Ultimele stiri

INVESTIGAȚIE RECORDER. Proiectul Nordis, fabrica de bani prin țepe imobiliare: apartamente vândute de mai multe ori, către persoane diferite – compania acuză presiuni și șantaj

Sursă foto: captură video Recorder

Recorder.ro a publicat, luni, o amplă investigație despre dezvoltatorul imobiliar Nordis, despre care spune că „a descoperit indicii solide că unele apartamente au fost vândute de mai multe ori, către persoane diferite”.

Grupul Nordis a anunțat construirea unor ansambluri rezidențiale spectaculoase în București, dar și în stațiuni turistice precum Mamaia, Sinaia și Brașov. Totuși, în spatele fațadei, multe proiecte au rămas doar pe hârtie, iar banii clienților au dispărut, lăsând în urmă un scandal de proporții, arată investigația.

Nordis a încasat în avans sume considerabile de bani de la oameni care n-au mai intrat niciodată în posesia apartamentelor promise, deși le-au plătit integral, spun jurnaliștii. Aceştia au descoperit indicii clare că unele apartamente au fost vândute de mai multe ori, către persoane diferite.

Conexiuni politice

Investigația Recorder evidențiază și legăturile politice ale grupului. Vladimir Ciorbă, principalul asociat al Nordis, este soțul Laurei Vicol, deputată PSD și șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Rolul său în reglementarea legilor imobiliare devine discutabil, fiind direct implicată în beneficiile care au permis funcționarea schemei Nordis.

Investigația poate fi urmărită AICI.

Nordis Group: Nu am vândut apartamente de două ori

Nordis Group susține, într-un comunicat, că nu a vândut apartamente de două ori și că a plătit despăgubiri de 115 milioane de lei clienților pe care îi acuză că „au apelat ulterior la presiuni și șantaj pentru a obține beneficii suplimentare”.

În ultimele zile, Nordis Group a fost ținta unor atacuri media care au adus în discuție atât activitatea companiei, cât și integritatea acesteia. În fața acestor acuzații, Nordis Group a decis să ia o poziție fermă și să povestească deschis despre abuzurile și atacurile venite din partea unor entități care au încercat să-și construiască o imagine publică folosindu-se de renumele unui brand aflat în ascensiune.
În acest moment dorim să facem două mari precizări.
1. Nordis Group nu a vândut unitățile de două ori, așa cum se speculează. Este imposibil acest lucru. La baza oricărui contract de vânzare-cumpărare stă un extras de carte funciară. Acest extras este întotdeauna liber de sarcini, altfel vânzarea nu poate avea loc.
2. Până la acest moment, Nordis Group a plătit rezilieri și despăgubiri în valoare de 115.000.000 de lei și a restituit astfel sume semnificative de bani clienților sau partenerilor care, deși inițial păreau de bună credință, au apelat ulterior la presiuni și șantaj pentru a obține beneficii suplimentare. În ciuda acestui efort considerabil și a reparațiilor financiare oferite, aceste persoane au continuat să atace imaginea companiei în mass-media, prezentând versiuni trunchiate sau false ale situațiilor”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit comunicatului, imaginea publică a Nordis Group a fost supusă unor atacuri constante și costisitoare în ultimii patru ani. Compania susține că a cheltuit sume mari pentru a contracara ceea ce consideră a fi acțiuni denigratoare, menite să compromită brandul său și să submineze realizările și proiectele sale inovatoare. Potrivit declarațiilor Nordis, aceste atacuri nu provin din neregulile interne ale companiei, ci din partea unor parteneri care nu ar fi avut niciodată intenția de a-și onora angajamentele.

Încercările repetate de rezolvare pe cale amiabilă a tuturor dosarelor de deschidere a procedurii insolvenței au generat o reacție total contrară; respectiv, nu s-a înțeles efortul Nordis de a se redresa și de a duce la capăt proiectele și de a livra unitățile promise, ci s-a înțeles că formularea unei cereri de deschidere a procedurii insolvenței reprezintă cel mai bun mijloc de presiune pentru a obține sume de bani de la Nordis”, se mai arată în comunicatul companiei.

Nordis Management, în insolvență

Conform G4Media, un complet de judecată a decis luni, 7 octombrie, intrarea în insolvență a firmei Nordis Management, una dintre cele mai importante entități din grup. Aproximativ 80 de creditori au solicitat această măsură din cauza neplății datoriilor.

Totuși, cu câteva zile înainte de această decizie, compania a depus o cerere de concordat preventiv, încercând să evite insolvența printr-o reorganizare, arată sursa citată.

Laura Vicol a demisionat 

Laura Vicol (PSD) a demisionat marți, 8 octombrie, din funcția de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Demisia are loc a doua zi după ce Nordis, firma soțului ei, a intrat în procedură de insolvență.

Am luat această hotărâre ca urmare a atacurilor nedrepte și de o gravitate fără precedent îndreptate împotriva mea, iar până la lămurire lor îmi doresc să demisionez”, se arată în cererea de demisie a Laurei Vicol.

Lasati un comentariu

Alte articole

01 feb. 2024 8.54 am

Salvatorii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea au fost solicitaţi să intervină, miercuri seară, în jurul orei 21:20, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la subsolul sediului…

27 ian. 2024 1.06 pm

Sâmbătă, 27 ianuarie, în jurul orei 10:45, salvatorii militari din cadrul Stației de Pompieri Babadag au fost solicitați să intervină în cazul producerii unui accident rutier, în apropiere de…

05 feb. 2024 3.50 pm

Banca Naţională a României (BNR) avertizează că, în ultima perioadă, au fost postate pe mai multe reţele de socializare imagini de tip deepfake în care sunt folosite imaginea şi vocea guvernatorului…

28 mart. 2024 3.15 pm

Tarifele poliţelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie, după ce Guvernul a aprobat, joi, un act normativ în acest sens. Potrivit Ministerului Finanţelor, Executivul a aprobat…

16 iul. 2024 7.04 pm

În cursul acestei zile, pompierii tulceni au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu produs la vegetație uscată, în localitatea Babadag, județul Tulcea. Către locul intervenției,…

19 sept. 2024 8.37 am

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Portugalia, unde s-a prelungit starea de alertă din cauza riscului major de producere a unor incendii de vegetaţie. Potrivit…