Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă „CulturMedia” și-a exprimat opoziția fermă față de adoptarea Ordonanței privind măsurile fiscal-bugetare, numită „ordonanța trenuleț”, considerând că aceasta va accentua precaritatea angajaților din domeniile Cultură și Presă.
Într-un comunicat transmis luni, Federația avertizează că măsurile propuse vor agrava sărăcia și vor reduce speranța pentru îmbunătățirea condițiilor de trai, pregătind proteste, inclusiv pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale.
Federația a evidențiat discriminarea sistematică a salariaților din muzee, biblioteci și alte instituții culturale în ultimii șapte ani, subliniind că în 2024 aceștia au primit doar promisiuni. Ordonanța actuală este percepută ca o „lovitură de grație” pentru angajații din cultură și presă publică, afectați de înghețarea salariilor, indemnizațiilor și sporurilor.
Sindicaliștii acuză și refuzul statului de a plăti munca suplimentară, deși o mare parte din activitățile culturale și media au loc în afara programului standard. Blocarea angajărilor agravează această situație, instituțiile culturale și radioul public resimțind deja o lipsă acută de personal. Reducerea tichetelor de masă afectează veniturile angajaților din radio și televiziunea publică, aceștia pierzând în medie 14% din venituri, ceea ce îi plasează într-o situație discriminatorie față de alți angajați de stat.
Federația acuză guvernanții că folosesc repetitiv ordonanța „trenuleț” ca soluție temporară pentru criza financiară a țării, fără a aborda problemele de fond. În opinia sindicaliștilor, această abordare instituie discriminarea, munca forțată și lipsa motivației pentru performanță ca principii de lucru, punând în pericol valorile culturale ale societății, aspect considerat deosebit de grav în contextul economic și social actual.
În condiţiile în care salariaţii din muzee, biblioteci şi alte centre culturale sunt discriminaţi sistematic de 7 ani faţă de ceilalţi colegi din domeniu, iar în anul 2024 au fost hrăniţi de Guvern doar cu promisiuni, ordonanţa „trenuleţ” vine să le dea astăzi lovitura de graţie! Şi salariaţii din presa publică, atât de necesară României frământate de manipulări şi fake news, primesc o palmă din partea guvernanţilor!
Îngheţarea salariilor, indemnizaţiilor şi sporurilor menţine gradul de sărăcie şi distruge orice speranţă la o îmbunătăţire a traiului de zi cu zi. Angajaţii din domeniile Cultură şi Presă devin iarăşi bătaia de joc a guvernanţilor, în condiţiile în care au suportat cu greu seria de ordonanţe „trenuleţ” ce pare să nu se mai termine. Repetatele negocieri avute la nivel ministerial în anul 2024 au avut ca rezultat promisiuni goale şi strângeri de mână înşelătoare.
Insistenţa cu care statul refuză să plătească munca suplimentară a angajaţilor săi va duce la diminuarea cu premeditare de către guvernanţi a activităţii în instituţiile de cultură. O mare parte a evenimentelor dedicate publicului este desfăşurată în afara orelor de program, în weekenduri şi chiar în zile declarate libere, deoarece atunci publicul poate participa la ele. Şi jurnaliştii, tehnicienii, cameramanii, împuţinaţi ca număr din cauza slabei remunerări, sunt nevoiţi să facă ore suplimentare şi nu îşi pot lua libere pentru ele. O altă măsură a ordonanţei, cea de blocare a angajărilor, face inutilă recompensarea muncii suplimentare cu zile libere. Instituţiile de cultură se află de ani de zile într-o criză de personal, astfel încât, de cele mai multe ori, angajaţii care îşi iau concediu de odihnă sau solicită să li se acorde zile libere nu pot fi înlocuiţi. Radioul public are, faţă de anii trecuţi, cu aproape un sfert mai puţini angajaţi, iar acest an a fost dificil din punct de vedere mediatic, din cauza evenimentelor electorale.
Eliminarea tichetelor de masă prejudiciază angajaţii Radioului şi Televiziunii publice cu o medie de 14 % din venituri şi îi transferă într-o situaţie discriminatorie faţă de ceilalţi angajaţi ai statului, care primesc lunar o indemnizaţie de hrană. Prin astfel de măsuri, căci ordonanţa este plină de ele, guvernanţii sabotează un domeniu întreg de activitate şi, la fel de grav, păgubesc sectorul economic.
Şi în anul 2025 guvernanţii folosesc a şaptea oară ordonanţa „trenuleţ” ca soluţie pentru rezolvarea problemelor financiare ale ţării, nu ca o măsură excepţională, provizorie până la punerea în aplicare a sistemelor cu care s-au lăudat că vor rezolva criza economică. În contextul în care statul român continuă să „peticească” situaţia gravă în care se află din punct de vedere financiar, putem afirma că ordonanţa „trenuleţ” nu va salva din sărăcie niciun domeniu de activitate, ci va stabili ca principii în domeniul muncii: discriminarea, munca forţată, inegalitatea, lipsa bunei-credinţe, demotivarea pentru performanţă. Aşa cum spunea şi Emil Cioran, o societate se distruge nu când îşi pierde bunurile materiale, ci când îşi pierde valorile culturale”.