Ultimele stiri

CONSTANȚA. Dezbatere publică privind introducerea noilor taxe și majorările propuse pentru anul 2025. Chițac, despre taxa de salubrizare: „Dacă creștem procesul de reciclare, în anii următori prețul ar trebui să scadă”

Marți, 17 septembrie, are loc dezbaterea publică privind majorările și introducerea de noi taxe începând cu anul 2025. Dezbaterea se desfășoară în sala Remus Opreanu din cadrul Palatului Administrativ.

Primăria Municipiului Constanţa şi Serviciul Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanța a organizat o dezbatere publică privind următoarele proiecte de acte normative:

  • Proiect de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2025
  • Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare.

Concret, printre modificări se numără: o nouă taxă de 200 de lei pe an pentru persoanele care dețin unul sau mai multe autoturisme înmatriculate pe raza municipiului, majorarea taxei pentru rezervarea unui loc de parcare de la 255 la 600 de lei, o taxă de 5 lei pe zi sau 25 de lei pe lună pentru autoturismele deținute de persoane fizice care nu sunt înmatriculate în municipiu, dar și creșterea taxei de salubritate de la 8 la 20 de lei.

Avocata Mirela Doicescu a luat cuvântul și a solicitat menținerea taxei de salubrizare la 8 lei. „O mărire cu 250 la sută pentru utilizatorii casnici mi se pare foarte mare. 20 de lei este enorm de mult. Noi, constănțenii avem dificultăți de ordin material. Vă rugăm să mențineți un nivel sub 20 de lei așa cum ați promis”, a spus aceasta, adăugând că o familie de patru persoane care plătea până acum 400 de lei pe an, va plăti 1000 de lei.

În replică, Vergil Chițac a spus că nu este vorba de majorarea taxei de salubrizare de la 8 la 20 de lei, ci despre faptul că Primăria nu mai subvenționează gunoiul.

Am făcut un regulament de salubrizare ca toate administrațiile. Ați spus că majorăm cu 200% taxa de gunoi. Nu mărim nimic, de fapt nu vrem să mai subvenționam tariful de la 8 la 20 de lei, cât este costul real. Dacă facem o analiză această subvenție ne-a adus la un minus de 45 de milioane de lei. Toate subvențiile care se fac ca în momentul de față, pe anul acesta, să avem 280 de milioane de lei din buget care se duc pe subvenții și dacă mai adăugăm și prestațiile sociale avem încă 60 de milioane. Sunt bani pe care îi pierdem (…) Ați văzut cât este prețul pentru gunoi și în alte orașe. Este o rușine faptul că municipiul Constanța are grad de reciclare 26 la sută. Trebuie să plecăm de la faptul că oamenii nu vor înțelege să participe la efortul acesta comun de colectare a gunoiului până când nu vor știi că gunoiul are un preț. Noi am creat un mecanism dinamic prin care prețul poate scădea. Cu cât creștem procesul de reciclare, cu atât cantitatea de gunoi pe care îl ducem la groapă scade, scade transportul și teoretic în anii următori prețul ar trebui să scadă. Am modificat contractul de delegare a serviciului de salubritate către Polaris și i-am pus pe ei să plătească amenda către AFM”, a declarat Vergil Chițac.

A luat cuvântul și Stelian Ion, președintele USR Constanța.

Salubrizarea este un subiect important. Ca să avem un oraș curat, constănțenii ar plăti taxe, dar în explicațiile dumneavoastră nu se regăsește nimic. Această creștere pare nejustificată, bruscă. Este o creștere mare. Oamenii au spus că ar accepta să aibă loc o creștere dar să vadă ceva că se schimbă. Că se spală ghenele de gunoi, că se spală străzile, că acele pubele sunt puse la dispoziție pentru colectarea selectivă. E greu să îi spui cetățeanului să colecteze câtă vreme administrația publică nu îi pune la dispoziție aceste instrumente. Solicitarea noastră este să vă limitați la indicele de inflație și eventual să eliminați o parte din subvenții doar coroborat cu mai multe obligații din partea agentului economic care asigură salubrizarea. Acele ghene insalubre trebuie asigurate. Nu mai trebuie lăsați oamenii străzii să răscolesc gunoiul”, a spus Stelian Ion.

Primarul municipiului Constanța a replicat că nici măcar la insulele ecologice, unde totul este controlat și unde există cheie de acces, nu se face colectare selectivă. Ulterior, edilul a întrebat de ce trebuie făcută legătura între curățenia din oraș, care este suportată de Primărie, și ce fac oamenii în casa lor cu gunoiul.

Dacă tot va fi o creștere a taxei, măcar să se vadă. Dăm un milion de euro pentru niște luminițe de Crăciun, crește cofinanțarea pentru proiectele cu fonduri europene, pentru că nu au fost implementate la timp, și venim cu o nouă presiune pe buzunarul cetățeanului, în condițiile în care anul viitor va fi și mai dificil”, a continuat Stelian Ion.

Avocatul Nicolae Vlahu, reprezentantul AUR Constanța a luat cuvântul și a solicitat ca taxa de salubritate să nu fie majorată. Mai mult, el a transmis că AUR a depus o petiție semnată de 2.000 de constănțeni pentru a nu se majora cuantumul taxei de salubrizare.

Ulterior, s-a trecut la dezbaterea pe taxe și impozite.

Suntem de acord cu mărirea taxelor dar strict cu rata inflației. Simt nevoia să vă reafirm că sunt un om de dreapta. Nu vreau mărirea taxelor și impozitelor cu mai mult decât rata inflației. Nu sunt de acord cu creșterea taxei pe locul de parcare de la 260 de lei la 600 de lei. De ce nu măriți de la 260 de lei la 300 de lei? Cum ați calculat?”, a spus avocata Mirela Doicescu.

Chițac este de părere că toate mașinile care staționează pe dpmeniul public trebuie să plătească taxe.

Vorbim de foarte multe mașini care staționează pe domeniul public. Nu este normal acest lucru. Dacă staționează trebuie să plătească.  Taxa de 200 de lei este echivalentul taxei de parcare aferentă Zonei 2. Vi se pare normal ca un cetățean să nu se gândească atunci când își cumpără mașina, unde o parchează?”, a spus Vergil Chițac.

Avocatul Nicolae Vlahu, reprezentantul AUR Constanța, a criticat lipsa de transparență decizională și a menționat despre mărirea impozitelor pentru clădirile nerezidențiale ale persoanelor fizice.

Nu consider oportun să majorați impozitele cu 50 la sută pentru imobilele din Zona Peninsulară dacă proprietarul nu închiriază în timp de 30 de zile într-un an. Este o aberație. Eu zic să vă mai gândiți”, a transmis avocatul, care a adăugat: „Este inacceptabil să majorați taxa pentru locurile de parcare de la 250 de lei la 600 de lei fără să aduceți nicio îmbunătățire”.

De asemenea Nicolae Vlahu a ridicat și problema taxei de 5 lei pe zi sau 25 lei pe lună, spunând că va alunga turiștii.

În replică, Vergil Chițac a spus că beneficiul turismului nu se prea vede, ținând cont de faptul că pentru turiști plătim mai mulți bani la gunoi, străzile sunt mai aglomerate, autobuzele fac mai multe curse, iar constănțenii sunt deranjați de aglomerație și de lipsa locurilor de parcare. Mai mult, primarul a transmis că nici în PIB nu sunt regăsite beneficii atunci când vine vorba de turism. Astfel că, potrivit edilului, turiștii trebuie să plătească această taxă dacă vin cu mașina în Constanța.

Lasati un comentariu

Alte articole

24 apr. 2024 12.19 pm

Secția pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii se va reuni miercuri, 24 aprilie 2024, pentru a doua oară, pentru a decide soarta judecătoarei din…

05 mart. 2024 1.15 pm

Luni, 4 martie, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Biroul de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia,…

05 dec. 2023 6.38 pm

Primarul constanţei, Vergil Chiţac, a anunţat, în această seară, pe pagina sa de Facebook, că, în curând, constănțenii vor putea circula cu încă 21 de autobuze electrice noi! Cu toții știm…

15 iul. 2024 5.45 pm

Primăria municipiului Constanța anunță că, săptămâna trecută, echipele municipalității au tăiat opt copaci uscați de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu. În locul acestora, vor fi plantați…

14 oct. 2023 10.10 am

La data de 13 octombrie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Mangalia au reținut pentru 24 de ore, un bărbat, de 36 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de agresiune sexuală. Din cercetări…

08 oct. 2024 2.20 pm

În 2024, Festivalul Internațional Black Sea Music Constanța revine cu ediția a IX-a, un eveniment cultural emblematic pentru orașul Constanța, cu o tradiție consolidată de-a lungul anilor. Organizat…