Ultimele stiri

Guvernul aprobă noua taxă pe stâlp. Economist: România calcă din nou în străchini, un moment mai prost nu se putea

(sursa foto: Facebook/ Guvernul României)

Decizia Guvernului României de a reintroduce taxa pe construcțiile speciale, cunoscută sub numele de „taxa pe stâlp”, a stârnit un val de critici din partea economiștilor și mediului de afaceri. Economistul Adrian Negrescu avertizează că momentul ales pentru anunțarea acestei taxe este unul extrem de prost, având în vedere contextul economic global marcat de incertitudini și de măsurile comerciale agresive adoptate de administrația Trump.

Adrian Negrescu atrage atenția că această taxă a fost deja aplicată în trecut și s-a dovedit nocivă pentru economie, descurajând investițiile și afectând mediul de afaceri.

România calcă din nou în străchini, în stilul ei inconfundabil. Un moment mai prost nu se putea să anunți o taxă unică la nivel mondial, o taxă pe care am mai aplicat-o și s-a dovedit nocivă pentru economie, alungând investitorii”, a declarat economistul.

De asemenea, Negrescu consideră că promisiunile guvernului privind acordarea de ajutoare de stat pentru domeniile afectate de războiul comercial sunt lipsite de credibilitate. Acesta subliniază că statul nu are resursele financiare necesare pentru astfel de măsuri și dă ca exemplu înghețarea alocațiilor pentru copii, o decizie pe care o consideră „demnă de o țară bananieră”.

La sfârșitul lunii ianuarie, profesorul de economie Cristian Păun a criticat, la rândul său, introducerea „taxei pe stâlp”, calificând-o drept „una dintre cele mai nocive taxe”. Acesta consideră că taxa este chiar mai dăunătoare decât o eventuală creștere a TVA, deoarece nu există un mecanism de compensare și impactul său se resimte direct în prețurile finale ale produselor și serviciilor.

Dezvoltarea economică nu se poate face prin implementarea unei politici de creștere a taxării”, avertizează Păun.

Modificările anunțate de Guvern

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale au fost modificate printr-o Ordonanță de Urgență. Impozitul va fi de 0,5% din valoarea netă a activelor, iar baza de impozitare a fost clarificată, stabilindu-se o diferențiere între companiile private și cele care administrează drumuri publice aflate în concesiune.

Prin Ordonanță s-a clarificat baza de impozitare diferențiat, pentru companiile private și pentru companiile care administrează drumuri publice aflate în concesiune, de la statul român, din ministere sau luate în concesiune de la autoritățile publice locale”, a explicat ministrul.

Conform declarațiilor oficiale, 75% din această taxă va fi suportată de companiile de stat, iar 25% de companiile private.

Reintroducerea „taxei pe stâlp” într-un moment economic delicat a generat reacții puternice din partea mediului de afaceri și a economiștilor. Criticii susțin că măsura va descuraja investițiile și va afecta creșterea economică, în timp ce guvernul argumentează că este necesară pentru consolidarea veniturilor bugetare. Rămâne de văzut cum va influența această decizie mediul economic românesc în lunile următoare.

Lasati un comentariu

Alte articole

16 mai 2023 12.26 pm

Mai multe sindicate din educație, precum Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”,…

08 dec. 2020 3.08 pm

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea Potrivit G4media, alianța USR PLUS țintește poziția de vicepremier al viitorului guvern de coaliție, iar cel mai probabil, premierul va fi numit din partea PNL. Liderii…

01 oct. 2022 11.00 am

De unde a apărut acest text, și cu acest titlu? Premierul Ciucă fiind întrebat dacă intenționează să facă o restructurare în administrația publică, a răspuns că nu este momentul, fiind perioadă…

15 dec. 2023 10.09 am

Guvernul a aprobat, joi seară târziu, cu peste 9 ore întârziere, Legea bugetului de stat, dar şi bugetul asigurărilor sociale. Actele normative ar urma să fie dezbătute săptămâna viitoare de…

28 feb. 2025 7.31 pm

Băncile din Europa s-au confruntat vineri cu dificultăți semnificative în procesarea plăților, din cauza unei pene majore în sistemul de plăți al Băncii Centrale Europene (BCE). Defecțiunea,…

18 sept. 2024 2.17 pm

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat lansarea Planului Național pentru Marea Industrie, un pachet economic de 2 miliarde de euro destinat susținerii economiei și reindustrializării României. Anunțul…