Unul dintre cei mai importanți furnizori de gaze naturale pentru populație din România, PPC Energie, a notificat clienții privind noile condiții de furnizare a gazelor naturale ce vor intra în vigoare după 31 martie 2026, dată la care este prevăzută încheierea actualei scheme de plafonare a prețurilor pentru consumatorii casnici.
Potrivit notificărilor trimise clienților din București, racordați la rețeaua Distrigaz Sud Rețele, prețul final propus – care include toate taxele și tarifele reglementate – ar urma să ajungă la 0,37 lei/kWh, ceea ce înseamnă o majorare de peste 19% față de actualul tarif plafonat de 0,31 lei/kWh.
PPC Energie, un jucător în creștere pe piața gazelor
Furnizorul PPC Energie, parte a grupului grec PPC, controlează o cotă de peste 5% din piața de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii casnici din România, potrivit datelor ANRE pe anul trecut. Compania se situează imediat după liderii pieței: E.ON Energie România (43,3%) și Engie România (aproape 42%).
Noua ofertă trimisă de PPC Energie este valabilă până la 17 iunie 2026, ceea ce înseamnă că, pentru aproape doi ani, prețul propus ar urma să rămână neschimbat, în lipsa altor intervenții legislative.
Clienții cu tarife sub plafon ar putea resimți scumpiri mai mari
Conform informațiilor publicate de Profit.ro, creșterile de preț ar putea fi și mai accentuate în cazul gospodăriilor care, în prezent, beneficiază de tarife mai mici decât nivelul plafonat actual. Acest lucru se datorează diferențelor contractuale existente între furnizori și variației prețului de achiziție al gazelor pe piață.
Guvernul prelungește plafonarea, dar doar temporar
În luna februarie, Guvernul României a anunțat o prelungire a schemei de plafonare pentru prețurile la gaze naturale destinate populației, valabilă până la 31 martie 2026. Astfel, consumatorii casnici vor continua să plătească un tarif plafonat de 0,31 lei/kWh până la acea dată, indiferent de eventualele scumpiri ale pieței.
Aprobăm plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. La energie, prelungim schema cu trei luni, până la final de iunie, iar, între timp, venim cu măsuri pentru a mări volumele din piață ca prețul să rămână scăzut. La gaze vom păstra plafonarea încă un an ca să refacem stocurile pentru iarna viitoare la prețuri suportabile”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la momentul anunțului.
Chiar dacă în prezent nu vor exista modificări în factura consumatorilor casnici, notificările primite reflectă perspectivele pieței după încheierea plafonării. Autoritățile vor trebui să decidă, până în 2026, dacă mențin sprijinul actual pentru populație sau lasă piața liberă să dicteze prețurile – o decizie cu impact major asupra bugetelor gospodăriilor din România.