Ultimele stiri

Planurile cadru pentru liceu, în dezbatere publică. Ministrul Educației: „Actualele planuri sunt de peste 20 de ani. Lumea s-a schimbat, nu mai putem merge cu ce avem în acest moment”

Sursă foto: captură video Facebook

Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat că vineri vor fi puse în consultare publică noile planuri-cadru pentru învățământul liceal. Acesta subliniază că actualele planuri sunt vechi de peste 20 de ani și nu mai corespund realităților actuale.

Trebuie să înţelegem că e o problemă extrem de importantă pentru că fundamentul pe care îl avem acum a fost pus în urmă cu peste 20 de ani. Lumea s-a schimbat, nu mai putem merge cu ceea ce avem în acest moment. (…) Este momentul acestor planuri cadru pentru liceu. Când pornim această dezbatere publică vreau să avem toţi în minte un lucru: aceste planuri cadru sunt în primul rând pentru elevi, scopul este să reuşim ca cele opt competenţe cheie despre care vorbim cu toţii în spaţiul public să fie cu adevărat competenţe pe care liceenii să le dobândească. (…) Acest proces trebuie început de dragul elevilor, sunt planurile pe care orice ministru, în această fază trebuie să le pună în dezbatere publică pentru a ajunge, după aceea într-o variantă finală”, a afirmat Daniel David, joi, într-o conferinţă de presă.

Ministerul Educației va publica proiectele de planuri vineri, după ora 18:00, iar propunerile primite vor fi analizate atent. Planurile ar putea fi adoptate la sfârșitul lunii mai, ceea ce ar permite demararea lucrului la programele aferente.

Vom analiza serios feedbackurile şi, dacă lucrurile merg bine, la sfârşitul lunii mai să le adoptăm, să începem lucrul la programe”, a adăugat David.

Accent pe competențe și flexibilitate

Daniel David a subliniat că noile planuri trebuie să pună accent pe competențe reale, fără ingerințe ideologice. „Au mai pătruns elemente de pseudo-știință în curriculum, iar acest lucru trebuie corectat”, a explicat ministrul. De asemenea, acesta a criticat tendința de a introduce discipline și conținuturi prin lege, subliniind că deciziile educaționale trebuie să fie bine fundamentate.

Noile planuri includ un trunchi comun pentru toate filierele liceale – teoretică, vocațională și tehnologică – menit să ofere o bază solidă de cultură generală. Ponderea acestuia va crește progresiv de la 35% în primii ani de liceu la 65% în anii finali.

Un alt element de noutate este introducerea unei componente mobile, care permite accentuarea unui domeniu de interes în funcție de opțiunile elevului și oferta educațională a școlii.

O componentă va fi legată de aceste teme care ne amintesc că lucrăm cu adolescenţi şi să particularizăm planurile-cadru pentru adolescenţi. Doi: vor fi anumite teme care sunt propuse oarecum printr-un curriculum naţional, sugerate de minister, care sunt importante, şcoala le vede, le oferă elevului, acesta poate să aleagă. Şi lăsăm a treia componentă care vine din oferta pe care o face şcoala. Având aceste trei componente lăsăm o libertate foarte mare elevilor să aleagă, dar îi conştientizăm în acelaşi timp de lucruri importante”, afirmă Daniel David.

Deschiderea școlii către specialiști

O altă inițiativă anunțată de ministru este colaborarea cu specialiști din diverse domenii, care să participe la module de educație juridică, rutieră sau alte teme relevante pentru adolescenți. „Trebuie să deschidem școala către acești specialiști, pentru că altfel tratăm aceste teme doar de formă”, a subliniat acesta.

Ministrul Educației a precizat că, deși noile planuri-cadru nu vor aduce modificări majore în sistemul de norme pentru profesori, există flexibilitate pentru ajustări în următorii doi-trei ani, în funcție de feedback-ul primit.

Procesul de consultare publică se anunță a fi unul amplu, iar ministrul speră la o dezbatere civilizată, care să aibă în centru interesele elevilor.

Lasati un comentariu

Alte articole

04 mai 2023 1.15 pm

Nicoleta-Mioara Cîrciumaru a fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu rang de subsecretar de stat, potrivit unui comunicat remis de instituție.…

01 mart. 2024 11.58 am

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au scos din lacul Leahova 1750 metri de plase mono-filament cu o captură de 243 kilograme de pește. Joi, 29 februarie, polițiștii de frontieră…

11 ian. 2024 6.19 pm

Un număr de 167 de cazuri de gripă confirmată de laborator şi 4.168 de cazuri de gripă clinică au fost raportate, la nivel naţional, în săptămâna 1-7 ianuarie. Totodată, au fost comunicate…

14 mart. 2025 3.31 pm

Anual, pe data de 15 martie, este marcată Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor („World Consumer Rights Day” – WCRD), un moment important de conștientizare și acțiune pentru protejarea…

11 ian. 2025 10.28 am

Vineri seară, Polițiștii Capitalei și procurorii au dispus reținerea unui bărbat de 42 de ani, acuzat de vandalizarea mașinii de transmisie aparținând jurnaliștilor Antena 1. Incidentul s-a…

27 oct. 2024 12.32 pm

Duminică, 27 octombrie, în urmă cu puțin timp, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea au fost solicitați să intervină pentru…