Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat că data alegerilor prezidențiale a fost stabilită pentru 4 mai 2025, iar perioada electorală va începe pe 18 februarie 2025. În același timp, Guvernul a adoptat măsuri noi pentru desfășurarea campaniei electorale și realizarea publicității politice în condiții de transparență, prin emiterea a două hotărâri de Guvern și a unei ordonanțe de urgență.
Alegerile prezidențiale vor coincide cu alegeri parțiale pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari în 17 localități. Infrastructura electorală folosită va fi similară cu cea din anul precedent, pentru a asigura transparența și corectitudinea procesului. În scopul reducerii cheltuielilor publice, plata personalului implicat în organizarea scrutinului va fi redusă cu 25%, fără a afecta alocațiile pentru hrană.
O altă noutate este legată de votul în străinătate. Cetățenii români care doresc să voteze prin corespondență vor putea să își înregistreze opțiunea la consulate începând cu săptămâna următoare. Programul de vot în străinătate va fi modificat, astfel încât să înceapă vineri la ora 7:00 și să se încheie sâmbătă la ora 21:00 ora locală. În ziua alegerilor din țară, duminică, 4 mai, secțiile de votare din străinătate vor închide la ora 21:00 ora României, indiferent de fusul orar. Acest sistem a fost introdus pentru a elimina ecartul de timp în care votul era închis în România, dar deschis în alte țări, reducând astfel posibilitatea de influențare a procesului electoral.
Duminică, 4 mai, când se întâmplă votul şi în ţară, aici a intervenit o modificare. (..) Duminică, votul începe în secţiile de votare din străinătate la ora 7:00 ora locală, dar se încheie fie la ora 21:00, ora locală, dacă ne aflăm pe meridianul care precede, la est de România, s-a închis votul, cum se întâmpla şi până acum, la ora 21:00, dar ce înseamnă la vest de România, pe celelalte fusuri orare, votul se va închide la ora 21:00, ora României. Asta înseamnă că, dacă mergem la o extremă în Statele Unite, la o secţie de votare duminică, 4 mai, votul se va închide atunci când în România este ora 21:00. Această măsură a fost adoptată la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, tocmai pentru a nu mai lăsa acel ecart de timp de influenţare a votului atunci când el s-a închis în România, dar a rămas deschis în străinătate, în secţiile care sunt la vest de România, pe fusurile orare aferente”, a precizat Constantin.
Pe durata campaniei electorale, actorii politici vor fi obligați să respecte noi reguli de transparență privind publicitatea politică. Orice material publicitar va trebui să indice clar că este vorba despre publicitate politică, să menționeze sponsorul și să precizeze că sumele utilizate provin exclusiv din surse legale, conform Legii 334/2006. Aceleași reguli se aplică și pentru publicitatea politică realizată pe platforme online, inclusiv pe rețele sociale și motoare de căutare.
Mai există o prevedere, să spunem, nouă, faţă de alegerile prezidenţiale din 2024, şi anume măsuri privind derularea campaniei electorale şi realizarea publicităţii politice în condiţii de transparenţă. Concret, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru preşedintele României din anul 2025, actorii politici asigură publicarea, împreună cu fiecare material publicitar politic, a următoarelor informaţii: o indicaţie că este vorba despre un material publicitar politic; identitatea sponsorului materialului publicitar politic respectiv, adică numele, adresă de e-mail şi, dacă este publică, o adresă poştală”, a explicat Constantin.
Nerespectarea acestor dispoziții va constitui contravenție, sancționabilă cu amenzi între 15.000 și 50.000 de lei. Guvernul a mai anunțat un mecanism de monitorizare a materialelor politice publicate pe rețelele sociale, iar eventualele reclamații vor putea fi adresate birourilor electorale centrale și vor fi analizate cu instrumente de securitate cibernetică, dacă este necesar.
”După caz, mai trebuie făcută o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau a unei promovări electorale plătite. Aceste dispoziţii se aplică şi pentru orice promovare, distribuire, postare sau editare a unor materiale publicate politic pe platforme online, pe platforme online foarte mari, pe motoare de căutare online sau alte reţele de socializare”, a subliniat Constantin.
Perioada electorală va începe oficial pe 18 februarie 2025, iar campania electorală va trebui să se desfășoare conform noilor reglementări, menite să sporească corectitudinea și transparența alegerilor prezidențiale din 2025.
Încălcarea dispoziţiilor acestea menţionate mai devreme constituie contravenţie, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât să fie considerată potrivit legii infracţiune şi contravenţia se sancţionează cu amendă de la 15.000 de lei la 50.000 de lei. Mai trebuie spus că există în derulare şi va fi reglat mai intens, să spunem, în această perioadă electorală şi un mecanism de monitorizare a materialelor care vor fi publicate pe reţelele sociale. Aceste sesizări, care pot veni şi din afara sistemului de monitorizare, aceste petiţii, aceste reclamaţii, trebuie depuse la birourile electorale centrale sau la BEC şi trebuie sesizate şi puse pe circuit imediat, pentru a fi verificate prin instrumente specifice de securitate cibernetică, dacă este cazul”, a completat Constantin.