Ultimele stiri

Magistraţii vor primi bani pentru a-şi cumpăra ochelari de vedere sau lentile de contact – care sunt condiţiile

Sursă foto: Cotidianul

Angajații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) care lucrează la echipamente cu monitor vor primi sume de bani de la angajator pentru achiziționarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact, în baza unei prescripții medicale.

Potrivit ordinului aprobat de președintele ÎCCJ, acești angajați pot primi până la 500 de lei pentru ramele ochelarilor și până la 2500 de lei pentru lentilele necesare. De asemenea, consultațiile medicale și manopera pentru realizarea ochelarilor vor fi decontate.

Această inițiativă se bazează pe Legea privind siguranța și securitatea în muncă, Directivele Consiliului UE privind condițiile minime de securitate și sănătate pentru lucrul la monitor, precum și jurisprudența CJUE, Statutul judecătorilor și procurorilor și Hotărârea de Guvern privind condițiile de acordare a asistenței medicale gratuite pentru unele categorii de personal din sistemul justiției.

Ordinul prevede că angajații care utilizează echipamente cu monitor beneficiază de aceste beneficii la recomandarea medicului oftalmolog și pe baza unei prescripții medicale. Decontarea pentru schimbarea lentilelor se face în cazul modificării diagnosticului, iar în cazul menținerii diagnosticului, decontarea pentru schimbarea ochelarilor se face o dată la 2 ani.

Suma maximă care poate fi decontată include costul lentilelor, ramele ochelarilor, manopera și consultațiile medicale necesare. În cazul în care valoarea facturii este mai mică decât plafonul prevăzut, se decontează valoarea facturii, iar dacă este mai mare, se decontează suma maximă stabilită.

Suma maximă care se suportă din bugetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru aparatele necesare corecţiei vizuale include taxa pe valoarea adaugată şi se calculează după cum urmează: plafon maxim de 2.500 lei, pentru lentilele aferente aparatelor necesare corecţiei vizuale; plafon maxim de 500 lei, pentru ramele aferente ochelarilor de vedere; costul manoperei; contravaloarea examenului medical, după caz.

Se recomandă ordonatorilor secundari de credite să întocmească proceduri operaţionale pentru decontarea contravalorii aparatelor de corecţie speciale care să fie aplicabile şi ordonatorilor teţiari de credite”, stabileşte Ordinul conducerii ÎCCJ.

Această măsură a fost adoptată pentru a preveni litigiile referitoare la decontarea aparatelor de corecție speciale și pentru a asigura aplicarea corectă a normelor legale privind securitatea și sănătatea în muncă pentru angajații din sistemul justiției.

Ordonul preşedintelui ÎCCJ a fost de asemenea adoptat „reţinând că în virtutea principiului interpretării conforme, astfel cum a fost acesta consacrat prin jurisprudenţa CJUE, instanţele naţionale, au obligaţia ca «la aplicarea dreptului intern, (…), în măsura posibilului, să interpreteze dispoziţiile acestuia în lumina textului şi a finalităţii directivei în cauza pentru a atinge rezultatul urmărit de aceasta şi, prin urmare, să se conformeze articolului 288 al treilea paragraf TFUE» ”, dar şi în contextul în care, în jurisprudenţa sa, CJUE a arătat că nu numai instanţele naţionale, ci şi organele statale şi organele administrative care nu poartă niciun rol în implementarea directivelor comunitare sunt obligate să aplice în practică prevederile acestora, „astfel încât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – nu doar ca instanţă de judecată, ci şi ca autoritate publică – are obligaţia de a interpreta în lumina Directivei 90/270/CEE normele legale în materia securităţii şi sănătăţii pentru lucrul la monitor, aplicabile raporturilor juridice avute cu propriul personal”. 

Alte articole

14 nov. 2024 6.43 pm

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, anunţă joi că a decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale, până la data de 20 decembrie 2024, în condiţiile în care 120.000 de contribuabili…

22 mart. 2023 7.12 pm

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanța, au documentat activitatea infracțională a 5 persoane…

25 oct. 2023 12.56 pm

Caz șocant în Capitală. O femeie a încercat să se sinucidă și s-a aruncat de la etajul cinci al clădirii unde lucra. Ea ar fi căzut peste o altă femeie care trecea pe stradă. Cele două au…

09 mai 2021 9.47 pm

  Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AVPS) Târnava Mare, din localitatea Odorheiu-Secuiesc, județul Harghita, a formulat o plângere către Consiliul Național al Audiovizualului…

05 apr. 2022 1.20 pm

  160 de profesori universitari, jurnaliști și scriitori au semnat un apel la solidarizare cu jurnalista Emila Șercan, transmite G4media. Printre aceştia se află şi Andrei Pleşu şi Gabriel…

19 aug. 2024 5.27 pm

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat retragerea de la comercializare a peste 1,8 milioane de sticle de bere Ciuc, produse de Heineken România, din cauza ruginii…