Ultimele stiri

Scandal în canotaj – contabila, premiată cu peste 160.000 euro, mai mult decât David Popovici pentru aurul olimpic. Eduard Novak, mesaj dur pentru Elisabeta Lipă

Sursă foto: COSR

Fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, a adus noi critici președintei Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Elisabeta Lipă, în legătură cu distribuirea recompenselor financiare acordate după Jocurile Olimpice.

Novak a subliniat că problema principală este lipsa de transparență și moralitate în decizia de a acorda 160.000 de euro contabilei instituției conduse de Lipă. El a ridicat întrebări legate de legalitatea și justificarea acestei sume, punând sub semnul întrebării modul în care fondurile au fost distribuite și dacă acest lucru reflectă echitabil contribuția angajaților ANS comparativ cu sportivii medaliați.

Novak a continuat să accentueze că sportivii medaliați, care au adus rezultate importante pentru România, ar trebui să fie recompensați pe măsură, întrebând retoric dacă Elisabeta Lipă poate să le spună acestora că munca lor valorează mai puțin decât cea a contabilei și a altor funcționari din ANS. Fostul ministru a atras atenția asupra unui „schelet în sertar”, referindu-se la cei 160.000 de euro destinați contabilei și la Strategia Națională pentru Sport, care, în opinia sa, nu a fost aplicată sub conducerea lui Lipă.

În răspunsul său anterior, Elisabeta Lipă a negat că o contabilă ar fi putut primi o asemenea sumă și a explicat că banii respectivi erau destinați întregului personal, nu doar unei singure persoane. Aceasta a menționat că premiile reflectau contribuția întregului angrenaj din cadrul Federației Române de Canotaj.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a invitat-o pe Lipă pentru o discuție pe această temă, exprimându-și opinia că este normal ca întregul personal implicat în susținerea sportivilor să primească beneficii suplimentare. Cu toate acestea, Novak insistă asupra necesității unei mai mari transparențe și echități în distribuirea premiilor, în special față de sportivii care au obținut performanțe remarcabile, precum înotătorul David Popovici.

Am citit, cu multă atenție, declarațiile stupefiante ale doamnei Elisabeta Lipa. Am constatat că, în loc să discute despre situația de la Agenția Națională pentru Sport, doamna Lipă preferă să ducă discuția într-o zonă sterilă și lipsită de substanță, fapt ce mă obligă să fac următoarele precizări:

Doamna Lipă, problema de fond este reprezentată de modul lipsit de transparență, imoral și aflat chiar la limita legalității în ceea ce privește decizia de a acorda o recompensă în cuantum de 160.000 de euro contabilei instituției pe care o conduceți.

Și, pentru a înțelege mai bine situația vă explic:

a. potrivit legislației în vigoare, recompensarea angajaților este legală cu condiția să se facă în baza unor criterii transparente și nu învăluite în mister;

b. ați declarat că suma de 160.000 de euro ar fi urmat să fie împărțită cu ceilalți angajați ai #FRC. Deci, cei 1600.000 de euro nu recompensau munca doamnei contabil, ci a altor angajați. Atunci de ce respectivii angajați nu sunt menționați?

c. doamna contabil urma să încaseze banii și îi împărțea cu ceilalți angajați… este legal??? Este ca și cum ați spune că susțineți ideea ca întreg fondul de salarii al FRC să fie acordat persoanei X care, la rândul ei, va acorda fiecărui angajat salariul cuvenit? Nu numai că este ilegal și imoral, dar frizează ridicolul!

d. discrepanță majoră între între declarațiile dvs. și ale celorlalți angajați ai FRC. Pe de o parte, susțineți că suma de 160.000 de euro nu era destinată unei singure persoane (contabila!), pe de altă parte alți angajați au confirmat că respectiva sumă este destinată contabilei. Deci, cine spune adevărul? Dvs. sau celelalte persoane?

e. știți, la fel de bine ca și mine, că HG-ul la care faceți referite a fost schimbat chiar de dvs. cu câteva luni înainte de Jocurile Olimpice.

Care a fost motivul acestei schimbări? Probabil pentru a vă justifica demersul ce a stârnit atâtea reacții negative în societatea românească.

În ceea ce privește atacurile la persoană, memoria vă joacă chiar dvs. feste. În sertarele instituției pe care o conduceți, există și scheletul numit 160.000 de euro pentru contabilă, dar, mai ales, există Strategia Națională pentru Sport. Dacă timpul vă permite și aveți răbdarea de a parcurge această strategie, veți afla că ea poartă semnătura lui Novak. Eduard Novak. Adică, a mea.

Și, această strategie națională pentru sport zace în sertarele dvs. Dacă ați fi înțeles că ea trebuie aplicată, atunci, într-adevăr, lucrurile s-ar fi schimbat în bine în sport. Din păcate, ați ales să o țineți la sertar și să vă faceți că nu știți de existența ei. ÎN schimb, într-un mod politicianist, încercați să distrageți atenția de la problema de fond: 160.000 de euro pentru contabilă!

Tot din categoria „ce a făcut Novak pentru sportul românesc?”: vă aduc în atenție Legea Novak (40% din sportivii de pe teren să fie români).

În mod evident, lista poate continua. Mă opresc aici și subliniez că această dispută pe care dvs., în disperare, încercați să o duceți în planul retoricii ieftine a atacurilor la persoană, este despre adevăratele motive pentru care, o campioană de talia dvs., înțelege să se lepede de toate principiile specifice sportului și să pună pe plan secund performanța unor campioni.

Repet: problema de fond este legată de motivele pentru care contabila și secretarul general al FRC ajuns să fie recompensați cu sume mai mari decât sportivii medaliați?

Justificările dvs. potrivit cărora cei 160.000 de euro se dau unei persoane ce va împărți banii cu ceilalți angajați este cel puțin bizară și ridică multe semne de întrebare. Poate că fiecare angajat al FRC a avut propria contribuție la obținerea performanței sportivilor medaliați și ar trebui recompensat. Însă, era normal ca fiecare dintre ei, în mod transparent, să figureze pe listă și nicidecum să se împartă banii cu colegii.

În final, puteți să îi priviți pe sportivii medaliați în ochi și să le spuneți că performanța lor valorează mai puțin decât activitatea contabile și a secretarului general din FRC?”, a scris Eduard Novak, pe Facebook.

Lasati un comentariu

Alte articole

12 mart. 2024 12.43 pm

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, în cadrul declaraţiilor comune cu preşedintele Muntenegrului, despre recentele afirmaţii ale lui Emmanuel Macron privind trimiterea de trupe în Ucraina,…

02 aug. 2024 10.47 am

Meteorologii menţin vineri avertizările cod galben şi cod portocaliu de caniculă, în mai multe judeţe. Sâmbătă, zonele afectate de codul portocaliu se restrâng. Potrivit ANM, vineri, va fi cod…

20 iul. 2024 10.43 am

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe coduri galbene și portocalii de vreme la extreme. În timp ce în jumătate de țară este sub avertizări de ploi și vijelii puternice,…

11 iul. 2024 9.33 am

Miercuri noapte, Detașamentul de Pompieri Tulcea a fost alertat prin apel la numărul unic de urgență 112 despre faptul că în localitatea Niculițel din jud. Tulcea, un bărbat a dat foc locuinței…

11 feb. 2021 12.21 pm

  Administrația Națională de Meteorologie a actualizat avertizarea meteorologică cod galben de ninsori, intensificări ale vântului și răcire accentuată pentru întreaga țară. Este vorba…

09 apr. 2022 12.17 pm

  Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică, valabilă de sâmbătă, la ora 13:00, până marți, la ora 9:00, pentru întreaga țară. Astfel, se vor semnala…