Ultimele stiri

BNR: Rata anuală a inflaţiei va scădea până la finele anului curent pe o traiectorie fluctuantă şi mai ridicată decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din luna august

Sursă foto: europafm.ro

Rata anuală a inflaţiei va scădea până la finele anului curent pe o traiectorie fluctuantă şi mai ridicată decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din luna august, care cobora la 4% în decembrie 2024, la 3,4% la finele anului 2025 şi la 3,2% în iunie 2026, se arată în minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României din 4 octombrie 2024.

În ceea ce priveşte perspectiva apropiată, membrii Consiliului au remarcat că, potrivit noilor date şi evaluări, rata anuală a inflaţiei va scădea până la finele anului curent pe o traiectorie fluctuantă şi mai ridicată decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din luna august, care cobora la 4% în decembrie 2024, la 3,4% la finele anului 2025 şi la 3,2% în iunie 2026. S-a arătat că descreşterea va fi antrenată într-o proporţie însemnată de factori pe partea ofertei. Acţiunea lor dezinflaţionistă, decurgând în principal din efecte de bază, va continua însă să fie mai modestă pe termen foarte scurt decât s-a previzionat anterior, în contextul efectelor de sens opus exercitate asupra dinamicilor preţurilor alimentelor şi energiei de condiţiile meteorologice nefavorabile din acest an şi de majorarea cotaţiilor unor mărfuri”, au sesizat membrii Consiliului.

Minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României din 4 octombrie 2024 arată că rata anuală a inflației va scădea până la finele anului, dar pe o traiectorie fluctuantă și mai ridicată decât cea estimată anterior. Aceasta va fi influențată de creșterea prețurilor la alimente și energie, precum și de majorarea neașteptată a prețurilor produselor din tutun. În prezent, BNR prognozează o rată a inflației de 4% în decembrie 2024, 3,4% la sfârșitul anului 2025 și 3,2% în iunie 2026. Scăderea inflației va fi determinată în principal de factori de ofertă și de efectele de bază, dar condițiile meteorologice nefavorabile și creșterea cotațiilor unor mărfuri vor limita efectul dezinflaționist pe termen scurt. De asemenea, dinamica prețului combustibililor va fi mai puțin inflaționistă decât se anticipase în august.

Evaluările actualizate indică o creștere economică trimestrială mai modestă în a doua jumătate a anului 2024 decât cea prevăzută anterior, dar în ușoară accelerare. Consumul privat continuă să fie un factor principal al creșterii economice, în timp ce formarea brută de capital fix va aduce un aport pozitiv, dar în scădere. Deficitul comercial și de cont curent rămân ridicate, deși au încetinit față de trimestrele anterioare.

Membrii Consiliului au remarcat riscurile și incertitudinile legate de politica fiscală și de evoluția prețurilor energiei și alimentelor, accentuate de tensiunile geopolitice, inclusiv războiul din Ucraina și conflictele din Orientul Mijlociu. În acest context, absorbția eficientă a fondurilor europene, în special cele din programul Next Generation EU, este crucială pentru a contrabalansa impactul negativ al acestor tensiuni.

De asemenea, creșterea salariilor rămâne ridicată, alimentând preocupări legate de inflație și de competitivitatea externă. Majorările salariale din sectorul public și cererea de forță de muncă din anumite sectoare contribuie la această dinamică. În același timp, tendințele de scădere a cererii externe și inflația în scădere ar putea acționa ca factori compensatori în viitorul apropiat.

În concluzie, membrii Consiliului consideră că menținerea neschimbată a ratei dobânzii de politică monetară este justificată pentru a asigura stabilitatea prețurilor pe termen mediu și pentru a sprijini o creștere economică sustenabilă. Totodată, BNR va continua să monitorizeze evoluțiile economice interne și internaționale pentru a putea ajusta instrumentele disponibile în funcție de necesități.

Lasati un comentariu

Alte articole

29 dec. 2022 2.45 pm

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că traficul rutier este intens pe DN 1 Ploiești-Brașov, în stațiunea Comarnic, unde pe sensul de mers către Brașov…

02 aug. 2024 5.52 pm

MApN anunţă că scoate la concurs peste 2.000 de posturi de soldaţi profesionişti. Candidaţii trebuie să aibă între 18 ani la începerea programului de instruire şi cel mult 45 de ani la finalizarea…

17 apr. 2024 7.15 pm

Corpul de Control al ministrului Sănătății a furnizat miercuri concluzii preliminare după controlul efectuat la Spitalul Sf. Pantelimon, în urma acuzațiilor legate de decesele multiple atribuite…

02 oct. 2023 7.30 pm

Reprezentanţii Forţelor Navale au anunţat, printr-un comunicat de presă, că scafandri militari români au participat la un exerciţiu multinaţional, în Bulgaria, unde au desfăşurat antrenamente…

08 mart. 2022 3.01 pm

  Ministerul Afacerilor Interne a informat, printr-un comunicat de presă, că la miezul nopţii încetează toate restricţiile impuse pe durata pandemiei, inclusiv portul măştii de protecţie…

31 aug. 2024 12.35 pm

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că Ordinul de protecţie extins a intrat în vigoare începând de sâmbătă, context în care toate victimele pot beneficia de protecţie, indiferent…