Ultimele stiri

Noi tentative de compromitere a conturilor Meta prin furtul codului de autentificare cu 2 factori. Cum operează atacatorii

Sursa foto: Pexels

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unei noi noi tentative de compromitere a conturilor Meta prin furtul codului de autentificare cu 2 factori.

AVERTIZARE – noi tentative de compromitere a conturilor Meta prin furtul codului de autentificare cu 2 factori (2FA). Prin această metodă, atacatorii se folosesc de un cont de social media deja compromis, pentru a stablili cu interlocutorul un nivel corespunzător de încredere. Aceştia trimit mai multe mesaje prietenilor din lista contului compromis, susţinând că nu se pot loga în conturile proprii decât prin primirea unui cod de autentificare de la prieteni. Atacatorii cer victimei să partajeze numărul de telefon, ulterior cerând şi codul care este trimis pe acesta”, a transmis, marţi seară, DNSC.

Potrivit specialiştilor, în realitate, atacatorii se autentifică astfel în contul victimei prin bifarea opţiunii de uitare a parolei corespondente acelui cont care a primit mesajul, iar codul solicitat este chiar codul de securitate care permite ulterior schimbarea parolei.

Pentru a spori credibilitatea fraudei, atacatorii ataşează şi o imagine falsificată care pare a explica acest proces pe website-ul oficial al Meta. Astfel, atacatorii încearcă să se folosească de un cont deja compromis pentru a mări impactul atacului şi a fura mai multe seturi de date cu caracter sensibil”, a mai transmis instituţia citată.

Cum ne putem proteja:

  • Nu partajăm niciodată codul de autentificare când acesta ne este solicitat de terţi.
  • Verificaţi întotdeauna dacă discutaţi cu titularul legitim al contului! Puteţi să verificaţi acest lucru accesând un canal de comunicare alternativ, eventual apelându-l telefonic sau pe altă platformă de mesagerie
  • Dacă aţi căzut în capcană, anunţaţi imediat platforma de care aparţine contul pentru a încerca recuperarea şi securizarea sa.
  • Notificaţi DNSC prin platforma PNRISC (https://pnrisc.dnsc.ro/) sau prin apel telefonic la 1911, acolo unde puteţi discuta şi cu un operator care vă poate îndruma către paşii necesari în astfel de cazuri. Echipa noastră va analiza metoda şi va emite imediat o avertizare pentru ceilalţi utilizatori.
  • Nu în ultimul rând, anunţaţi prietenii care ar putea fi, de asemenea, vizaţi de un astfel de atac şi raportaţi conturile compromise către reţeaua socială!
  • De asemenea, DNSC a realizat şi un ghid util pentru securizarea şi recuperarea conturilor de social media.

Lasati un comentariu

Alte articole

16 ian. 2024 5.21 pm

Ministerul Apărării anunţă, marţi, că va organiza, în 2024, exerciţii de mobilizare în şase judeţe, care urmăresc completarea cu resurse umane şi materiale a unităţilor, realizarea coeziunii…

03 iun. 2024 9.02 pm

În urma discuțiilor recente din spațiul public privind posibilitatea taxării darurilor de nuntă cu 70%, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a clarificat situația printr-o serie…

20 dec. 2023 4.52 pm

Cea de-a doua zi a şedinţei pentru adoptarea Bugetului a debutat din nou cu scandal. George Simion şi colegii săi de la AUR a anunţat că parlamentarii formaţiunii părăsesc sala plenului reunit…

18 iul. 2024 11.37 am

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, astăzi, la începutul şedinţei de Guvern, că va fi acordată o nouă tranşă de 250 de lei pentru persoanele defavorizate şi pentru pensionarii cu venituri sub…

26 feb. 2024 11.00 am

Raed Arafat, secretarul de stat în MAI și șeful DSU, a făcut declarații despre pregătirea spitalelor pentru situații de război, subliniind importanța pregătirii sistemelor sanitare din țările…

03 oct. 2021 12.13 am

  Protestele anti-restricții, anti-guvernamentale și antivacciniste au strâns, sâmbătă, 15.000 de persoane în Piața Victoriei, în punctul maxim care a fost atins la ora 20:00. Manifestațiile…