Ultimele stiri

ÎCCJ: Statul poate să confiște doar dobânda cămătarilor, dar nu și banii dați împrumut

Sursă foto: zf.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, luni, că, în cazul infracțiunii de camătă, confiscarea specială se aplică exclusiv asupra dobânzii obținute prin săvârșirea faptei, inclusiv atunci când aceasta este inclusă în sumele ulterior împrumutate, informează site-ul ÎCCJ.

Decizia a fost luată ca urmare a unei sesizări formulate de Curtea de Apel Târgu Mureș, care a solicitat clarificări cu privire la aplicabilitatea confiscării speciale. Instanța supremă a stabilit că, în conformitate cu art. 112 alin. (1) lit. e) din Codul penal, măsura confiscării speciale se aplică doar asupra dobânzii obținute prin săvârșirea infracțiunii de camătă. Decizia este obligatorie și se va aplica de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Curtea de Apel Târgu Mureș a ridicat problema dacă sumele de bani împrumutate cu dobândă – utilizate ca îndeletnicire – pot fi supuse confiscării speciale, în baza art. 112 alin. (1) lit. b) din Codul penal. Mai exact, sesizarea viza clarificarea dacă aceste sume pot fi considerate bunuri utilizate la săvârșirea faptei penale sau dacă doar dobânda obținută poate fi confiscată.

Curtea de Apel a argumentat că, potrivit Codului penal, bunurile utilizate la săvârșirea unei infracțiuni, inclusiv sumele de bani, pot fi supuse confiscării speciale, deoarece acestea sunt indispensabile pentru realizarea faptei. Totodată, s-a subliniat faptul că legea penală nu face distincție între bunurile intrinseci și extrinseci unei infracțiuni, astfel că ambele categorii pot fi confiscate, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege.

ÎCCJ a clarificat că, deși capitalul utilizat pentru acordarea de împrumuturi cu dobândă este esențial pentru săvârșirea infracțiunii de camătă, măsura confiscării speciale nu poate viza aceste sume. Confiscarea se aplică doar asupra dobânzii obținute, care constituie venitul ilicit rezultat din săvârșirea faptei.

Decizia ÎCCJ are implicații majore pentru practica judiciară, delimitând clar ce bunuri pot fi confiscate în cazul infracțiunii de camătă. Aceasta protejează capitalul utilizat în împrumuturi, limitând măsura confiscării la dobânda percepută. În același timp, hotărârea urmărește să descurajeze practicile ilegale, consolidând cadrul juridic pentru combaterea cametei.

Lasati un comentariu

Alte articole

24 iun. 2024 3.28 pm

Natalia Intotero, ministrul Familiei, a reacționat dur după publicarea noilor declarații contraversate ale lui ÎPS Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului a sfătuit-o pe o femeie abuzată psihic de soțul…

11 dec. 2024 6.45 pm

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale „Apele Române” au anunţat că zece perimetre din spaţiul maritim au fost adjudecate în urma organizării a două licitaţii, iar acestea reprezintă…

14 nov. 2023 11.37 am

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, astăzi, că alţi 86 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns în România la bordul unei curse speciale, operate…

20 dec. 2023 4.52 pm

Cea de-a doua zi a şedinţei pentru adoptarea Bugetului a debutat din nou cu scandal. George Simion şi colegii săi de la AUR a anunţat că parlamentarii formaţiunii părăsesc sala plenului reunit…

12 nov. 2022 12.37 pm

În data de 11.11.2022, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 160.400…

09 nov. 2022 12.20 pm

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) începe, astăzi, 9 noiembrie, o serie de prezentări ale „Serviciilor oferite contribuabililor”, în colaborare cu universitățile de prestigiu…