Ultimele stiri

Mituirea funcționarilor publici străini va fi infracțiune. Ce pedepse prevede proiectul adoptat de Camera Deputaților

Sursă foto: Facebook/ Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei, prin care se introduce o nouă infracţiune de corupţie, privind mituirea funcţionarilor publici străini, care se va pedepsi cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Parlamentul a adoptat astăzi proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Convenţiei privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale, adoptată la Paris, la 21 noiembrie 1997 şi la care România a aderat prin Legea nr. 202/2023, Bucureşti, 11 decembrie 2024, anunţă Ministerul Justiţiei.

Prin acest proiect de lege este incriminată o nouă infracţiune de corupţie, respectiv fapta persoanei care, direct sau indirect, promite, oferă sau dă unui funcţionar public străin, pentru acesta sau pentru altul, bani ori alte foloase care nu i se cuvin, în legătura cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle de serviciu ale respectivului funcţionar public străin sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, dacă fapta este de natură să îi procure acesteia sau oricărei alte persoane bani sau alte foloase sau să îi menţină asemenea avantaje în legătură cu desfăşurarea de operaţiuni economice internaţionale.

Această infracţiune se va pedepsi cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

În ceea ce priveşte pedeapsa aplicabilă unei persoane juridice, suma corespunzătoare unei zile-amendă este cuprinsă între 3.000 lei şi 300.000 lei.

Potrivit Ministerului Justiţiei, „noua infracţiune inclusă în proiectul de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei va intra în competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Autorităţile centrale responsabile pentru primirea cererilor de asistenţă judiciară în cazul comiterii infracţiunii stabilite prin noua lege sunt Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin structura competentă, pentru cererile de asistenţă judiciară formulate în faza de urmărire penală, respectiv Ministerul Justiţiei, pentru cererile de asistenţă judiciară formulate în faza de judecată sau de executare a pedepsei, precum şi pentru cererile de extrădare”, menţionează ministerul.

Aderarea României la Convenţia OCDE privind combaterea mituirii funcţionarilor publici străini în tranzacţiile comerciale internaţionale (Convenţia Anti-mită) este cel mai important obiectiv al dosarului OCDE în domeniul Justiţiei. Aceasta reprezintă unul dintre principalele instrumente recunoscute la nivel internaţional în domeniu şi sprijină eforturile de dezvoltare internă, reducere a sărăciei şi îmbunătăţire a încrederii în pieţele de capital.

România a primit invitaţia de a adera la Convenţie la 18 aprilie 2023, în acest sens fiind adoptată Legea nr. 202/2023. La 24 iulie 2023, statul român a depus instrumentul de ratificare a Convenţiei, la sediul OCDE de la Paris, obţinând astfel un succes major în demersul de aderare la OCDE, cu o contribuţie importantă a Ministerului Justiţiei, mai arată Ministerul Justiţiei în comunicat.

Lasati un comentariu

Alte articole

24 iun. 2024 5.27 pm

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a criticat recent comentariile făcute de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, referitoare la o femeie care a raportat abuz psihologic din partea soțului său.…

29 mart. 2024 12.19 pm

Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice pe tot parcursul lunii aprilie, conform prognozei anunţate vineri de meteorologi. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în întreaga…

10 dec. 2024 5.28 pm

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi că la ora 19.00 se vor întâlni PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile şi încep discuţiile, el precizând că o majoritate trebuie să pună un…

02 dec. 2021 1.50 pm

  Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică de ploi, lapovițe, ninsori și intensificări ale vântului, pentru întreaga țară, în intervalul 2 decembrie,…

15 apr. 2024 11.22 am

Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a declarat luni pentru News.ro că până în prezent misiunile diplomatice şi oficiile consulare române nu au recepţionat solicitări de sprijin din…

09 apr. 2024 11.40 am

Tatăl lui Vlad Pascu a făcut declarații marți la Tribunalul București, unde s-a prezentat în contextul unui nou termen în dosarul în care el, împreună cu soția sa, Miruna, și fiul lor Vlad,…