Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, a criticat vehement posibilitatea ca Călin Georgescu să devină președintele României, considerând această opțiune drept „o variantă de neacceptat” și „periculoasă”.
Într-un interviu acordat la Antena 3, Antonescu a descris candidatura lui Georgescu drept un fenomen neobișnuit și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la motivele care au condus alegătorii să opteze pentru o figură pe care a catalogat-o drept „o fantomă”.
Antonescu a declarat că nu consideră că Călin Georgescu este potrivit pentru funcția de președinte, dar a recunoscut că această opinie este strict personală. El a evitat să comenteze asupra unor presupuse intervenții externe sau decizii instituționale, însă a subliniat că fenomenul electoral asociat cu Georgescu necesită clarificări urgente.
Nu cred că domnul Călin Georgescu este persoana despre care trebuie să vorbim sau cauza acestor crize prin care trecem. Nu pot să vă dau un răspuns pe care încă nu l-au dat alte instituţii şi încă aştept şi eu ca noi toţi privitor la intervenţia statală, nonstatală, la ceea ce s-a întâmplat acolo, pentru că acolo s-a întâmplat ceva”.
El a adăugat că, deși decizia Curții Constituționale, care a anulat alegerile începute, a fost considerată controversată, aceasta nu poate fi catalogată drept „o lovitură de stat”. Potrivit acestuia, situația este inedită, dar trebuie analizată cu luciditate.
Tuturor celor care spun că a fost o lovitură de stat a Curţii Constituţionale (…) asta e o aberaţie din capul locului. Chiar dacă e ceva greşit în hotărârea CCR, nu e o lovitură de stat. O lovitură de stat e altceva, o definesc dicţionarele, politologii, istoria. Însă celor care spun că totul era în regulă şi că nu s-a mai văzut aşa ceva, să anulezi o alegere care deja începuse, eu vă spun da, e ceva inedit şi tot ceva inedit este faptul că, după ştiinţa mea, se clasează pe locul întâi un candidat despre care eu, consumator înverşunat de presă, de siteuri, pe teme politice, nu am văzut la vreun comentator, la vreun analist, nu am văzut o frază înainte de 24 noiembri care să comenteze ceva despre Călin Georgescu. Am văzut despre mai toţi candidaţii, eu nu am văzut pe cineva să spună ceva despre şansele, ideile, profilul domnului Georgescu. Iată că trebuie făcută lumină acolo”, a declarat Antonescu.
Candidatul coaliției a criticat lipsa de vizibilitate și de substanță a lui Georgescu, afirmând că până recent acesta nu a fost menționat de analiști sau comentatori politici.
Din punctul meu de vedere, domnul Călin Georgescu e o variantă de neacceptat, o variantă periculoasă, chiar dramatică pentru România, în ipostaza sa de preşedinte, eventual. (…) E în joc mult din democraţia românească, atâta câtă e. Dar nu din cauza persoanei Călin Georgescu despre care abia am apucat să aflăm câteva ceva, mult prea puţin decât despre orice alt candidat de la alegerile prezidenţiale trecute şi anulate sau de la cele care vor urma. Problema noastră este să aflăm de ce un număr considerabil de alegători a putut vota cu o fantomă, oricum, nu îi cunoşteau numele, au confirmat în declaraţii ulterioare, despre ideile căruia nu ştiau nimic”, a spus Antonescu.
Antonescu a sugerat că succesul neașteptat al lui Georgescu în sondaje reflectă o profundă frustrare în rândul alegătorilor. „Este o formă de mânie și frustrare care a împins oamenii să riște ceea ce noi am câștigat cu greu: statutul de țară europeană și democratică”, a spus el.
El a catalogat fenomenul drept un „drog ieftin, dar eficient și distrugător”, care a captat atenția alegătorilor într-un moment de nemulțumire generalizată.
De unde vine această frustrare, această mânie a alegătorilor români, încât să rişte ceea ce pentru noi, cetăţeni, nu oameni politici este atât de preţios şi am câştigat greu: statutul de ţară europeană, statutul de ţară democratică, consolidat recent (…), unde cifrele, inclusiv cele economice (…) de unde vine această mânie pentru că nu este oraţionalitate, ci este un fel de frustrare într-un anumit context. Avem un domn Georgescu despre care nu ştim nimic şi acest dom Georgescu, fantoma, drogul, l-aş numi direct un drog care este servit, un drog ieftn, dar eficient şi distrugător, care este servit unor oameni. Nu mă sfiesc să o spun ce spun acum nu înseamnă că îmi arog dreptul de a contesta sau doamne fereste de a dispreţui opţiunea unor oameni, ci tocmai efortul de ce a putut să fie aceasta”, a spus Antonescu.