Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, și mai mulți colegi de partid au fost găsiți vinovați de procurori pentru utilizarea fondurilor Parlamentului European în scopuri ilegale. Potrivit acuzațiilor, aceștia au folosit banii pentru a plăti salariile membrilor partidului în Franța, fără ca aceștia să fi lucrat vreodată în instituțiile europene.
Judecătorii urmează să stabilească pedeapsa liderului Adunării Naționale (RN), iar procurorii au solicitat o interdicție de cinci ani pentru ocuparea unei funcții publice. Această măsură ar putea să o împiedice pe Le Pen să candideze la alegerile prezidențiale din 2027.
S-a stabilit că toate aceste persoane lucrau de fapt pentru partid, că eurodeputatul lor nu le încredințase nicio sarcină”, a declarat judecătoarea Benedicte de Perthuis. Totodată, ea a precizat că situația nu a fost cauzată de erori administrative, ci de un „sistem organizat pentru a reduce costurile partidului”.
Le Pen a reacționat vizibil nemulțumită în instanță, dând ușor din cap în semn de dezaprobare în timp ce asculta verdictul.
Parlamentul European, prejudiciat cu 3,5 milioane de euro
Potrivit Parlamentului European, prejudiciul total în acest caz se ridică la 3,5 milioane de euro. Deși RN a rambursat deja un milion de euro, reprezentanții partidului insistă că acest lucru nu reprezintă o recunoaștere a vinovăției.
Dosarul conține dovezi clare, inclusiv contracte fictive și mesaje incriminatoare. Un exemplu este un schimb de mesaje între Marine Le Pen și unul dintre asistenții ei, Odoul, care, la patru luni după începerea contractului său, i-a scris: „Aș putea veni mâine la Strasbourg pentru a vedea cum funcționează o sesiune și pentru a o cunoaște pe Mylène Troszczynski, căreia îi sunt subordonată?” La care Le Pen a răspuns simplu: „Da, desigur”.
În plus, ancheta a arătat că mulți dintre angajații din partid nu și-au întâlnit niciodată șefii europarlamentari și nu au pus niciodată piciorul în clădirea Parlamentului European. Printre cei angajați sub pretexte false s-au numărat o gardă de corp, o secretară, șeful de cabinet al lui Le Pen și un designer grafic.
Cariera politică a Marinei Le Pen, în pericol
Cea mai mare problemă pentru Le Pen este solicitarea procurorilor ca interdicția să fie impusă imediat, printr-o măsură de „executare provizorie”. Dacă judecătorii aprobă acest rechizitoriu, Marine Le Pen, 56 de ani, nu va mai putea participa la viitorul scrutin prezidenţial prevăzut în 2027, în care ea este dată drept favorită, după trei tentative nereuşite, chiar dacă face apel.
Marine Le Pen este dată pe primul loc pentru viitorul scrutin prezidenţial, cu 34%-37% din intenţiile de vot, potrivit unui sondaj publicat duminică. Însă aceasta nu garantează neapărat succesul final, pentru că ea mai eşuase în 2017, apoi în 2022 în turul doi în faţa actualului preşedinte Emmanuel Macron, care nu mai poate candida din nou.