Ultimele stiri

Polul nord magnetic al Pământului se deplasează mai aproape de Siberia. Ce consecințe poate avea acest fenomen

Sursa foto: PEXELS

Polul Nord magnetic se diferențiază de Polul Nord geografic prin faptul că este în continuă mișcare, fiind influențat de câmpul magnetic al Pământului generat de metalele topite din miezul planetei. În ultimele decenii, această mișcare s-a accelerat, atingând viteze fără precedent, iar apoi a încetinit brusc. În prezent, Polul Nord magnetic se apropie de Siberia, îndepărtându-se de Canada, iar cauzele acestei dinamici rămân un mister pentru oamenii de știință.

Sistemele GPS și alte echipamente de navigație se bazează pe Modelul Magnetic Mondial (WMM), un instrument actualizat la fiecare cinci ani pentru a reflecta schimbările câmpului magnetic. Actualizarea modelului este esențială pentru a asigura acuratețea sistemelor de poziționare globală utilizate în aviație, navigație maritimă și multe alte domenii. Deși noile versiuni ale WMM includ o rezoluție mai mare, majoritatea echipamentelor civile folosesc modelul standard, mai puțin detaliat, dar suficient pentru uzul cotidian. În schimb, marile companii aeriene și armatele din NATO trebuie să implementeze actualizări complexe ale software-ului pentru a se adapta la noile date.

Din 1990, Polul Nord magnetic a înregistrat o deplasare accelerată, atingând 55 km pe an, dar după 2015 mișcarea sa a încetinit la 35 km pe an. Această activitate neobișnuită a generat modificări care au impus o actualizare urgentă a modelului în 2019, cu un an înainte de termenul planificat. Oamenii de știință estimează că mișcarea Polului Nord magnetic va continua să încetinească, deși există incertitudini legate de ritmul și direcția viitoare.

Pe termen lung, câmpul magnetic al Pământului poate suferi inversări ale polilor, un fenomen rar, dar dramatic, care are loc la intervale de sute de mii de ani. Ultima mare inversare a avut loc acum aproximativ 780.000 de ani. În timpul unei astfel de schimbări, polaritatea câmpului magnetic se inversează complet, iar procesul poate dura mii de ani. Aceste inversări pot afecta speciile migratoare care se orientează după câmpul magnetic, pot perturba comunicațiile radio, sistemele de navigație și ar expune sateliții la un risc mai mare din cauza slăbirii magnetosferei.

Deși câmpul magnetic al Pământului a trecut prin numeroase inversări de-a lungul istoriei sale, impactul unei astfel de schimbări într-o eră tehnologică modernă este necunoscut. Totuși, oamenii de știință monitorizează constant comportamentul câmpului magnetic pentru a anticipa posibilele schimbări și pentru a pregăti tehnologiile de navigație și comunicație pentru eventualele efecte ale unei inversări magnetice.

Lasati un comentariu

Alte articole

29 dec. 2024 1.56 pm

Mihail Kavelaşvili, noul preşedinte al Georgiei, loial Partidului Visul Georgian, aflat la putere, a depus jurământul duminică, într-o scurtă ceremonie, la Parlament, succedându-i lui Salome Zurabişvili.…

20 nov. 2024 9.41 am

Președintele Joe Biden a autorizat furnizarea de mine antipersonal nepersistente către Ucraina pentru a consolida apărarea acesteia împotriva avansului rusesc, conform declarațiilor a doi oficiali…

04 ian. 2025 12.38 pm

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a anunțat că Republica Moldova înregistrează un consum de energie sub graficul planificat, pe fondul receptivității cetățenilor…

07 mart. 2022 3.01 pm

  Videoclipul geolocalizat luni de CNN arată tancuri rusești luând poziții într-o zonă dens populată, chiar la vest de Kiev. Clipul de 17 secunde a fost filmat aparent de un locuitor într-un…

03 dec. 2024 10.49 am

Un mesaj postat pe un cont de X atribuit ideologului lui Putin, Alexandr Dughin, afirmă că ”România va fi parte a Rusiei”. Purtătorul de cuvânt al MAE a reacţionat tot pe X. Unde pot fugi din…

11 feb. 2025 4.33 pm

Președintele american Donald Trump a impus o taxă de 25% asupra importurilor de oțel și aluminiu, o decizie cu impact semnificativ asupra economiei mondiale. Analistul economic Adrian Negrescu avertizează…