Ultimele stiri

Asociația Dobrogea de Patrimoniu a lansat cartea „Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța”, cu sprijinul companiei IULIUS

Asociația Dobrogea de Patrimoniu a organizat vineri, 20 septembrie, un eveniment cultural dedicat Zilelor Europene ale Patrimoniului, cu sprijinul companiei IULIUS și în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) și Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța.

În cadrul manifestării a fost lansată cartea „Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța”, un volum semnat de Cristian Cealera – doctor în istorie, ghid și reprezentant MINAC și Auris Luca – jurnalist.

Acest proiect editorial este realizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu, cu sprijinul companiei IULIUS, dezvoltator specializat în realizarea de proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu planuri investiționale și în Constanța, din dorința de a promova cunoaşterea şi respectarea patrimoniului cultural local și de a evidenţia importanța păstrării valorilor culturale.

Am lansat această carte, iar alături de noi a fost compania IULIUS care ne-a sprijinit și a finanțat tipărirea acestei cărți, fără de ei nu putem, pentru că este un proiect de 2 ani. Desenele sunt realizate de elevii Colegiului „Regina Maria” de acum 2 ani, însă, neavând cine să finanțeze cartea, am rămas cu proiectul în aer. A venit compania IULIUS, s-a oferit să ne ajute și iată că am reușit să tipărim”, a declarat Auris Luca, unul dintre autorii cărții.

Prefața cărții a fost semnată de arhitectul Radu Cornescu.

Salut din toată inima apariția acestui album, cu o mare valoare, pentru că despre clădirile istorice din Constanța s-a scris destul de puțin. Sunt puțini cei care au avut posibilitatea să scrie, și aici o amintesc pe doamna Doina Pauleanu, expertă și director al muzeului, care a scris multe cărți în care sunt regăsite multe clădiri istorice din Constanța, majoritatea dintre ele fiind clădiri istorice (…) De atunci, puține relatări, în afară de expoziții făcute de Ordinul Arhitecților din Constanța au punctat această comoară a zonei Peninsulare (…) Avem clădiri istorice excepționale, care ar fi putea fi, în felul lor, un simbol al orașului Constanța. Din păcate, multe dintre aceste clădiri sunt în stare de degradare și vedeți că desenele făcute de elevii de la Liceul Regina Maria nu sunt niște desene făcute de la fața locului, ci sunt niște desene făcute după cărți poștale ilustrate sau după fotografii vechi pentru că în felul acesta redau arhitectura acestor clădiri cu ornamentele lor, și chiar cu atmosfera din acele vremuri”, a declarat arhitectul Radu Cornescu.

Arhitectul a mai subliniat faptul că problema clădirilor aflate în stare de degradare, este foarte mare. Le a punctat faptul că această carte este una manifest, care se adresează atât autorităților care se ocupă de această chestiune, Ministerul Culturii, Direcția Județeană de Cultură, experților în domeniu, dar și autorităților locale care pot pune umărul prin diferite mijloace ca aceste clădiri să nu mai fie transformate.

Această carte este spectaculoasă încă de la copertă. La momentul apariției fotografiei, acum câteva sute de ani, era o tehnică bazată pe vopseluri de apă și pe utilizarea gelatinei, cu expunere la soare, produsul final după vreo două zile de muncă era un print de genul acesta, 3D, iar alegerea copertei este una foarte reușită pentru că ne duce cu gândul la trecut, la istorie și la ceea ce noi trebuie să prezervăm și să ducem mai departe. Pe lângă bucuria de carte, am reținut și strigătul de alertă vis a vis de necesitatea ca noi, cei aflați de partea cealaltă a baricadei să menținem patrimoniul și să oferim celor care urmează după noi, mai multe decât am primit noi din acest punct de vedere”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Autorul cărții, Cristian Cealera a mulțumit publicului pentru interesul manifestat pentru această carte. El a subliniat că este misiunea autorilor, ca prin nararea acestor povești să și protejeze edificiile care ne înconjoară.

Trebuie să știm tot ce se poate ști despre fiecare clădire în parte, despre cine a locuit acolo, despre contribuția pe care și-a adus-o o anumită familie pentru dezvoltarea urbei. Trebuie să înțelegem din ce etnii făceau parte toți acești oameni pentru că povestea orașului Constanța este o poveste cosmopolită, este o poveste multietnică și fiecare reprezentant al unei etnii dobrogene și-a lăsat amprenta, iar eu cred că asta dă culoare orașului nostru, faptul că și-a are acest parfum multietnic extraordinar”, a declarat Cristian Cealera.

Lasati un comentariu

Alte articole

19 oct. 2022 3.31 am

Arhiepiscopia Tomisului a răspuns miercuri, 9 octombrie, acuzațiilor City Managerului prin internediul unui comunicat de presă. Reprezentanții arhiepiscopiei o acuză pe aceasta de răspândire de…

13 iun. 2022 1.33 pm

  Mai multe geamanduri în formă de cruce au fost donate de Fundația SMURD salvamarilor de pe litoralul românesc. Acestea sunt inscripționate cu mesaje menite să atenționeze câți oameni au…

pompier isu dobrogea misiune

01 feb. 2024 12.20 pm

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au fost solicitați să intervină, astăzi, pentru a stinge un incendiu ce a izbucnit într-un apartament de pe strada Cismelei…

06 iun. 2023 3.25 pm

Joi și vineri, echipele Confort Urban vor asfalta carosabilul pe bulevardul Mamaia, tronsonul cuprins între strada Zorelelor și sensul giratoriu de la Pescărie, din dreptul Aleii Studenților, pe…

07 mai 2024 10.55 am

Șase seri de muzică bună, distracție și multă emoție. Constănțenii, dar și turiștii care au fost prezenți în destinația Mamaia Constanța cu ocazia sărbătorilor pascale au primit în dar…

22 dec. 2023 10.16 am

Micuțul pilot constănțean Adam Pîrvu, campion național la karting, clasa PUFO, la doar 9 ani! El a fost premiat la Gala Campionilor 2023. Gala Campionilor 2023, organizată de Federația Română…