Uniunea Europeană a anunțat, luni, un nou pachet de ajutor umanitar în valoare de 148 de milioane de euro, destinat sprijinirii Ucrainei și Republicii Moldova. Din această sumă, 140 de milioane de euro vor fi utilizate pentru a susține populația afectată de războiul din Ucraina, iar 8 milioane de euro vor merge către proiecte umanitare în Moldova.
Anunțul a fost făcut în contextul vizitei comisarului european pentru gestionarea crizelor, Hadja Lahbib, în Ucraina. Oficialul european a subliniat sprijinul continuu al Uniunii Europene pentru țările afectate de conflictul ruso-ucrainean.
Noua noastră finanţare de 148 de milioane de euro pentru ajutor umanitar este încă o dovadă că suntem alături de ucraineni atunci când au nevoie. Vom continua să facem tot ce ne stă în putere pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de această criză, împreună cu toţi partenerii noştri şi cu autorităţile ucrainene”, a declarat Hadja Lahbib.
Cele 140 de milioane de euro dedicate Ucrainei sunt destinate asigurării nevoilor de bază ale populației afectate de război. Prioritățile de finanțare includ: furnizarea de alimente pentru comunitățile vulnerabile, asigurarea de adăposturi pentru persoanele strămutate și acces la apă potabilă și încălzire în condițiile dificile generate de conflict.
Cele 8 milioane de euro alocate Republicii Moldova vor fi utilizate pentru a sprijini refugiații ucraineni aflați pe teritoriul țării și comunitățile gazdă. Principalele direcții de finanțare includ: asistență financiară directă pentru refugiați, servicii esențiale precum educația, sănătatea și asistența psihosocială și integrarea refugiaților în comunitățile gazdă prin inițiative locale.
Uniunea Europeană a fost un partener constant al Ucrainei încă din 2014, oferind sprijin comunităților afectate de conflict. După invazia Rusiei din februarie 2022, asistența umanitară a fost extinsă considerabil, UE mobilizând peste 1,1 miliarde de euro până în prezent. Din această sumă, 1,09 miliarde de euro au fost alocate pentru Ucraina, iar 84 de milioane de euro pentru Moldova, cu scopul de a răspunde provocărilor umanitare fără precedent generate de război.