Tribunalul Prahova judecă, astăzi, contestațiile formulate de procurori și inculpați în cazul lui Horațiu Potra, fost mercenar și politician, precum și al șoferului acestuia, Andrei Florin Lup. Decizia vine după ce Judecătoria Ploiești a dispus plasarea celor doi sub control judiciar, respingând cererea procurorilor pentru arestarea preventivă. Cei doi sunt cercetați pentru instigare publică, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, precum și operațiuni pirotehnice interzise.
Procurorii au contestat măsura controlului judiciar și continuă să solicite arestarea preventivă, susținând că obiectele găsite asupra lor (arme albe, arme de foc, petarde interzise, sume mari de bani, laptopuri și o dronă profesională) indică intenții de instigare la comiterea de infracțiuni în cadrul unor întruniri neautorizate. Pe de altă parte, inculpații contestă restricțiile impuse de controlul judiciar, inclusiv interdicția de a părăsi județul Sibiu sau de a deține arme.
Ancheta a fost declanșată după ce, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Horațiu Potra și Andrei Florin Lup au fost opriți în județul Prahova, în mașina lor fiind descoperite arme, articole pirotehnice și sume de bani. Un apel la 112 a indicat că Potra, însoțit de 20 de bărbați, foști luptători în Legiunea Străină, plecase din Mediaș spre București, unde ar fi urmat să participe la o adunare publică neautorizată, promovată pe grupul de WhatsApp al asociației lui Potra drept un marș pașnic pentru susținerea statului de drept.
Conform anchetatorilor, locația exactă a adunării, stabilită pentru 8 decembrie în fața Catedralei Neamului, a fost anunțată de Horațiu Potra. De asemenea, se pare că în 7 decembrie, într-un cadru clandestin la Centrul de echitație Jbara Horses, Potra s-ar fi întâlnit cu Călin Georgescu, Eugen Ionuț Sechila și alte persoane, inclusiv foști combatanți în Legiunea Străină. Ancheta rămâne în desfășurare, iar autoritățile continuă să cerceteze posibila legătură între obiectele confiscate și presupusele intenții ale inculpaților.aa