Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că numărul cazurilor de viroze respiratorii din această săptămână s-a dublat față de săptămâna precedentă, ajungând la aproximativ 90.000.
Deși situația este sub media ultimilor cinci ani și sub nivelul de anul trecut, se remarcă o creștere a cazurilor de gripă diagnosticată clinic, care au depășit 5.000. Ministrul a precizat că vaccinarea antigripală poate continua în această lună, fiind recomandată în special categoriilor de risc.
Ne aflăm în plin sezon al virozelor şi dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această săptămână numărul s-a dublat, sunt în jur de 90.000 de cazuri de viroze, dar încă ne aflăm sub media ultimilor 5 ani şi sub ceea ce s-a înregistrat anul trecut, în acelaşi interval de timp. Au fost peste 100.000 de cazuri anul trecut, dar observăm, pe de o parte, o creştere a numărului de cazuri de gripă diagnosticată clinic, de la circa 4500 am ajuns la peste 5000 de cazuri în această săptămână la nivel naţional”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Iaşi.
Autoritățile încearcă să pregătească sistemul medical pentru a face față acestei situații, concentrându-se pe organizarea spitalelor, redeschiderea centrelor de evaluare și asigurarea funcționării centrelor de permanență. Direcțiile de Sănătate Publică vor verifica dacă aceste centre oferă servicii medicale la orice oră. Rafila a atras atenția asupra utilizării medicamentului Oseltamivir, specific gripei, subliniind că acesta nu trebuie folosit pentru viroze obișnuite, din cauza contraindicațiilor și gradului de toxicitate.
Fac un apel atât la populaţie cât şi la medici să nu prescrie şi să nu ia medicamentul care se dă doar în gripă pentru o viroză banală. El, ca orice medicament antiviral, are anumite contraindicaţii, are un grad de toxicitate şi atunci trebuie să-l folosim exclusiv în cazul gripei”, a precizat Rafila.
Ministrul a subliniat importanța desfășurării activității școlare în condiții normale, cu respectarea măsurilor de prevenție, precum triajul epidemiologic și izolarea la domiciliu a copiilor răciți. Experiența închiderii prelungite a școlilor în pandemie a fost considerată traumatizantă pentru elevi și părinți, iar Rafila a afirmat că această măsură trebuie să rămână una excepțională.
Este important triajul epidemiologic şi informarea părinţilor. Un copil răcit ar trebui să fie izolat la domiciliu, să primească tratament sintomatic, eventual îl vede medicul de familie, nu trebuie dus în colectivitate, iar dacă ajung copii răciţi care au viroze respiratorii la şcoală, atunci triajul epidemiologic la şcoală este essential, pentru ca aceste infecţii să nu se răspândească în colectivitate.
Cred că experienţa a fost traumatizantă pentru copii şi pentru părinţilor. Închiderea prelungită a şcolilor într-o anumită perioadă, în prima parte a pandemiei în România, a fost exagerată şi trebuie să fie o măsură excepţională. Nu trebuie să fie o măsură de rutină încetarea activităţii şcolare. Are efecte nefavorabile şi asupra educaţiei, şi asupra dezvoltării copilului, şi asupra societăţii în general, aşa că nu suntem promotorii unei astfel de politici sanitare, dimpotrivă, şcolile trebuie să-şi continuă activitatea, sigur cu măsurile de profilaxie, tradiţionale, care încep cu spălatul pe mâini, cu igiena tusei, cu izolarea persoanelor care sunt infectate la domiciliu, ca şi activitate curentă”, a mai declarat Rafila.
În contextul sezonului gripal, ministrul a menționat că, deși situația nu este îngrijorătoare în prezent, se așteaptă o evoluție ascendentă a cazurilor în următoarele trei-patru săptămâni, urmată de o scădere firească, specifică fiecărui sezon. El a reiterat importanța vaccinării antigripale, disponibilă gratuit pentru categoriile vulnerabile, inclusiv copii, femei gravide, persoane peste 65 de ani și pacienți cu boli cronice.