Situaţie dramatică în Republica Democrată Congo. Focuri de armă au răsunat luni dimineaţă în unele părţi din Goma, la câteva ore după ce rebelii susţinuţi de Rwanda au declarat că au cucerit oraşul. Câteva zeci de mercenari români din armata privată administrată de Horațiu Potra sunt blocați în această regiune, conform PressOne.
Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat duminică seara că monitorizează situația unor cetățeni români blocați în provincia Nord-Kivu, afectată de ofensiva rebelilor. Conform MAE, familiile acestora au cerut sprijin consular, iar presa locală sugerează că ar putea fi vorba despre mercenari români implicați în lupte.
Sursele citate de PressOne arată că situația mercenarilor este dificilă, întrucât relația lor cu trupele sud-africane de menținere a păcii este „încordată” și că armata privată a lui Potra e pe cont propriu în acest moment.
Printre mercenarii români se află rezerviști din structurile de forță – Jandarmerie, Poliție, trupe de operațiuni speciale – dar și civili. În 2024, patru luptători români și-au pierdut viața în urma atacurilor rebelilor din M23.
Avansul rebelilor și criza umanitară
Recenta ofensivă a grupării M23 a forțat mii de locuitori din estul Congo să-și părăsească locuințele, declanșând temeri privind reaprinderea unui conflict regional de amploare. Estul Republicii Democrate Congo, bogat în resurse minerale, este de ani buni teatrul unor conflicte între grupări rebele și miliții locale, alimentate de interese externe.
Locuitorii din Goma relatează despre soldați care patrulează în oraș, jefuirea unor magazine și focuri de armă, inclusiv în apropierea aeroportului și graniței cu Rwanda. Deși nu este clar cine este responsabil pentru focurile de armă, unii martori le consideră focuri de avertisment.
Rebelii M23 au cerut armatei congoleze să se predea până luni dimineață. În acest context, 100 de soldați congolezi s-au predat trupelor uruguayene din cadrul misiunii ONU de menținere a păcii (MONUSCO). Personalul ONU și familiile acestora au fost evacuați în Rwanda, unde autobuzele au fost pregătite pentru transportul acestora.
Reuniune de urgență privind escaladarea conflictului
Președintele Kenyei, William Ruto, liderul Comunității Africii de Est, a anunțat o reuniune de urgență pentru a aborda escaladarea conflictului.
Gruparea M23, o alianță rebelă formată preponderent din etnici Tutsi, afirmă că acționează pentru protejarea comunității Tutsi din Congo. Potrivit experților ONU, Rwanda ar fi desfășurat între 3.000 și 4.000 de soldați pentru a sprijini ofensiva rebelilor, furnizând inclusiv armament avansat. Kigali respinge acuzațiile și dă vina pe Kinshasa pentru escaladarea violențelor.
Declarațiile recente ale SUA, Franței și Marii Britanii condamnă sprijinul acordat de Rwanda rebelilor, în timp ce ministrul de externe rwandez a subliniat necesitatea unei „poziții defensive susținute” din cauza amenințărilor din proximitatea graniței.
Kigali a respins declaraţiile care „nu au oferit nicio soluţie” şi a învinuit Kinshasa pentru declanşarea escaladării recente.
Luptele din apropierea frontierei rwandeze continuă să reprezinte o ameninţare gravă la adresa securităţii şi integrităţii teritoriale a Rwandei şi necesită o poziţie defensivă susţinută a Rwandei”, a declarat ministrul de externe al Rwandei.