Ultimele stiri

Angajații Șantierului Naval Damen Mangalia protestează în fața Casei de Cultură împotriva concedierilor masive

Angajații Șantierului Naval Damen din Mangalia protestează marți, 28 ianuarie în fața Casei de Cultură. Acțiunea este inițiată de Sindicatul Liber Navalistul, ca reacție la decizia conducerii de a concedia 263 de angajați, în urma intrării companiei în insolvență.

Angajații s-au strâns pe platoul din faţa Casei de Cultură din Mangalia, iar protestul are loc între orele 12.00 şi 14.00.

Protestatarii scandează mesaj precum: „Rușine! Rușine! Rușine să vă fie!” și „Mangalia, trezește-te!”. De asemenea, oamenii au pancarte pe care scrie: „Nu ne mai dați afară, că vom pleca noi afară din țară”, „Vrem locuri de muncă stabile”, „Nu ne concediați! Tic-tac, tic-tac, numărul nostru scade treptat…”

Situația în Șantierul Damen Shipyard Mangalia este una dramatică. Salariații sunt disperați. O parte dintre ei au aflat direct sau indirect să sunt pe lista de concediere, nu înțeleg cum au fost selectați, de sunt concediați. Unii dintre ei sunt printre cei mai buni, au calificative A sau B la evaluările care s-au făcut de-a lungul anilor. Ni s-a comunicat că se intenționează restructurarea pentru a reduce costurile cu forța de muncă. Considerăm că reducerea numărului de salariați nu reprezintă o soluție pentru redresarea acestui șantier. Soluția trebuie să vină din partea acționarilor, din partea statului român, având în vedere că au reziliat contractul de asociere cu Damen. Ar trebui să preia administrarea acestui șantier și pachetul integral de acțiuni, să devină acționar unic cel puțin pentru o perioadă și să administreze. Acest șantier ar putea fi centru de mentenanță pentru navele militare din flota militară a României și nu numai”, a declarat Laurențiu Gobeajă, președintele Sindicatului Liber Navalistul din Mangalia.

El a mai declarat că s-au adresat Administrației Prezidențiale încă din luna octombrie a anului trecut pentru remedierea acestei situații, însă au fost redirecționați către Ministerul Economiei, deși s-au adresat anterior ministerului, însă problema nu s-a remediat. Acesta subliniază faptul că Ministerul Economiei le-a transmis că statul român nu deține și nu a deținut controlul acestui șantier și că are posibilități limitate.

Statul Român ne spune nouă că nu poate face nimic. Statul Român nu este o persoană, sunt cei care guvernează la acest moment. Dacă ei își arată neputința, noi ce putem sa facem? Să plecăm pe rând din țara asta? Dacă nu mai avem loc de muncă ce putem să facem? Cât salariați mai suntem? Din ce în ce mai puțini. Cândva au lucrat 10.000 de lucrători în șantierul ăsta, acum în evidențele societății mai sunt doar 1.398, sau erau acum o săptămână, probabil acum a scăzut acest număr. Însă, peste 1.000 sunt în șomaj tehnic din luna iunie a anului trecut și până în prezent”, a mai spus liderul sindical.

El a spus că „este nevoie ca Guvernul să ia o decizie politică să redreseze acest șantier. Cât timp nu ia o decizie, nu se poate rezolva”.

Șantierul Naval, în pericol de faliment

Întrebat ce se va întâmpla în luna martie, când banii de la Fondul de Garantare se vor termina, iar salariații nu vor mai fi plătiți.

Asta am transmis în mod repetat, că Fondul de Garantare mai asigură plata creanțelor salariale doar pentru luna februarie. Din luna martie, nici societatea și nici din acest fond nu se mai pot efectua plăți. Societatea nu a reușit până acum să obțină finanțare pentru a continua activitatea și a semna noi proiecte. Asta înseamnă faliment, dacă nu se găsește o soluție până în luna martie. Mai avem la dispoziție doar câteva săptămâni în care decidenții pot evita falimentul. În situația în care nu găsesc o soluție, este posibil ca Adunarea Creditorilor să treacă la vânzarea activelor acestei societăți, la lichidare și la dizolvarea societății, ceea ce este dramatic pentru toți, că nu mai vorbim doar despre 263 de locuri de muncă, ci de toate locurile de muncă. Practic duce la închiderea acestui șantier dacă nu se găsesc soluții acum, nu peste 4 luni, nu peste 6 luni, ci acum, luna aceasta sau cel târziu luna viitoare”, a declarat Laurențiu Gobeajă, președintele Sindicatului Liber Navalistul din Mangalia.

Nemulțumirile sindicaliștilor

Sindicatul Liber Navalistul a subliniat că, în ciuda eforturilor depuse pentru a identifica soluții viabile și a menține locurile de muncă, decizia de concediere colectivă a fost luată fără consultarea partenerilor sociali. Această măsură a generat nemulțumiri profunde în rândul angajaților, care consideră că nu au fost explorate toate opțiunile pentru salvarea locurilor de muncă și a șantierului.

Protestul are ca scop atragerea atenției autorităților și opiniei publice asupra situației critice în care se află angajații și solicitarea unor măsuri urgente pentru salvarea șantierului naval și a locurilor de muncă. Sindicatul a făcut apel la solidaritatea comunității locale și a altor organizații sindicale pentru a susține demersul lor.

Sindicatul Liber Navalistul dezaprobă categoric intenția Administrației DSMa de a concedia 263 de angajați (aproximativ 18,8% din totalul personalului), măsură ce pune în pericol șansele de redresare a șantierului și stabilitatea economică a regiunii.

Sindicaliștii solicită măsuri urgent și eficiente din partea acționarilor și a decidenților politici pentru eeluarea activității șantierului, atragerea comenzilor necesare pentru asigurarea unui viitor stabil și salvarea locurilor de muncă pentru cei peste 1.300 de angajați ai DSMa și familiile lor.

„Dacă șantierul nu își va relua activitatea curând, este un risc major să se închidă. Acest lucru va duce la pierderea locurilor de muncă și va afecta grav economia locală și stabilitatea socială a comunității”, avertizează sindicatul.

Lasati un comentariu

Alte articole

13 dec. 2024 5.16 pm

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a făcut vineri, 13 decembrie, o serie de declarații despre situația clubului CSM Constanța. Directorul CSM, Andrei Talpeș, susține că, din cauza…

11 apr. 2023 12.37 pm

Săptămâna trecută publicația Constanța.Info a publicat mai multe videoclipuri în exclusivitate cu Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța aflat într-un conflict verbal cu un…

06 dec. 2022 1.40 pm

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a organizat, recent, cea de-a doua ediție a conferinței internaționale (Inter)cultural Dialogues, activitate realizată în cadrul proiectului „Extinderea…

01 mai 2024 3.25 pm

Începe distracția în stațiunea Mamaia! Lora și Mihai Mărgineanu deschid seria concertelor pregătite de OMD Mamaia-Constanța pentru minivacanța de 1 Mai și Paște. Astăzi, începând cu ora…

31 mai 2024 10.40 am

În cadrul acțiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, ieri, 30 mai, polițiști din cadrul Serviciului…

14 dec. 2024 10.21 am

Facultatea de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa şi ziarul Focus Press au lansat Boema Ovidius – cea mai nouă formă de expresie culturală, new/mass media, aflată la…