Ultimele stiri

Protest al fermierilor faţă de folosirea sistemelor anti-grindină, în mai multe zone din ţară

Fermierii din mai multe județe din țară au participat luni după-amiază la proteste spontane, exprimându-și nemulțumirea față de folosirea sistemelor antigrindină și susținând că aceste rachete afectează culturile lor, deja afectate de secetă.

Ministerul Agriculturii a transmis ulterior că exploatarea infrastructurii de combatere a grindinei prin utilizarea rachetelor nu generează creșterea emisiilor de poluanți în aer, apă sau sol. Conform comunicatului, tehnologia actuală utilizată în Sistemul Național Antigrindină și de Cădere a Precipitațiilor (SNACP) este considerată nepoluantă și respectă standardele de protecție a mediului impuse de politicile europene.

Tehnologia rachetelor antigrindină, utilizată în cadrul SNACP, a fost evaluată din perspectiva impactului asupra mediului prin Bilanţuri de mediu realizate de Universitatea Bucureşti-Facultatea de Geografie împreună cu Centrul de Cercetare şi Consultanţă ENVICONS Consulting, SC Electromecanica Ploieşti SA şi SC Blumenfield SRL. Acestea au evidenţiat faptul că activităţile de IAA (Intervenţii Active în Atmosferă) nu au nici un efect negativ asupra componentelor de mediu – apă, sol şi biodiversitate”, a transmis Ministerul Agriculturii, într-un comunicat de presă.

Documentul menționează că utilizarea a 700 de rachete pe an în cadrul unui Grup de Combatere, care acoperă 170.000 ha, produce o poluare cu suspensii solide de aproximativ 20,3 g/ha. Totodată, sunt enumerate următorii factori poluanți și cantitățile generate:

– Total aerosoli 0,14 g/ha

– Iod 0,02 g/ha

– AgI 0,05 g/ha

– Acid iodhidric 0,07 g/ha

– CO2 0,4 g/ha

– HCl 0,1 g/ha

– XNO 0,01 g/ha

Ministerul argumentează că aceste valori sunt mult mai mici decât cele produse de alte activități industriale și sunt în concordanță cu normele admise. Astfel, se consideră că poluarea rezultată din utilizarea rachetelor în combaterea grindinei este minoră și are un impact nesemnificativ asupra mediului înconjurător și biodiversității.

De asemenea, evaluările privind impactul asupra mediului efectuate în timpul Programului experimental de mică amploare privind creșterea precipitațiilor cu tehnologia aviației, desfășurat în 2019, au concluzionat că biodiversitatea din zonele monitorizate nu a fost afectată, inclusiv ariile naturale protejate din rețeaua Natura 2000.

Alte articole

04 ian. 2024 9.25 am

Patronul de la Ferma Dacilor, Cornel Dinicu, a fost arestat pentru 30 de zile, au decis judecătorii Judecătoriei Ploiești. Ceilalţi doi inculpaţi au primit mandate de arest la domiciliu în dosarul…

05 nov. 2024 1.55 pm

Camera Deputaților a aprobat marți, cu o majoritate de 253 de voturi, un proiect de lege care permite analizarea petițiilor anonime în cazuri de hărțuire pe criteriu de sex și hărțuire morală.…

05 oct. 2023 6.33 pm

Șeful statului a anunțat că în România urmează să fie aduse sisteme de apărare antidronă suplimentare, în contextul atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre. Am discutat…

13 iun. 2024 8.10 pm

Forțele Terestre Române au început procedurile de recepție calitativă și cantitativă pentru primul sistem de aeronave fără pilot Bayraktar TB2 în această săptămână, conform unui anunț…

18 oct. 2024 1.27 pm

Fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, a adus noi critici președintei Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Elisabeta Lipă, în legătură cu distribuirea recompenselor financiare acordate după…

22 nov. 2023 10.38 am

Polițiștii din Sindicatul Europol Filiala Constanța acuză managementul Poliției Municipiului Constanța că face experimente pe spatele cetățenilor. Mai mult, ei spun că timp de opt ore nu au…