Începând cu anul 2025, constănțenii vor resimți o creștere semnificativă a taxelor și impozitelor. Un exemplu în acest sens este taxa de salubrizare, care a fost majorată de la 8 la 20 de lei pe lună de persoană. O altă schimbare controversată este eliminarea scutirii de la plata acestei taxe pentru persoanele cu handicap grav și accentuat, care până acum erau exceptate.
Într-o decizie care a stârnit numeroase controverse, Consiliul Local Constanța a aprobat în luna septembrie a anului trecut proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare.
Printre modificări se află creșterea taxei de salubrizare de la 8 la 20 de lei pe lună de persoană, dar și faptul că persoanele cu handicap grav și accentuat nu mai beneficiază de scutire de la acestei taxe.
Totuși, în cadrul ședinței de Consiliu Local menționate anterior, la propunerea PSD, a fost adoptat și amendamentul referitor la acordarea unui ajutor de 50% din valoarea acestei taxei pentru persoanele cu handicap grav și accentuat, pensionari și pentru fiecare al treilea copil, cu vârsta de maxim 14 ani, care au media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie.
De asemenea, potrivit celui de-al doilea amendament al PSD, vor fi scutite de la plata acestei taxe, următoarele categorii de persoane:
a) veteranii de război, văduvele de război și văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război;
b) persoanele fizice prevăzute la art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare;
c) autovehiculele aparținând serviciilor de intervenție, cum ar fi poliție, pompieri, ambulanță, intervenții, gaze, precum și autovehiculele corpurilor diplomatice sau consulare în baza însemnelor distinctive de înmatriculare sau inscripționare;
d) instituțiile sau unitățile care funcționează sub coordonarea Ministerului Educației și Cercetării Științifice sau Ministerul Tineretului și Sportului, cu excepția incintelor folosite pentru activități economice;
e) fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni ca caracter umanitar, social și cultural;
f) organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.