Simona Halep a declarat pentru The Telegraph că izbucnirea sa recentă de pe Instagram a fost rezultatul unor luni de anxietate și nopți nedormite. Fosta campioană de la Wimbledon a acuzat diferențe majore în modul în care Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) a gestionat cazurile de dopaj ale lui Jannik Sinner și Iga Swiatek comparativ cu cazul său.
Halep a declarat că și-a pierdut somnul timp de doi ani în timpul procesului său, dar că situația recentă a adâncit sentimentul de nedreptate.
Am simţit că ei [ITIA] au fost nedrepţi cu mine înainte, dar acum este chiar mai mult. Am fost atât, atât de supărată şi atât de tristă când am văzut situaţia. Este pur şi simplu inacceptabil, din punctul meu de vedere. Da, iar nu pot să dorm. Mi-am pierdut somnul timp de doi ani în timpul procesului [de contestare a propriei interdicţii pentru dopaj]. Apoi mi-am revenit. Şi acum, după [ce s-a întâmplat], pentru câteva zile, da, l-am pierdut din nou. Toată gândirea negativă, gândurile negative, nu este uşor de gestionat”.
În timp ce Sinner și Swiatek au fost găsiți nevinovați de dopaj deliberat, diferențele procedurale dintre cazuri au fost semnificative. Ambii jucători au identificat rapid sursa contaminării și au putut să-și continue cariera aproape fără întrerupere. În schimb, cazul lui Halep a fost prelungit din cauza dificultății de a localiza substanța interzisă roxadustat în suplimentul „Keto MCT” pe care îl folosea. Deși expertul său a demonstrat contaminarea în fața tribunalului, procesul a fost îndelungat, iar suspendarea sa inițială de patru ani a fost redusă abia după ce a stat departe de teren timp de 17 luni.
Halep a criticat public ITIA pentru că a tratat cazurile recente cu discreție, spre deosebire de publicitatea largă în cazul ei. Ea a cerut ridicarea suspendării provizorii pentru a putea juca în timpul procesului său, însă solicitările i-au fost respinse. În schimb, Swiatek a putut juca între suspendările primite. Halep consideră că această abordare inegală este o dovadă de rea-voință din partea ITIA.
Revenirea sa pe teren, în martie, după suspendarea redusă la nouă luni, a fost dificilă. Halep a remarcat probleme emoționale și fizice, descriind o lipsă de conexiune între minte și corp în timpul meciurilor. În ciuda antrenamentelor intense, tranziția la competițiile oficiale a fost complicată de lipsa de încredere și de nivelul ridicat al adversarelor. Halep a observat că stilul de joc din circuit s-a schimbat, cu mai multe jucătoare care servesc puternic, și este nesigură în privința modului în care corpul său va răspunde.
Suspendarea i-a oferit însă o oportunitate de introspecție. Ea a petrecut timp cu familia și și-a descoperit noi perspective asupra vieții. Deși recunoaște că presiunea pusă pe ea însăși în carieră a fost un factor major în succesul său, Halep își dorește acum să joace tenis fără povara așteptărilor extreme. În prezent, clasată pe locul 879 mondial, Halep se pregătește să participe la turnee pe baza invitațiilor. Primul său eveniment confirmat va fi în februarie, la Cluj-Napoca.
În ciuda încercărilor sale, clasamentul modest rămâne o sursă de frustrare. Halep a solicitat recâștigarea punctelor pierdute din cauza suspendării, dar cererea sa a fost respinsă de WTA. Totuși, ea își propune să reintre în top 100 mondial și speră să demonstreze că este suficient de bună pentru a-și recâștiga locul printre cele mai bune jucătoare. Halep rămâne optimistă, spunând că experiența dificilă a ajutat-o să aprecieze viața și tenisul într-un mod diferit.