Ultimele stiri

O sută de avioane israeliene au lansat un atac preventiv în Liban – Hezbollah a tras peste 300 de rachete

Sursă foto: X

Conflictul dintre Israel și Hezbollah, mișcarea libaneză susținută de Iran, a escaladat duminică dimineața, când Israelul a lansat un atac preventiv asupra Hezbollah în sudul Libanului. Această acțiune a venit ca răspuns la informațiile potrivit cărora Hezbollah plănuia să lanseze un atac major cu rachete asupra Israelului.

Hezbollah a lansat peste 300 de rachete și drone asupra Israelului, vizând baze militare, și a declarat că aceasta este doar prima fază a răspunsului său pentru uciderea comandantului Fuad Shukr luna trecută.

Hezbollahul libanez, care a afirmat duminică dimineaţă că a tras peste 320 de rachete Katiuşa şi a lansat drone asupra a 11 baze militare din Israel, a anunţat că acest atac de amploare s-a „încheiat” deocamdată, relatează BFMTV.

Această operaţiune a făcut parte din „prima fază” a răspunsului său faţă de asasinarea unui lider militar, Fuad Shukr, la 30 iulie, la Beirut, de către forţele israeliene. Răspunsul complet va lua mai mult timp, a precizat Hezbollah.

Cabinetul israelian de război s-a reunit pentru a pregăti un răspuns, după ce Hezbollah a lansat duminică sute de rachete şi drone împotriva Israelului.

Circa 100 de avioane israeliene au lovit ţinte din Liban cu puţin timp înainte de aceste atacuri, deoarece armata israeliană evaluase că Hezbollah se pregătea să înceapă atacul. O sursă de securitate din Liban a declarat că cel puţin 40 de lovituri israeliene au lovit diverse oraşe din sudul ţării, într-unul dintre cele mai intense bombardamente de la începutul ostilităţilor, în octombrie anul trecut.

Am efectuat lovituri precise în Liban pentru a contracara o ameninţare iminentă la adresa cetăţenilor Israelului. Urmărim îndeaproape evoluţiile din Beirut şi suntem hotărâţi să folosim toate mijloacele de care dispunem pentru a ne apăra cetăţenii”, a declarat ministrul israelian al apărării Yoav Gallant.

Majoritatea loviturilor israeliene au vizat ţinte din sudul Libanului, dar armata este pregătită să lovească oriunde există o ameninţare, a declarat un purtător de cuvânt militar israelian.

Ministerul Apărării din Israel a declarat o stare de urgență pentru 48 de ore, iar zborurile de pe Aeroportul Ben Gurion au fost temporar suspendate. În nordul Israelului, au sunat sirenele de avertizare, iar sistemul de apărare antirachetă Iron Dome a fost activat pentru a intercepta atacurile din Liban.

Deși atacurile s-au încheiat pentru moment, tensiunile rămân ridicate, iar situația este monitorizată îndeaproape de comunitatea internațională. Președintele american Joe Biden a reiterat sprijinul pentru dreptul Israelului de a se apăra, subliniind importanța stabilității regionale. De asemenea, Israelul a transmis că nu dorește o escaladare care să ducă la un război total, însă evoluția conflictului depinde de acțiunile viitoare ale Hezbollah.

Lasati un comentariu

Alte articole

13 mart. 2024 12.29 pm

Parlamentul European a adoptat marți, 12 martie, Directiva privind schimbările climatice, care interzice printre altele și centralele termice de apartament. Statele membre trebuie să adopte măsuri…

14 mart. 2022 3.30 pm

  O persoană a fost ucisă și șase au fost rănite după ce rămășițele unei rachete rusești, care a fost doborâtă, a lovit o stradă din Kiev, spun autoritățile ucrainene, citate de BBC.…

02 ian. 2024 11.35 am

Bilanţul celor peste 100 de cutremure care au lovit luni Japonia a crescut la cel puţin 48 de morţi. Echipele de salvare au dificultăţi în a ajunge în zonele izolate de pe coasta de vest a ţării,…

11 sept. 2022 12.00 pm

  Ministerul rus al Apărării a avut prima reacție oficială la avansul teritorial al forțelor ucrainene din ultimele zile. Aceștia au declarat că “s-a luat decizia de a regrupa trupele…

02 aug. 2021 2.28 pm

  Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că Institutul de Meteorologie și Hidrologie…

25 mart. 2024 5.24 pm

Islam Halilov, un adolescent în vârstă de 15 ani angajat la vestiarele Crocus City Hall, a devenit erou după ce a salvat aproximativ 100 de oameni în timpul atacului terorist de vineri seara, revendicat…