Ultimele stiri

Activiștii Greenpeace România protestează în Tuzla, pe șantierul proiectului Neptun Deep

Sursă foto: Greenpeace România

Activiștii Greenpeace România protestează pe șantierul proiectului Neptun Deep, la capătul conductei Tuzla-Podișor.

În timp ce România încă nu și-a revenit după inundațiile devastatoare, autoritățile și guvernul își dau acordul pentru un proiect fosil uriaș care ar accelera și mai mult schimbările climatice, cu efecte devastatoare. Greenpeace România cere oprirea imediată a proiectului de extracție de gaze din Marea Neagră, având în vedere multiplele riscuri și probleme pe care le prezintă”, se arată într-un comunicat de presă al Greenpeace.

La capătul gazoductului Tuzla-Podișor, pe șantierul stației de măsurare și reglare gaze de la Tuzla, activiștii Greenpeace România protestează împotriva proiectului Neptun Deep și cer oprirea lucrărilor. Aceștia susțin că procesul de aprobare a fost viciat în complicitate cu autoritățile române. Instalarea gazoductului onshore dedicat Neptun Deep înaintea obținerii tuturor avizelor pentru proiect ridică mari semne de întrebare în legătură cu obiectivitatea procesului de aprobare și a instituțiilor implicate.

Chiar dacă Neptun Deep nu a primit toate avizele necesare demarării proiectului în largul Mării Negre, vedem cum facilitățile de pe uscat și gazoductul Tuzla – Podișor se construiesc într-un ritm alert. Pentru ce? Pentru un proiect care poluează mediul, amenință biodiversitatea, amplifică criza climatică și fenomenele meteo extreme și întârzie tranziția energetică. Aici începe distrugerea iremediabilă a Mării Negre și am venit să tragem încă un semnal de alarmă asupra acestui proiect toxic, care nu numai că ne va bloca în era combustibililor fosili, dar va pune în pericol mediul și sănătatea noastră” a declarat Alin Tănase, Coordonator de Campanii în cadrul Greenpeace România.

Infrastructura offshore a proiectul Neptun Deep afectează 2 situri Natura 2000. Cei 300 de km de gazoduct Tuzla-Podișor vor traversa 8 situri Natura 2000, dintre care 4 sunt desemnate de interes comunitar pentru habitate și 4 pentru păsări. Pe lângă cele menționate anterior, ruta mai trece prin 3 situri Ramsar, toate fiind zone de protecție a păsărilor (unele primare, altele secundare), se mai arată în comunicat.

Lasati un comentariu

Alte articole

03 mart. 2023 3.32 pm

Forțele Navale Române vor participa, în perioada 6-17 martie, la Exercițiul multinațional „Ariadne 23”, organizat de partenerii eleni, în raioanele maritime din zona Insulei Creta, Grecia. Obiectivul…

17 sept. 2022 10.50 am

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul Antidrog, împreună cu procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.T. Constanța, au realizat o acțiune…

25 iul. 2024 7.54 pm

Consilierii USR Constanța anunţă că au propus un proiect de hotărâre pentru ca Primăria să exercite dreptul de preemțiune în achiziționarea terenului pe care se află Castelul Reginei Maria…

12 iul. 2024 11.11 am

CT Bus anunță publicul călător că traseul liniei 48 se modifică din cauza lucrărilor din zona Poarta 2. Astfel, autobuzele vor întoarce la Poarta 1 spre Cap Linie Palas. Linia 48 va reveni la…

13 dec. 2023 3.30 pm

Pe tot parcursul anului 2023, Asociația Cultural – Artistică „Vulturii Carpaților” a organizat în Constanța, în parteneriat cu Asociația Concordia Oslo (Norvegia), proiectul cultural „Legendele…

28 mai 2024 9.32 am

În această dimineață, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economico – Financiare din Constanța efectuează șapte percheziții domiciliare, în trei dosare penale, având…