Guvernul României a adoptat astăzi proiectul de buget pentru anul 2025, fără a include modificări ale taxelor și impozitelor. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în deschiderea ședinței, că acest buget este unul axat pe dezvoltare, alocând 150 de miliarde de lei pentru investiții, ceea ce reprezintă o creștere de 30 de miliarde de lei față de anul precedent.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat, sâmbătă, adoptarea bugetului.
Au fost pe ordinea de zi trei proiecte de lege, pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2025, Proiectul de lege al bugetului de stat pe anul 2025 şi Proiectul de lege al bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025. Toate trei au fost aprobate de Guvern şi trimise către Parlament în procedură de urgenţă”, a transmis Constantin, la finalul şedinţei de Guvern.
Potrivit premierului, Marcel Ciolacu, investițiile vor reprezenta 20% din cheltuielile totale ale anului 2025. Aceste alocări masive vor contribui la creșterea PIB-ului național la 1.913 miliarde de lei, iar la jumătatea anului viitor, se estimează atingerea pragului de 2.000 miliarde lei, echivalentul a 400 miliarde de euro, dublu față de valoarea din 2018. „Este un semn clar că România intră într-o altă ligă economică”, a subliniat Ciolacu.
Premierul a menționat că, în paralel, Guvernul va implementa măsuri pentru reducerea costurilor administrative cu 0,5 puncte procentuale. Aceste ajustări vor afecta atât cheltuielile de personal, cât și cele pentru bunuri și servicii.
Protecția veniturilor populației
„Executivul continuă să protejeze puterea de cumpărare a cetățenilor cu venituri mici”, afirmă Ciolacu. Salariul minim a fost majorat la 4.050 de lei începând cu 1 ianuarie 2025, iar estimările arată că salariul net va crește cu 6,1%, depășind rata inflației prognozată la 4,4%. „Am insistat să acordăm un sprijin financiar pentru pensionarii cu venituri mici şi îmi asum această decizie”, a mai declarat premierul.
Sprijin pentru IMM-uri și economie
Statul va continua să ofere ajutoare economiei și întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), prin scheme de sprijin agreate în Planul Bugetar Structural convenit cu Comisia Europeană.
Sunt zeci de miliarde de lei ţintite spre creşterea producţiei industriale locale. Mi-al dori ca împreună să promovăm firme şi produse româneşti oriunde, chiar şi pe TikTok”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Fonduri pentru dezvoltare și infrastructură
Guvernul a alocat 11 miliarde de lei Programelor Anghel Saligny și PNDL, 8,2 miliarde pentru proiecte din PNRR și 3,3 miliarde pentru finanțări din fonduri europene. „Cea mai mare miză a acestui buget este exploatarea la maximum a fondurilor europene disponibile. Este o alocare istorică de 4,6% din PIB, adică peste 17,5 miliarde euro”, a afirmat premierul. Acesta a subliniat că va exista o presiune uriașă pentru absorbția acestor bani, care vor fi direcționați către infrastructură, sănătate și educație.