Miercuri, 26 martie, a avut loc Conferința de deschidere a Proiectului de importanță strategică STREAM-2 – Streamlining cross-border cooperation: Joint approach in disaster resilience, cod ROBG00005 finanțat în cadrul Programului Interreg VI-A România-Bulgaria, proiect în care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență deține calitatea de Partener Lider.
Evenimentul a avut loc în municipiul Constanța și a fost găzduit de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța, în calitate de partener al proiectului.
La activitate au participat Paul Zai, consilier al ministrului afacerilor interne, adjunctul inspectorului general al Inspectorului General pentru Situații de Urgență, general-locotenent Benone-Gabriel Duduc, reprezentanți ai Autorității de Management (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației), Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași pentru Granița România-Bulgaria, autorităților locale, precum și reprezentanți ai partenerilor români și bulgari.
În cadrul evenimentului au fost prezentate obiectivele proiectului, activitățile, bugetul alocat, precum și celelalte beneficii viitoare, orientate spre siguranța comunităților.
Valoarea totală a proiectului este de 24.330.679,26 euro din care 19.464.543,40 euro finanțare asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar 4.866.135,86 EURO reprezintă contribuție publică națională.
Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni, de la 05.12.2024 până la data de 04.12.2028.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea siguranței și protecției populației din zona eligibilă, prin îmbunătățirea adaptării la schimbările climatice și a rezistenței la riscurile de dezastre prin înființarea de centre operaționale transfrontaliere de răspuns la dezastre, consolidarea capabilităților și acțiunilor comune ale instituțiilor cu responsabilități în domeniul situațiilor de urgență.
Obiectivele specifice ale proiectului vizează creșterea siguranței și protecției populației din zona eligibilă prin îmbunătățirea capacității de intervenție a autorităților publice cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență, respectiv consolidarea intervenției în situații de urgență a autorităților publice prin organizarea de antrenamente comune și crearea unui cadru comun de cooperare.
Rezultatele urmărite sunt reprezentate de:
- Construirea „Centrului Transfrontalier de Răspuns la Dezastre” în județul Constanța;
- Construirea „Centrului Zonal de Bazare Nave pentru Intervenție la Dunăre” în județul Giurgiu;
- Construirea „Centrului Operațional Transfrontalier” în districtul Veliko-Tarnovo;
- Achiziționarea de vehicule și echipamente de intervenție de către partenerii bulgari;
- Achiziționarea unui ponton mobil de către partenerul lider;
- chiziționarea unei stații de încărcare aparate de respirat pentru antrenamentul studenților pompieri din Republica Bulgaria.
Proiectul este implementat la nivelul celor șase parteneri, respectiv Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România, care are și calitatea de Partener Lider, Direcția Generală Securitate la Incendiu și Protecție Civilă din Republica Bulgaria, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, Academia Ministerului de Interne din Republica Bulgaria și Asociația Națională a Voluntarilor din Republica Bulgaria.
Un alt obiectiv important al colaborării cu partenerii proiectului vizează furnizarea răspunsului prompt și eficient în cazul producerii unor incidente pe Dunăre, cu implicații transfrontaliere.
Prin îmbunătățirea cooperării transfrontaliere, instruiri comune și construirea de centre de răspuns în caz de dezastre, bine echipate, anticipăm o îmbunătățire substanțială a vitezei, eficienței și eficacității intervențiilor de urgență, cu o reducere semnificativă a pierderilor de vieți omenești, a daunelor proprietății și mediului înconjurător în timpul dezastrelor.
În încheiere, doresc să adresez mulțumiri tuturor celor implicați în acest proiect, respectiv partenerilor bulgari, ISU Constanța, ITPF Giurgiu, precum și colegilor din IGSU, care prin efortul continuu și susținut, au făcut posibilă accesarea acestor fonduri, în ciuda provocărilor întâmpinate.
Păstrez convingerea că împreună vom reuși să atingem obiectivele propuse, orientate către salvarea de vieți și protejarea bunurilor comunităților”, a transmis în deschiderea acestui eveniment, general-locotenent Benone-Gabriel Duduc, adjunctul inspectorului general al IGSU.
Tot în cadrul evenimentului, reprezentantul partenerilor bulgari, comisar șef Lyubomir Barov, directorul adjunct al Direcției Generale Securitate la Incendiu și Protecție Civilă din Republica Bulgaria, a afirmat următoarele:
Odată cu implementarea acestui proiect, continuăm cooperarea noastră benefică care a început încă din anul 2010, perioadă în care au fost derulate mai multe proiecte cu diferite orientări, dar ghidați de același scop comun de adaptare și reacție timpurie pentru protecția populației și eliminarea efectelor diverselor dezastre naturale.
Îmi păstrez convingerea că buna noastră colaborare din prezent va contribui la finalizarea și implementarea acestui proiect și la atingerea tuturor obiectivelor și rezultatelor vizate.
Încă o dată, va mulțumesc pentru oportunitatea de a lucra împreună și vă doresc tuturor succes!”
De asemenea, Paul Zai, consilierul ministrului afacerilor interne, a dorit să precizeze câteva aspecte relevante și anume:
Domeniul fondurilor externe nerambursabile este unul de importanță deosebită în concepția de dezvoltare instituțională a Ministerului Afacerilor Interne, reprezentând o oportunitate pentru crearea și modernizarea infrastructurii existente, simplificarea și dezvoltarea resursei umane.
Programul Interreg VI-A România-Bulgaria joacă un rol esențial în dezvoltarea regiunilor de frontieră, având un impact semnificativ atât pe plan național, cât și pe plan regional. Acest program facilitează o colaborare strânsă între România și Bulgaria, pentru a răspunde în mod eficient provocărilor comune și pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale cetățenilor din zonele de frontieră. Structurile Ministerului Afacerilor Interne au dovedit un angajament puternic față de acest program, depunând 11 cereri de finanțare, cu o valoare totală de 25,2 milioane de euro.
Aceste realizări reprezintă un efort susținut al unei echipe dedicate, formată din profesioniști care înțeleg importanța colaborării și a inițiativei. Ele demonstrează că MAI nu doar răspunde provocărilor, ci le anticipează și le gestionează cu responsabilitate, eficiență și viziune pe termen lung.”
Proiectului anterior ”STREAM” a reprezentat un real succes în pregătirea pompierilor români și bulgari în domeniul situațiilor de urgență, sens în care au fost continuate demersurile care să susțină performanța misiunilor din zona transfrontalieră.
Le mulțumim tuturor celor prezenți la această activitate, care au făcut posibilă demararea proiectului ”STREAM 2” și asigurăm cetățenii de toată implicarea și devotamentul în misiunile și acțiunile viitoare, pentru binele și siguranța comunității!”, transmit reprezentanții ISU Dobrogea.