Ultimele stiri

Vergil Chițac: „În scurt timp, vom reuși să salvăm Palatul Regal din Mamaia și să-l punem în valoare”

Sursă foto: Facebook/Vergil Chițac

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a afirmat prin intermediul unei postări pe rețelele de socializare că, în scurt timp, Vila Regală din Mamaia va fi salvată. Potrivit edilului, monumentul va fi pus în valoare și redat constănțenilor.

Sunt sigur că, în scurt timp, vom reuși să salvăm Palatul Regal din Mamaia și să-l punem în valoare; să-l redăm orașului și constănțenilor, după cum, după lungi și complicate lupte, am reușit, cu ajutorul guvernului liberal, să facem cu Cazinoul. Suntem pe drumul cel bun.

Pentru o imagine fidelă a situației și pentru a ne delimita de zgomotul de fundal pe care unii vor să-l facă cu orice preț, câteva detalii importante:

  • În 2003, Palatul Regal a fost vândut de societatea de stat Mamaia SA companiei SC Light System SRL.
  • În 2004, aceeași companie a preluat de la municipalitate și terenul pe care se află imobilul.
  • În 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Palatul Regal a fost privatizat ilegal și că monumentul trebuie să se întoarcă la statul român.
  • Terenul de 1,5 hectare a rămas, însă, la compania SC Light System SRL.
  • În 2023, am început, oficial, demersul de readucere a Vilei Regale în patrimoniul municipalității”, se arată în postare.

Potrivit primarului, în acest moment, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei derulează analiza tehnică a 14 obiective de interes național și european, printre care și Palatul Regal.

Din nefericire, acesta este singurul obiectiv dintre cele 14 cu statutul juridic încă nedefinitivat, pentru că terenul aparține în continuare unui privat. Din acest motiv, am inițiat demersuri pentru preluarea terenului. Am solicitat proprietarului toate documentele necesare exercitării dreptului de preempțiune pentru imobil. Nu am exclus nici varianta exproprierii.

Împreună cu doamna ministru Turcan, cu doamna secretar de stat Diana Baciuna, cu domnul Nicolae Ciucă, cu domnul Bogdan Huțucă, căutăm soluții pentru urgentarea rezolvării acestei probleme, mai ales că starea de degradare a clădirii este îngrijorătoare.
Vă asigur că preocuparea Ministerului Culturii și a Primăriei Constanța în vederea valorificării în cele mai bune condiții a Vilei Regale este stringentă și de actualitate. În schimb, preocuparea USR este, din nou, scandalul și zvonistica mincinoasă.

Mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut în acest demers și îi asigur pe toți constănțenii că facem tot ce ne stă în putință pentru salvarea acestui monument arhitectural de valoare remarcabilă pentru România. Și vom reuși, în pofida tuturor acelora care își doresc cu disperare să nu o facem”, mai transmitte Vergil Chițac.

Lasati un comentariu

Alte articole

23 sept. 2023 4.19 pm

Noaptea trecută, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 5 Poliție, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au reținut,…

31 ian. 2022 1.03 pm

  Jurnalistul constănțean, Paul Pârvu, s-a stins din viață, duminică, 30 ianuarie, chiar cu o zi înainte de a împlini vârsta de 61 de ani. Acesta era internat de câteva săptămâni după…

19 ian. 2023 10.46 am

Polițiștii locali au desfășurat săptămâna aceasta controale în trafic pentru identificarea vehiculelor concepute și destinate transportului de mărfuri care nu dețineau autorizație de folosire…

08 aug. 2024 11.55 am

Miercuri, 7 august, polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari au fost sesizați cu privire la plecarea voluntară a unui bărbat, BLĂGAN NICOLAE MIREL, de 19 ani, din orașul Năvodari, județul…

16 aug. 2021 11.19 am

  Administrația Națională de Meteorologie a început săptămâna cu mai multe avetizări și atenționări meteorologice. Județul Constanța se află luni și marți sub avertizare cod galben…

20 oct. 2023 10.52 pm

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au fost solicitați să intervină în această seară la ieșirea din localitatea Mihai Viteazu, acolo unde o autoutilitară…