Autoritățile olandeze continuă investigațiile în cazul jafului de la Muzeul Drents, unde obiecte dacice din aur, inclusiv coiful de la Coțofenești și trei brățări, au fost furate. Potrivit emisiunii specializate în crime „Opsporing Verzocht” de la televiziunea publică olandeză AVROTROS, suspecții – cel puțin trei persoane – sunt bănuiți a fi din Olanda de Nord.
Potrivit emisiunii, există mai multe indicii conform cărora suspecţii în cazul furtului obiectelor dacice din aur ar fi din Olanda de Nord. Anterior, fusese emisă ipoteza că ar fi români (detalii AICI) sau că în jaf ar fi implicat celebrul clan Remmo din Germania (detalii AICI).
Autorităţile au transmis un apel prin care le cer făptaţilor să se predea de bunăvoie cu prada, dar între timp continuă investigaţiile şi descoperă noi indicii.
Modul de operare al hoților
Detectivii au descoperit la locul jafului două ciocane mari și o rangă, despre care se crede că au fost folosite pentru a sparge vitrinele care adăposteau obiectele de valoare. De asemenea, poliția a stabilit că hoții au utilizat un vehicul Ford Transit în timpul operațiunii.
Hoții au recurs la explozibili pentru a detona ușa grea de la intrarea muzeului, reușind astfel să pătrundă în interior. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată cum aceștia folosesc uneltele găsite ulterior la fața locului: Piese dacice furate de la Muzeul Drents: jaful a fost surprins de camerele de supraveghere. Hoții au acţionat în mai puțin de trei minute – VIDEO
Un baros utilizat în jaf a fost recuperat dintr-un canal din apropierea muzeului: Furtul tezaurului dacic. Barosul folosit în jaful de la Muzeul Drents, găsit de polițiști într-un canal
Pistele anchetei
Ancheta a relevat că infractorii au folosit un Volkswagen Golf, furat în Alkmaar în noaptea de 22 spre 23 ianuarie. Plăcuțele de înmatriculare ale mașinii au fost, de asemenea, furate din altă localitate, Witmarsum. Poliția a observat acest vehicul în orașul Groningen, dar traseul exact dintre momentul furtului și jaf rămâne încă necunoscut.
În plus, autoritățile suspectează că un Ford Transit de culoare închisă ar fi fost implicat în jaf. Poliția face apel la cetățeni pentru a furniza orice informație despre acest vehicul sau despre activități suspecte din zona muzeului în zilele premergătoare atacului.
Volkswagen-ul Golf utilizat în jaf a fost incendiat sub un pod din apropierea localității Rolde, fiind observat anterior în Groningen, Drenthe Nord și Assen. Poliția a confirmat că, la momentul jafului, mașina avea numărul de înmatriculare furat K-813-BK, iar anterior fusese înregistrată cu P-343-RL.
Presiune internațională pentru recuperarea artefactelor
Presiunea asupra echipei de detectivi, formată din aproximativ 30 de ofițeri de poliție, este uriașă, notează publicația De Telegraaf. Guvernul român insistă pentru recuperarea cât mai rapidă a artefactelor furate. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România va cere „despăgubiri fără precedent” în urma furtului de la Muzeul Drents și a sugerat posibilitatea acordării unei recompense pentru informații care ar putea duce la recuperarea comorilor dacice.
În acest context, un antreprenor olandez stabilit la București a anunțat că va oferi 100.000 de euro pentru orice informație care ar putea contribui la găsirea obiectelor furate. Poliția olandeză continuă ancheta și încurajează cetățenii să ofere detalii relevante despre suspecți sau bunurile furate.