Luni, o pană de curent majoră a afectat Spania, Portugalia, Andora și sudul Franței, provocând tulburări semnificative în aceste țări, însă România nu a fost impactată. Autoritățile române au asigurat populația că nu există probleme în sistemul energetic național, dar, având în vedere amploarea incidentului din vestul Europei, specialiștii recomandă o pregătire adecvată pentru eventualitatea unui blackout.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România nu se confruntă cu nicio problemă în acest moment în sistemul său energetic și a cerut cetățenilor să rămână calmi.
Sunt în contact permanent cu Dispecerul Energetic Național. Nu avem nicio problemă în acest moment în sistemul energetic național. Acum ne acoperim consumul propriu din ceea ce producem și exportăm peste 200 MW”, a spus Burduja.
El a adăugat că situația este atent monitorizată și sub control, iar autoritățile vor analiza cu atenție cauzele penelor de curent din Spania și Portugalia.
Sfaturi pentru cetățeni în caz de blackout
În cazul unei pene de curent extinse, cetățenii sunt sfătuiți să fie pregătiți pentru a face față inconvenientelor care pot dura chiar și câteva zile. Iată câteva recomandări esențiale:
- Powerbankuri și baterii: Asigurați-vă că aveți baterii, powerbankuri și dispozitive autoîncărcabile la îndemână pentru a vă asigura că aveți sursă de energie pentru telefoane și alte dispozitive esențiale.
- Verificarea mecanică a ușilor și yelelor: În cazul în care aveți înlocuitori electrici, asigurați-vă că știți cum să le acționați manual pentru a putea ieși din casă sau a proteja proprietatea.
- Rezerve de combustibil: Nu lăsați niciodată rezervorul mașinii aproape gol, deoarece în timpul unui blackout pompele de carburanți nu vor funcționa.
- Dispozitive medicale: Dacă depindeți de dispozitive medicale alimentate electric, asigurați-vă că aveți un plan de rezervă, inclusiv o sursă alternativă de energie.
- Utilizarea iluminatului alternativ: Folosiți lanterne sau alte surse de lumină pentru deplasare, evitând lumânările sau flăcările deschise, care pot cauza incendii.
- Monitorizarea reluării curentului: Lăsați un întrerupător deschis pentru o sursă de iluminat. Astfel, veți ști când curentul revine și puteți scoate aparatele din priză pentru a preveni posibile șocuri electrice.
România nu are un plan de răspuns pentru blackout
Deși autoritățile române nu consideră un blackout pe termen lung drept o amenințare iminentă, țara noastră nu dispune de un plan specific de răspuns în caz de pană masivă de curent. În raportul realizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care identifică riscurile de dezastre, nu sunt menționate situații legate de crize energetice. Acesta include, însă, riscuri legate de cutremure, inundații, incendii de pădure și alte tipuri de emergențe.
Experții în energie, precum Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, și George Niculescu, secretar de stat la Ministerul Energiei, avertizează că în anumite condiții, cum ar fi terorismul energetic sau fenomenele meteorologice extreme, un blackout ar putea deveni o realitate. Totuși, aceștia subliniază că riscul unui blackout total este destul de scăzut, dat fiind interconectarea rețelelor energetice la nivel european.
Pregătiri în alte țări europene
În alte țări europene, precum Germania și Austria, autoritățile fac scenarii periodice de tip „blackout” pentru a evalua riscurile și a pregăti măsurile de intervenție. Acestea includ analize detaliate, care iau în calcul factori precum atacuri cibernetice și terorismul energetic, iar autoritățile române ar putea lua în considerare un astfel de plan de pregătire în viitor.
Sfaturi din Austria pentru trusa de supraviețuire
Pentru a face față unui eventual blackout, autoritățile austriece recomandă cetățenilor să își pregătească o trusă de supraviețuire, care să includă următoarele elemente:
- Radio cu baterii
- Lanternă
- Apă de băut (2 litri per persoană pe zi pentru 3-5 zile)
- Mâncare neperisabilă (paste, orez, conserve, etc.) pentru două săptămâni
- Medicație esențială
- Trusă de prim ajutor
- Articole de toaletă
În plus, este important ca mașina să fie alimentată cel puțin pe jumătate pentru a putea face față eventualelor probleme legate de benzinării care nu funcționează din cauza lipsei de energie.
Astfel, deși România nu se confruntă cu riscuri imediate de blackout, autoritățile recomandă cetățenilor să fie pregătiți și să ia măsuri preventive pentru a face față oricăror situații de urgență energetică. Pregătirea este cheia pentru a minimiza impactul unei eventuale crize energetice.