Oana Gheorghiu, cofondatoare a asociației „Dăruiește Viață” alături de Carmen Uscatu, a lansat un mesaj critic pe Facebook în urma numirii lui Alexandru Rafila ca ministru al Sănătății în cadrul guvernului Ciolacu 2. Ea a subliniat disfuncționalitățile grave din sistemul de sănătate din România, subliniind impactul acestora asupra cetățenilor și responsabilitatea guvernanților în a găsi soluții urgente.
Gheorghiu a criticat atitudinea pasivă a guvernanților față de nevoile pacienților și personalului medical, afirmând că sistemul de sănătate „nu merge” și că semnalul transmis prin aceste numiri este acela că „nu le pasă”. Mesajul său vine pe fondul tensiunilor dintre ONG și Alexandru Rafila, căruia îi reproșează că a mințit și a pus piedici în finalizarea și operaționalizarea spitalului construit exclusiv din donații de „Dăruiește Viață”.
Felul în care funcționează sistemul de sănătate afectează fiecare familie din această țară. Și nimeni nu pare să înțeleagă că modul în care oamenii percep sănătatea poate influența, în mare măsură, felul în care votează.
Iar sistemul nu merge, domnilor care formați guvernul zilele acestea. Știu că de la nivelul dvs. nu se vede, dar întrebați la firul ierbii și veți afla adevărul: e rău. E nevoie de o schimbare urgentă. Pacienții și personalul medical au nevoie să fie auziți, să fie ascultați, iar lucrurile trebuie să se miște.
Semnalul pe care îl dați acum? Că NU vă pasă”, a scris Gheorghiu, pe Facebook.
Spitalul pentru copiii bolnavi de cancer, primul de acest fel din România construit din fonduri private, a fost realizat fără niciun sprijin din partea statului, dar procesul de predare către autorități a fost, conform Oanei Gheorghiu, îngreunat de cerințe birocratice excesive și de lipsa de susținere din partea Ministerului Sănătății. Ea acuză că Rafila a solicitat documente redundante și a făcut afirmații menite să umbrească realizările ONG-ului.
Potrivit lui Gheorghiu, toate documentele necesare au fost predate ministerului, dar cerințele acestuia s-au schimbat de mai multe ori. Ea a calificat drept „abuz” cerințele de a semna mii de pagini ca „conform cu originalul”, considerând că acest tip de practici sabotează eforturile societății civile de a contribui la îmbunătățirea sistemului de sănătate.
Reacția vine și ca răspuns la declarațiile lui Alexandru Rafila, care a minimalizat contribuția ONG-ului, afirmând că spitalul este de fapt o clădire aparținând Marie Curie și că există presiuni mediatice asupra sa. Gheorghiu a respins aceste afirmații, subliniind că spitalul a fost construit integral din donații și că rolul ministrului era doar de a facilita procesul prin semnarea documentelor necesare.