Ultimele stiri

Tineri români, arestați în Serbia și expulzați pentru „uneltire” împotriva statului sârb. „Îmi doresc să știu cu ce am greșit, care este motivul pentru care am primit acest tratament”

Mai mulți tineri români, alături de cetățeni din alte state membre ale UE, au fost arestați și expulzați din Serbia, conform informațiilor confirmate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și relatărilor din presă. Incidentul a avut loc la Belgrad, în timpul unui seminar organizat de fundația austriacă „Erste Stiftung” și Universitatea de Economie și Afaceri din Viena, parte a „Academiei ONG”.

Tinerii, care participau la un program de formare pentru lideri ai societății civile, au fost reținuți de poliția sârbă într-un bar al hotelului unde erau cazați. Aceștia au fost interogați și li s-a impus să părăsească Serbia în termen de 24 de ore, având și interdicția de a reveni timp de un an. Justificarea oferită de autoritățile sârbe a fost „punerea în pericol a securității naționale”, fără alte explicații. Printre cei afectați s-au numărat cetățeni români, croați, irlandezi și din alte țări din Europa Centrală și de Est.

„Am finalizat cu succes cursul, am ieșit la o bere și când ne-am întors la hotel, puțin după miezul nopții, am fost așteptați de poliție, legitimați și duși la secție (Department for Foreigners). Am stat la secție până la 4 dimineața. Nu ni s-a comunicat motivul pentru care ne aflăm acolo, deși am întrebat în repetate rânduri. Eu nu am fost interogată cu privire la nimic, însă mi s-a prezentat o hârtie în sârbă pe care am refuzat să o semnez. În document aș fi fost informată să părăsesc țara în 24h și că nu am dreptul să mă întorc în Serbia în următoarele 12 luni. Îmi doresc să știu cu ce am greșit, care este motivul pentru care am primit acest tratament”, spune Ștefania.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, joi seara, că, în noaptea de 21 spre 22 ianuarie, Ambasada României la Belgrad a fost contactată de un cetățean român, membru al unei organizații non guvernamentale române, activ în proiecte cu caracter social, participant la seminarul menționat și care a semnalat că, în acea noapte, a fost legitimat de către autoritățile locale de poliție și condus la sediul unei secții de poliție din Belgrad, alături de alți participanți la seminar.

În cazul cetățeanului român a fost dispusă măsura părăsirii Serbiei în 24 de ore, împreună cu interdicția de a intra în țară timp de un an de zile.

Având în vedere caracterul extrem de dur al măsurii, Ambasada a sesizat imediat Ministerul sârb al Afacerilor Externe, pe cale oficială, solicitând, în exercitarea funcțiilor privind acordarea asistenței consulare, clarificări privind motivele care au condus la luarea măsurilor menționate. De asemenea, cetățeanul român, care a părăsit în siguranță Serbia în cursul zilei de 22 ianuarie a.c., a primit consiliere cu privire la modalitățile de contestare a măsurii, prevăzute de legislația sârbă”, precizează MAE.

Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe:

Ca urmare a unui incident petrecut în Republica Serbia, în care au fost implicați cetățeni din state terțe și state membre UE, inclusiv România, participanți la un seminar de formare pentru membri ai mediului non-guvernamental organizat la Belgrad, Ministerul Afacerilor Externă precizează următoarele:

În noaptea 21 spre 22 ianuarie, Ambasada României la Belgrad a fost contactată de un cetățean român, membru al unei organizații non guvernamentale române, activ în proiecte cu caracter social, participant la seminarul menționat și care a semnalat că, în acea noapte, a fost legitimat de către autoritățile locale de poliție și condus la sediul unei secții de poliție din Belgrad, alături de alți participanți la seminar.

Ulterior a fost dispusă măsura părăsirii Serbiei în termen de 24 de ore, cu privire la cetățeanul român și la alți cetățeni străini participanți, precum și măsura interdicției intrării în Serbia pentru o perioadă de un an.

Cetățeanul român a semnalat Ambasadei faptul că măsura a fost dispusă fără alte explicații, fiind invocate motive de securitate națională, conform legislației sârbe.

Având în vedere caracterul extrem de dur al măsurii, Ambasada a sesizat imediat Ministerul sârb al Afacerilor Externe, pe cale oficială, solicitând, în exercitarea funcțiilor privind acordarea asistenței consulare, clarificări privind motivele care au condus la luarea măsurilor menționate. De asemenea, cetățeanul român, care a părăsit în siguranță Serbia în cursul zilei de 22 ianuarie a.c., a primit consiliere cu privire la modalitățile de contestare a măsurii, prevăzute de legislația sârbă.

Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României la Belgrad, în consultare și cu alte misiuni diplomatice ai căror cetățeni au fost vizați de măsuri similare, mențin cazul în atenție.

Incidentul survine într-un context tensionat în Serbia, marcat de proteste studențești masive împotriva guvernului. În același timp, relațiile dintre Serbia și Croația s-au deteriorat și mai mult, după ce ministrul croat de externe a anunțat depunerea unei note de protest. Acțiunile represive ale autorităților sârbe împotriva cetățenilor UE sunt considerate fără precedent, atrăgând critici din partea organizațiilor implicate și a guvernelor europene.

Situația reflectă o escaladare a tensiunilor politice interne în Serbia, sub conducerea președintelui Aleksandar Vucic, cunoscut pentru stilul său autoritar și apropierea față de Rusia. Măsurile de acest tip, îndreptate anterior mai ales împotriva opozanților ruși, au ajuns să vizeze acum și cetățeni ai UE, ceea ce ridică semne de întrebare privind relațiile Serbiei cu Uniunea Europeană și respectarea drepturilor fundamentale.

Lasati un comentariu

Alte articole

16 mart. 2025 10.26 am

Câteva mii de oameni s-au adunat sâmbătă seara în Piața Victoriei pentru a susține apartenența României la Uniunea Europeană, în cadrul mitingului „EuRo Manifest”. Evenimentul, organizat…

29 iul. 2024 10.31 am

Ziua imnului naţional al României – „Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 – este sărbătorită, anual, la 29 iulie, dată la care, în…

10 oct. 2023 8.16 pm

Procurorii fac în această după-amiază percheziţii la Ministerul Sănătăţii şi la mai multe adrese într-un dosar privind fraudarea unui concurs pentru ocuparea funcţiei de consilier clasa l…

13 ian. 2025 12.11 pm

Duminică seară, în timpul unui protest desfășurat în Capitală, au avut loc incidente care au vizat echipele de televiziune ale posturilor B1 TV și Digi 24. Potrivit autorităților, un operator…

19 feb. 2024 10.17 am

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă că, în luna octombrie a anului trecut, România a exportat o cantitate mai mare de grâu decât cantitatea totală de cereale ucrainene care au tranzitat…

28 ian. 2024 2.48 pm

Preşedintele ANPC Horia Constantinescu, se află în conflict cu fostul preşedinte al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov Sorin Susanu, disputa dintre cei doi desfăşurându-se…