PSD, PNL și UDMR au definitivat lista miniștrilor care vor face parte din noul guvern, în urma discuțiilor de la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. Printre propuneri se regăsesc atât nume cunoscute, cât și debuturi surprinzătoare pe scena guvernamentală.
Emil Hurezeanu este nominalizarea PNL pentru Ministerul Afacerilor Externe. Născut în 1955 la Sibiu, Hurezeanu a avut o carieră diversă, activând în jurnalism, educație, politică externă și diplomație. A debutat în 1976 ca redactor la revista „Echinox” din Cluj-Napoca, continuând cu funcții de conducere la Radio Europa Liberă și Radio Deutsche Welle. Între 2015 și 2021, a fost ambasador al României în Germania, apoi în Austria. Experiența sa vastă în relații internaționale și jurnalism îl recomandă pentru portofoliul diplomatic.
Daniel David, propunerea PNL pentru Ministerul Educației și Cercetării, este rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, profesor de științe cognitive clinice și președinte al Asociației Psihologilor din România. Susținător al reformelor bazate pe știință și date concrete, David s-a remarcat prin promovarea educației moderne și combaterea pseudoștiinței. Este membru al Academiei Române și al Academiei Europene, precum și profesor asociat la Icahn School of Medicine din New York. Prezența sa în clasamentele internaționale ale cercetătorilor cei mai citați subliniază contribuția sa în domeniul științific.
Radu Marinescu, avocat și fost consilier local în Craiova, este nominalizarea PSD pentru Ministerul Justiției. Cu o carieră juridică ce include cazuri importante, precum disputa dintre Primăria Craiova și echipa de fotbal a lui Adrian Mititelu, Marinescu a adus o contribuție semnificativă în domeniul juridic și administrație. De asemenea, în 2016, a reprezentat-o pe Olguța Vasilescu într-un dosar anticorupție. Portofoliul său profesional și implicarea în comisii juridice la nivel local îl recomandă pentru gestionarea problemelor legislative și de justiție.
Radu Marinescu a fost audiat, luni, în cadrul şedinţei Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi. El a afirmat că în multe situaţii cetăţeanul nu s-a putut adresa justiţiei deoarece taxele de timbru au fost prea mari.
În foarte multe situaţii, mai ales în litigiile din dreptul privat, au fost situaţii în care cetăţeanul nu a putut efectiv să se adreseze justiţiei, întrucât taxele judiciare de timbru au fost prohibitive, prea mari, sau nu a putut recurge la mecanismele specifice ajutorului public judiciar pentru a putea să îşi desfăşoare activitatea. În această direcţie trebuie, în conlucrare cu toţi actorii instituţionali, să identificăm măsuri pentru accesibilitate.
Celeritatea este iarăşi o problemă pe care o întâmpinăm astăzi în activitatea judiciară. Cetăţenii aşteaptă ca procesele să se judece într-un termen – noi îl numim rezonabil, dar această rezonabilitate, ştiţi, capătă de multe ori, aşa, sensul unui sine die şi este absolut de neacceptat o astfel de situaţie. Celeritatea trebuie asigurată şi în acest sens trebuie identificate măsurile de resurse, de infrastructură, de personal rezonabil ca activitatea judiciară să se desfărşoare în acord cu aşteptările cetăţeanului. Eficienţa şi prevenţia sunt foarte importante. O justiţie nu este eficace dacă nu este eficientă în finalitatea sa. Cetăţeanul nu aşteaptă numai un exerciţiu de formalism juridic, ci aşteaptă o substanţialitate, o finalitate”, a susţinut ministrul propus la Justiţie.
El a precizat că doreşte o mai bună recuperare a prejudiciilor.
Am în vedere aici o chestiune care ne preocupă pe toţi: recuperarea prejudiciilor rezultate din infracţiuni, mecanismele prin care produsul infracţional să nu mai fie lăsat la îndemâna celor care au săvârşit infracţiuni. Aici vom întări rolul ANABI şi bineînţeles vom conlucra cu Ministerul de Finanţe, celelalte ministere”, a explicat Radu Marinescu.
El a discutat şi despre organizarea sistemului judiciar.
Organizarea sistemului judiciar. O problemă pe care, iarăşi, o spun din practica mea de 30 de ani, profesional. Specializarea judecătorului. Sunt atâtea domenii care sunt de o înaltă specialitate. Sunt atâtea domenii pe care în mod firesc nici eu, ca avocat, nu pot cuprinde toate ramurile dreptului. Ar fi lipsit de eleganţă şi de realism din partea mea să pretind acest lucru. Judecătorul trebuie să fie foarte bine specializat, procurorul trebuie să fie specializat. Sunt domenii în sfera criminalităţii informatice, în sfera criminalităţii economice, unde este necesară această specializare, de exemplu. Deci vom milita în acest sens”, a transmis Radu Marinescu.
El a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate.