Un incident petrecut la Spitalul Județean de Urgență Constanța ridică semne de întrebare serioase cu privire la modul în care sunt tratați pacienții vulnerabili, în special cei fără asigurare medicală.
Un bărbat operat de fractură de rotulă a fost externat și lăsat pe o bancă în fața spitalului, fără sprijin sau însoțitor, fiind nevoit ulterior să se târască peste 100 de metri până la poarta unității sanitare, în așteptarea unui prieten venit de la Medgidia să îl preia.
Pacientul fusese adus la spital cu ambulanța, în urma unei fracturi serioase, dar nu a beneficiat de același sprijin și la externare. Potrivit unei postări de pe rețelele de socializare, deși se afla într-o stare în care nu se putea deplasa singur, acesta a fost lăsat pe o bancă de lângă intrarea vizitatorilor, în așteptarea unei persoane care să îl transporte acasă.
Întrebat de ce nu a fost dus cu un scaun rulant până la poartă sau transferat cu ambulanța, pacientul a explicat că nu i s-a oferit această posibilitate. De remarcat este că alți pacienți din aceeași zi fuseseră transportați corespunzător până la mașinile care îi așteptau.
Răspunsul oficial transmis președintelui Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi, a fost considerat de mulți drept „cinic”. Reprezentanții spitalului au invocat „motive administrative” pentru refuzul ambulanței, menționând faptul că pacientul era neasigurat. Totodată, au susținut că acesta a fost transportat cu un fotoliu rulant până la „punctul de întâlnire indicat de pacient”, fiind lăsat pe o bancă.
Inițial, reprezentantii sectiei au solicitat transfer cu ambulanța dar acesta nu a putut fi realizat din motive administrative (pacient neasigurat). Ulterior pacientul a declarat că va fi preluat de un prieten care îl va duce acasă, prin urmare, la externare, infirmiera de serviciu l-a transportat cu fotoliu rulant până la punctul de întâlnire indicat de acesta, lasându-l pe o bancă. Având în vedere că apartinatorul pacientului a întârziat, iar pacientul era stabil hemodinamic, conștient și cooperant, infirmiera a lăsat pacientul, acesta fiind în siguranță, și a revenit la secție”, se arată în răspunsul oficial. Spitalul mai precizează că„își exprimă preocuparea față de incident și analizează circumstanțele pentru a preveni situații similare”.
În final, prietenul din Medgidia a ajuns și l-a preluat pe pacient.
Am așteptat răbdător. N-am avut de ales”, a spus bărbatul, în timp ce fuma lângă parcarea destinată exclusiv angajaților, la câțiva pași de traficul intens de pe bulevardul Tomis.