Ultimele stiri

Sărbătoare cu cruce neagră în calendar – cine a fost Sfântul Spiridon al Trimitundei, cunoscut ca făcător de minuni

Sursă foto: doxologia.ro

Sfântul Spiridon, episcop al Trimitundei, este cinstit anual pe 12 decembrie de credincioșii ortodocși, fiind recunoscut ca un mare făcător de minuni. Potrivit tradiției, rugăciunile adresate lui pot vindeca boli și aduce ajutor celor aflați în necazuri. Sfântul este cunoscut drept „Sfântul călător” datorită minunilor care se spune că implică plecarea temporară a moaștelor sale din raclă pentru a veni în ajutorul credincioșilor.

Minuni și tradiții legate de Sfântul Spiridon

Despre moaștele sale, păstrate în Catedrala din Corfu, clericii relatează fenomene inexplicabile: dispar din biserică, iar la întoarcere sunt găsite calde, acoperite de praf sau iarbă, sugerând că sfântul ar fi fost „plecat” pentru a ajuta pe cineva. De asemenea, încălțămintea sa, alcătuită din papuci de mătase, se uzează frecvent, fiind înlocuită în fiecare an pe 12 decembrie, iar veșmintele și papucii sunt dăruiți mănăstirilor ortodoxe din întreaga lume.

Sărbătorirea în România

La Catedrala Mitropolitană din București, unde Sfântul Spiridon este ocrotitor, moaștele sale au fost scoase miercuri seara pentru procesiune și cinstire, iar joi dimineața a fost oficiată Sfânta Liturghie de hram, la care au participat numeroși credincioși.

Rugăciunea către Sfântul Spiridon

Credincioșii rostesc cu credință rugăciuni închinate Sfântului Spiridon, invocând ajutorul său pentru vindecarea sufletului și trupului.

Apărătorului credinței să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare. Toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm. Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Vrednicule păstor al Bisericii, Sfinte Ierarh Spiridon, deşi nu avem nici vrednicie şi nici pricepere pentru a ne ruga ţie cu potrivite cuvinte. Totuşi venim la tine, sfinte, şi mărturisindu-ne multele păcate săvârşite, ne rugăm ţie cu smerenie.

Citește și: Momentul unic în care un băiețel român citește Tatăl Nostru în Parlamentul britanic, cu prilejul Zilei Naționale a României
Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieţii ai săvârşit atâtea minuni, şi binecuvântează-ne pe noi toţi, cei care venim la tine cu credinţă! Nădejde a celor care şi-au pierdut nădejdea, mângâiere a celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele împovărate de multe ispite şi, cu obişnuita ta bunătate şi iubire de oameni, roagă-te către Ziditorul tuturor să ne dăruiască vindecare de feluritele boli ale sufletului.

Sfinte Spiridon, roagă-te pentru noi!

Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi. Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare. Bucură-te, cel ce ești cu îngerii slujitor! Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecător! Bucură-te, al cărui trup astăzi săvârșește minuni! Bucură-te, că încălțările tale slujesc drept dovadă. Amin!”.

Obiceiuri și interdicții

În tradiția populară, Sfântul Spiridon este protector al cizmarilor, cojocarilor și olarilor. În ziua prăznuirii sale nu se lucrează în gospodărie, nu se coase, nu se spală rufe, iar vitele nu sunt puse la jug, pentru a evita pagubele. Se crede că săracii se îmbogățesc, bolnavii se vindecă, iar sfântul poartă toate bolile, fiind ocrotitor al sănătății oamenilor și animalelor. În această zi, la biserică se face agheasmă care e bună pentru bolile primejdioase.

Istoria Sfântului Spiridon

Născut în anul 270, pe insula Cipru, Sfântul Spiridon a fost episcop al cetății Trimitunda și a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325. Moaștele sale, inițial îngropate în Cipru, au fost mutate în Serbia în 1453 și apoi în insula Corfu, unde se află și astăzi, atrăgând numeroși pelerini.

Sfântul Spiridon rămâne o figură centrală a credinței ortodoxe, simbolizând speranță, vindecare și puterea rugăciunii.

Lasati un comentariu

Alte articole

07 nov. 2024 10.21 am

Prim-ministrul României a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, măsuri pentru simplificarea procedurilor administrative în cazul celor care obțin venituri extrasalariale, precum și pentru…

02 aug. 2024 10.55 pm

Nicu Covaci (77 de ani), fondatorul trupei Phoenix, a murit. Informația a fost confirmată pe pagina oficială de Facebook a lui Nicu Covaci, care în ultimele luni a fost utilizată de membrii trupei: …

26 aug. 2024 10.55 am

Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a declarat că TVA-ul nu va crește, subliniind că Partidul Social Democrat (PSD) nu a acceptat și probabil nu va accepta o astfel de măsură. Deși au existat…

16 sept. 2024 5.08 pm

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, anunţă că Guvernul alocă luni 100 de milioane lei din Fondul de rezervă bugetară pentru cei afectaţi de inundaţii. Un pas esenţial pentru cei afectaţi de…

27 aug. 2024 11.25 am

Cea mai mare parte a ţării se află marţi sub atenţionare cod galben de ploi, descărcări electrice şi rafale de vânt, transmite ANM. Marţi, opt judeţe şi Capitala se află sub atenţionare…

12 aug. 2024 10.40 am

Metorologii au emis noi avertizări de caniculă. În unele judeţe, va fi cod portocaliu, iar temperaturile vor ajunge până la 38 de grade. MARŢI, 13 AUGUST O avertizare cod galben de caniculă şi…