va introduce numărul 113 pentru mesajele de urgențăCiolacu: Am primit 100 de miliarde de euro de la UE. Când românii mai aud vreun mistic care le spune…

Mihai Lupu

13 iun. 2023 7.00 pm

Mihai Lupu, președintele PNL al Consiliului Județean Constanța, este urmărit penal de procurorii DNA Constanța pentru luare de mită, conform unui comunicat al instituției. Stelian Ion, Bogdan Huțucă,…

26 sept. 2023 7.43 pm

În scopul informării corecte a proprietarilor de câini, Primăria Constanţa reaminteşte o serie de obligații legale privind deținerea, identificarea și asigurarea condițiilor de bunăstare și…