Noile tarife vamale anunțate de președintele american Donald Trump ar putea avea consecințe grave asupra economiilor celor mai vulnerabile state din lume, avertizează Rebeca Grynspan, secretar general al Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD).
Într-o declarație făcută vineri, Grynspan a subliniat că escaladarea tensiunilor comerciale va „lovi cel mai puternic pe cei vulnerabili și pe cei săraci”, într-un moment în care economia globală este deja afectată de incertitudini și dezechilibre majore.
Acesta este un moment pentru cooperare, nu pentru escaladare. Normele comerciale globale trebuie să evolueze pentru a face față provocărilor actuale, dar trebuie să facă acest lucru cu predictibilitate și dezvoltarea în centrul lor, pentru a proteja cei mai vulnerabili”, a declarat Grynspan.
Potrivit datelor UNCTAD, dintre cei aproape 200 de parteneri comerciali ai Statelor Unite, doar aproximativ zece sunt responsabili pentru circa 90% din deficitul comercial american. Cu toate acestea, măsurile anunțate de Trump pe 2 aprilie includ tarife vamale ridicate aplicate unui număr mare de țări, fără o justificare economică clară, ceea ce a stârnit îngrijorare în rândul experților.
Țările cel mai puțin dezvoltate și micile state insulare în curs de dezvoltare — care contribuie doar cu 1,6% și, respectiv, 0,4% la deficitul comercial al SUA — sunt afectate disproporționat de noile tarife. UNCTAD avertizează că aceste economii nu vor putea nici să contribuie la reechilibrarea deficitului, nici să genereze venituri semnificative pentru bugetul SUA, subliniind astfel inutilitatea și efectul disproporționat al măsurii.
Multe economii cu venituri mici se confruntă în prezent cu o furtună perfectă de deteriorare a condițiilor externe, niveluri nesustenabile ale datoriei și încetinirea creșterii interne”, a adăugat agenția ONU.
UNCTAD atrage atenția asupra impactului general al acestor politici asupra economiei globale. Într-un context marcat de o creștere economică modestă și un nivel ridicat de îndatorare, tarifele mai mari riscă să reducă investițiile, să afecteze fluxurile comerciale și să sporească incertitudinea, afectând în special economiile fragile.
„Acest lucru ar putea eroda încrederea, încetini investițiile și amenința câștigurile în materie de dezvoltare, în special în cele mai vulnerabile economii”, avertizează UNCTAD.
Pe fondul tensiunilor tot mai mari, China a reacționat rapid, anunțând la rândul său impunerea unor taxe vamale suplimentare de 34% pentru produsele americane începând cu 10 aprilie, pe lângă taxele deja existente. Uniunea Europeană nu a adoptat încă măsuri de retorsiune, dar a reafirmat sprijinul pentru „negocieri serioase”.
Între timp, piețele financiare internaționale au continuat să se prăbușească pentru a doua zi consecutiv, reflectând îngrijorarea tot mai mare a investitorilor cu privire la posibilele efecte destabilizatoare ale acestor măsuri asupra economiei mondiale.