Ultimele stiri

Atenţie, o nouă înșelătorie telefonică! Victimele sunt anunțate că au acțiuni uitate din perioada cuponiadei din anii ’90

Sursă foto: ziarmm.ro

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează, marţi, că atacatorii cibernetici continuă din partea unor infractori care se deghizează în reprezentanţi ai Bursei din România. În acest fel speră să obţină acces la date bancare.

”Seria de tentative de fraudă se foloseşte de vishing (apeluri telefonice de phishing) pentru a convinge utilizatorii români să partajeze atacatorilor date cu caracter sensibil, în special date bancare”, a transmis, marţi, DNSC.

Specialiştii explică şi modul de operare.

Atacatorii apelează victima, pretinzând că sunt din partea SIF Muntenia sau Bursa de Valori Bucureşti (BVB), şi folosesc drept pretext al apelului presupuse acţiuni vechi pe care victima le-ar deţine din perioada cuponiadei din anii ’90, dar despre care a uitat. Atacatorii susţin că aceste acţiuni s-au apreciat foarte mult ca valoare, însă pentru a le vinde şi a încasa sumele respective, victima trebuie să urmeze un proces la îndrumarea atacatorului”, a mai transmis DNSC.

Potrivit specialiştilor, în realitate nu există aceste acţiuni, iar atacatorii cer victimei să instaleze pe dispozitiv anumite aplicaţii false, care folosesc identitatea vizuală a entităţilor impersonate şi care au ca scop prejudicierea financiară a victimei.

Recomandări:

  •  Nu instalaţi aplicaţii sau programe la solicitarea apelanţilor, în special dacă vi se cere acest lucru în regim de urgenţă şi cu explicaţii vagi.
  •  Nu furnizaţi niciodată telefonic date cu caracter sensibil (date personale, de autentificare, sau de carduri bancare), în urma unor apeluri suspecte, chiar dacă par a proveni de la instituţii de încredere.
  •  Verificaţi întotdeauna autenticitatea apelurilor de la o autoritate sau instituţie, printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil.
  •  Raportaţi astfel de apeluri către organizaţia a cărei identitate este folosită pentru a atrage atenţia cât mai rapid asupra noilor scenarii folosite de atacatori în astfel de iniţiative frauduloase.
  •  În cazul în care aţi furnizat date de card, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit, depuneţi o plângere la Poliţie (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) şi notificaţi DNSC (telefon 1911 sau platforma PNRISC: https://pnrisc.dnsc.ro/)

Lasati un comentariu

Alte articole

20 oct. 2021 4.38 pm

Militarii din cadrul ISU Dobrogea intervin miercuri, la un incendiu izbucnit la o mănăstire din Agigea, județul Constanța. Din primele informații, este vorba despre acoperișul clădirii cu scop…

19 dec. 2023 11.08 am

Printre tinerii remarcabili, pasionați de tehnologie de la malul Mării Negre se numără și Mario Penu, elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța.…

28 oct. 2023 10.47 am

Administraţia Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare cod galben de vânt puternic pentru județul Constanța. Aceasta este valabilă sâmbătă, între orele 10.25 și 15.00. În intervalul…

14 iun. 2024 4.12 pm

Joi, 13 iunie, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția 4 Poliție, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au reținut,…

14 aug. 2024 4.01 pm

Procesul lui Vlad Pascu de la Judecătoria Mangalia a fost amânat, pentru că rapoartele de expertiză în cazul a două persoane rănite în accidentul de la 2 Mai nu au fost finalizate. Avocatul Gabriel…

16 iul. 2023 9.49 am

La data de 14 iulie a.c., în jurul orei 22.40, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au identificat o femeie, de 22 de ani, care a condus un autoturism, pe bulevardul Mamaia, în municipiul Constanța,…