Ultimele stiri

Sărbătoare cu cruce roșie în calendar astăzi – tradiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi. Preot: Este o zi desemnată pentru odihnă, pace și apropiere de cei dragi

Sursă foto: condoleante.ro

Pe 30 ianuarie, creștinii ortodocși îi cinstesc pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Această zi este una dintre cele mai importante sărbători religioase, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, ceea ce înseamnă că are o semnificație deosebită și impune anumite restricții privind munca și alte activități cotidiene.

Sfinții Trei Ierarhi sunt cunoscuți ca protectorii învățământului teologic și simboluri ale unității creștine, având un impact fundamental asupra dezvoltării și consolidării doctrinei ortodoxe.

În secolul al XI-lea, în timpul împăratului Alexie I Comnenul, au apărut dispute între credincioși cu privire la superioritatea unuia dintre cei trei sfinți. Unii considerau că Sfântul Vasile cel Mare este cel mai important datorită ascezei și organizării monahale. Alții îl venerau pe Sfântul Grigorie Teologul pentru înțelepciunea și claritatea cu care a explicat dogma Sfintei Treimi. O altă grupare îl considera pe Sfântul Ioan Gură de Aur cel mai mare predicator și păstor al Bisericii. Pentru a pune capăt acestor neînțelegeri, Episcopul Ioan Mauropus al Evhaitelor a avut o viziune în care cei trei sfinți i-au apărut și i-au spus: „La Dumnezeu una suntem și nici o împotrivire sau vrajbă nu este între noi. Ci fiecare la timpul său, îndemnați fiind de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Nu este între noi unul întâi și altul al doilea, și de vei chema pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, împreunează-ne prăznuirea într-o singură zi.”

Astfel, în anul 1084, s-a stabilit ziua de 30 ianuarie ca sărbătoare comună a celor Trei Ierarhi, subliniind unitatea lor în credință și contribuția egală la dezvoltarea Bisericii.

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în Cezareea Capadociei, într-o familie creștină de rang înalt, și a fost un apărător fervent al credinței și un organizator al vieții monahale. A elaborat regulile monahale care stau la baza monahismului ortodox, a fondat „Vasiliadele”, primele instituții de asistență socială și medicală pentru săraci și bolnavi, și a scris lucrări teologice de referință, inclusiv Comentariul la Facere și Comentariul la Psalmi. A apărat dogma Sfintei Treimi împotriva ereziei ariene. Sfântul Vasile este cunoscut ca un mare filantrop, implicându-se activ în ajutorarea celor nevoiași, ceea ce i-a adus supranumele de „Părintele săracilor”.

Sfântul Grigorie Teologul s-a născut în Nazianz, într-o familie aristocratică, și a devenit unul dintre cei mai influenți teologi ai creștinismului. A fost un mare orator și filozof, renumit pentru cele Cinci Cuvântări Teologice, în care a explicat clar doctrina Sfintei Treimi. A combătut erezia ariană, care nega divinitatea Fiului lui Dumnezeu, și a fost Patriarh al Constantinopolului, jucând un rol crucial la Sinodul al II-lea Ecumenic (381), unde s-au formulat ultimele articole din Crezul Ortodox. Datorită profunzimii gândirii sale, a fost numit „Teologul”, titlu purtat doar de trei sfinți în istoria Bisericii: Ioan Evanghelistul, Simeon Noul Teolog și Grigorie de Nazianz.

Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut în Antiohia și a fost unul dintre cei mai mari predicatori ai creștinismului. A scris una dintre cele mai importante Liturghii ortodoxe – Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, folosită și astăzi în majoritatea slujbelor. A criticat corupția din Biserică și din societate, fapt care i-a adus exilul din partea împărătesei Eudoxia. A fost un mare apărător al dreptății și milosteniei, predicând despre importanța ajutorării celor săraci. A fost persecutat și a murit în exil, rostind celebrul său testament: „Slavă lui Dumnezeu pentru toate!” Datorită talentului său oratoric extraordinar, a fost numit „Hrisostom”, adică „Gură de Aur”.

Această zi este una de rugăciune, reflecție și milostenie. Credincioșii merg la biserică și participă la slujbe speciale, unde sunt pomeniți cei trei mari sfinți. Se fac pomeniri pentru cei adormiți, împărțindu-se colivă, fructe și preparate din pește. Tradiția spune că mâncarea este oferită unui număr de trei bărbați, în amintirea celor dragi care au trecut în neființă. De asemenea, în această zi nu se lucrează în gospodărie și nu se fac treburi grele. Fetele nemăritate țin post și se roagă pentru o căsnicie fericită. Conform tradiției, din această zi încep să crească temperaturile, marcând sfârșitul iernii aspre.

Este bine ca în zi sfântă să mergem la biserică, să ne rugăm și să evităm să facem munci grele. În această zi, precum și în alte zile de sărbătoare, nu se recomandă să se facă treburi grele în gospodările. Este o zi desemnată pentru odihnă, pace și apropiere de cei dragi. În ziua praznicului, în special la sate, se organizează slujbe în biserică, se pomenesc persoanele dragi care nu mai sunt în viață, iar credincioșii obișnuiesc să împartă alimente de pomană celor nevoiași”, a spus Părintele Gabriel Cazacu, pentru digi24.ro.

În 1936, la primul Congres al Școlilor de Teologie de la Atena, Sfinții Trei Ierarhi au fost declarați oficial patronii învățământului teologic. În această zi, în școlile de teologie și în facultățile de profil au loc slujbe și evenimente dedicate acestora. Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi rămâne un prilej de unitate și reflecție spirituală, cinstind memoria celor care au pus bazele teologiei creștine și au apărat dreapta credință.

Lasati un comentariu

Alte articole

29 oct. 2024 6.30 pm

Tragedia petrecută între localitățile Peciu Nou și Giulvăz, în județul Timiș, a zguduit comunitatea locală și a lăsat o familie tânără devastată. Tânărul de 25 de ani, plecat să cumpere…

14 sept. 2024 11.21 am

Înălțarea Sfintei Cruci, prăznuită pe 14 septembrie, este una dintre cele mai importante sărbători creștine, care comemorează două evenimente semnificative legate de crucea pe care a fost răstignit…

17 sept. 2024 9.06 am

Biroul Electoral Central (BEC) a emis, luni, o decizie privind votul prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024. Cererile se depun în preziua votării,…

13 feb. 2025 3.43 pm

În urmă cu puțin timp două echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere și un echipaj SMURD au intervenit în localitatea Mineri, județul Tulcea pentru lichidarea unui incendiu ce se manifesta…

16 sept. 2024 12.53 pm

Ministerul Justiției din România a lansat luni un ghid destinat persoanelor care sunt victime ale infracțiunilor, oferind informații esențiale despre drepturile lor, asistența juridică, compensațiile…

19 sept. 2024 8.14 pm

Administraţia Naţională Apele Române anunţă, joi, că viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie, iar debitul va fi ami mutl decât dublu faţă de perioada…